Split Klima İç Ünite Montajı

Split Klima iç ünite montajı yapabilmek için öncelikle montajda kullanılacak el takımları, araç ve gereçlerin hazır bulundurulması gerekir. Bunlar;

– Alçı– Dekoratif bant
– İzole bant– Soğutucu Akışkan tüpü
– Allen anahtar– Dijital terazi
– Kontrol kalemi– Spatula
– Avometre– Düz ve yıldız tornavida
– Koruyucu gözlük– Su terazisi
– Boru makası– Elektrik ara uzatma kablosu
– Kurbağacık anahtar– Şerit metre
– Buat ucu (Panç)– Elektrikli süpürge
– Kurşun kalem– Termometre
– Çekiç– Eldiven
– Manifolt ve gaz hortumları– Vakum pompası
– Darbeli matkap ve ucu– Falçata
– Sıva altı dedektör– Yan keski

Bu malzemeler klima montaj şekline göre soğutma teknikerinin yanında bulunması gereken malzemelerdir. Split klima ile birlikte, kullanılacak takım ve malzemeler montaj yapılacak mahalde hazır bulundurulur. Montaj öncesinde son bir kez montajı yapılacak klima kapasitesinin mekâna uygunluğu kontrol edilir. İç ünite montaj yeri için klimayı kullanacak kişinin görüşü de alınarak en uygun montaj yeri tespit edilir.

Montaj yerinin tespitinde klimanın enerji besleme hattının alınacağı yer ve iç ünite ile dış ünite bağlantı borularının dışa çıkış yerlerinin tespiti yapılmalıdır. Enerji besleme hattının alınacağı yerin tespitinde hattın topraklamasının kontrolü de yapılır. Montaj yapılacak duvar içerisinde, sıva altı detektör kullanılarak elektrik kablo tesisatı ve sıhhi tesisat borularının olup olmadığı kontrolü yapılmalıdır. Klima teknikeri elektrikle ilgili problemlerde hiçbir yetkiye sahip değildir. Montaj esnasında karşılaşacağınız elektriksel problemlerde asla müdahale etmeyiniz. Sorunun çözümü için mutlaka yetkili bir elektrikçinin müdahalesinin gerektiğini biliniz.

Split Klima Montajı

Split Klima İç ünite Montaj Plakası

Split klima iç ünitesinin duvara sabitlenmesinde montaj plakası kullanılır. Yeni bir split klimanın montajında kullanılacak montaj plakası iç ünitenin arkasında bulunmaktadır.

Split Klima İç Ünite Montaj Plakası

İç ünitenin minimum montaj mesafeleri korunacak şekilde şerit metreyle ölçülerek monte edileceği duvardaki konumu belirlenir. Resimde görüldüğü gibi montajı yapılacak duvara tutularak ünite altından montaj plakasının duvara geldiği yerler kalemle işaretlenir. Bir başka yöntem ise montaj plakasının iç üniteye yerleşim ölçüleri tespit edilerek montaj plakası duvara yerleştirilip plakaya göre ölçülendirme yapılabilir.

Split Klima Montaj Yerinin İşaretlenmesi

Plaka ünite tırnaklarına zarar vermeden yerinden çıkarılır. Duvarda işaretlediğimiz yere plakanın alt ucu yerleştirilerek plakanın üstüne konulan su terazisi ile düzgünlüğü kontrol edilerek montaj delik yerleri işaretlenir.

Split Klima Montaj Ayarlanması

İç ünitede oluşan suyun tahliyesi için plakaya asla eğim verilmemelidir. Ünite içerisinde bulunan drenaj tavasında su tahliyesi için gerekli eğim verilmiştir. Duvar da işaretlenen yerler darbeli matkapla montajda kullanılacak dübellere uygun ölçüde delikler delinerek plaka montajı yapılır. Matkapla yapılacak delme işlemlerinde çevreyi batırmamak için elektrikli süpürge kullanılması önerilir.

Split Klima Montaj Plakası

Plaka montajından sonra ara bağlantı borularının çıkış yerleri duvar üzerinde ölçüsünde işaretlenerek önce kılavuz bir delik delinir. Sonra 70 mm panç kullanılarak duvar delinir. Delme işleminde dışa doğru eğim verilir. Delme işleminden sonra delinen yere plastik boru yerleştirilir. Alın kısma aksesuar parça takılarak görüntünün çirkinliği ortadan kaldırılır.

Split Klima Boru Montajı

Split Klima Sinyal ve Enerji Kablo Bağlantıları

Split klima montajında bağlantı yapılacak enerji kablosunun kesiti klimanın kapasitesine göre seçilir. Kablo seçiminde mutlaka klimanın teknik verilerine ve üretici firma tavsiyesine uyulmalıdır.

Split Klima Kablo Kesitleri

Enerji besleme hattı en yakın buattan ya da sigorta panosundan alınmalıdır. Bu bağlantılar yapılmadan iç ünitenin kurulacağı yere en yakın prizden avometre ile ölçüm yapılarak gerilimin istenilen voltaj değerlerinde olduğu tespit edilmelidir. Ev tipi split klimalarda bu değer 220 volttur. Ölçülen değer klimanın teknik değerlerinden düşük ise klima montajı yapılır. Elektrik bağlantıları yapılmaz. Farklı bir yerden alınacak elektrikle klima çalıştırılıp kontrolleri yapılır. Klima sahibine bilgilendirme yapılarak elektrikle ilgili sorununun çözümü için yetkili bir elektrikçinin bakması gerektiği söylenir.

İç ünitenin sinyal ve enerji kablo bağlantılarının yapılabilmesi için iç ünite yere yatırılır ve terminal kapağı çıkarılır. Sinyal ve enerji kabloları klimanın arkasından terminallerin tarafına geçirilir. Kablolar terminalde belirtilen harf veya rakamlara göre klemens üzerindeki vidalar gevşetilerek kablo uçları sırasıyla yerlerine sabitlenir. Topraklama kablosu evaporatör üzerine sabitlenir. Kablonun diğer uçları iç ünitedeki sıralamaya göre dış üniteye sabitlenir. Unutmayınız ki her marka ve model split klimaya göre bağlantılar değişiklik gösterebilir. Farklı split klima montajlarında mutlaka klimanın sinyal ve enerji bağlantı şemasını kontrol ediniz.

Split Klima Bağlantı Şeması

Split Klima Drenaj Bağlantısı

Split klima soğutma modunda çalışırken ortam havasının evaporatör yüzeyinden geçişinde hava içerisinde bulunan nem yoğunlaşır ve evaporatör yüzeyinde su damlacıkları haline gelir. Su damlacıkları büyüdükçe evaporatör yüzeyinde tutunamayıp aşağı kayarak iç ünite içerisinde bulunan drenaj tavasında birikir. Biriken bu suyun iç üniteden alınıp dış ortama atılması gerekir. Bunu sağlayan boru hattına drenaj hattı adı verilir. Drenaj borusu PVC’ den,5/8”çapında, spiral şeklinde belli metrajlarda kangal şeklinde üretilir.

Drenaj borusu split klimaların iç ve dış ünitelerinin her ikisine de bağlanır. Yazın klima soğutma modunda çalışırken iç ünitede oluşan yoğuşma suyunun tahliyesinde kullanılır. Kışın isi klima ısıtma modunda çalışırken dış ünitede biriken suyun tahliyesinde kullanılır. Aynı zamanda yağan yağmur ve kar sularının dış ünitede birikmesini önlemek ve bunların kontrollü bir şekilde üniteden uzaklaştırılmasını sağlamak için drenaj boru hattı kullanılır. İç ünite arkasında bakır borularla birlikte bir adet PVC boru bulunmaktadır. Bu boru iç ünitenin drenaj borusudur.

Split Klima Drenaj Borusu

Drenaj borusuna dış ortama çıkacak uzunlukta ek hortum ilave edilmesi gerekir. Yapılan ek yerinin sağlam ve sızdırmaz olmasına dikkat edilmelidir.

Kaynak:Megep

İlgili Yazılar

3 yorum

mustafa  -  26 Nisan 2017 / 13:08

iyi günler,
dükkanımıza ikinci el bir klima aldık. montajını yapan kişi klima için ayrıca bir sigorta takmadı. montajın üzerinden 2 seneye yakın zaman geçti, şimdi klima dükkanın sigortasını attırıyor. bir elektrikçiyle halledilebilecek mi yoksa bir klima servisiyle mi irtibata geçmem gerekiyor? ilgileneceklere şimdiden teşekkür ederim…

Mustafa Bey merhaba,

Klima ve Kombi gib cihazlar için ayrı bir sigorta yapmalı ve mevcut sigortasından bağlı bulunduğu hat için gerekli düzenlemeleri yaptırmalısınız. Bu doğrultuda klima servisinden ziyade elektrikçi ile irtibata geçmeniz daha uygun olacaktır.

bir dis makinaya iki ve yahut uc ic ufleyici takilabiliyormu?ben salona taktirdim odalar ve mutfakta yok.bilgiverirseniz simdiden tesekkurler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın