Sıhhi Tesisatta Mobil Sistem ve Özellikleri

Mobil sistem villa, konut, okul gibi mekânlarda binanın alt yapı aşamasında planlanarak uygulanan bir sistemdir. Kısaca mobil sistem boruların bir merkezden kullanma suyu musluklarına zeminde gizli olarak koruyucu kılıf içinde asıl boru hattının çekilme işlemidir.

İçtiğimiz ve kullandığımız suyun temizliği, tesisatlarımızın pas, kireç ve tortudan korunması, insan sağlığı için çok önemlidir. Mevcut tesisatlarımızda kullandığımız armatürlerin tamiri için bütün evin suyunu kesmek yerine, o hattı kolektörden kapatmak yeterli olacaktır.

Mobil sıhhi tesisat sistemlerinde banyolardaki her bir terminal kutusu tek bir noktada ayrı ayrı kontrol edilebilir. Özellikle tamiratlarda, banyonun suyu kesilmeden arıza giderilecektir. Kolektör üzerinde her bir hat için mini vana kullanılır. Örnek vermek gerekirse banyodaki lavabonun bataryasında yapılacak bir tamirat için kolektör üzerinde o hatta olan mini vana kapatılır. Bu esnada diğer bataryalarda su kesilmeyecektir.

Kalorifer tesisatında olduğu gibi PE-Xb boru, koruyucu spiral boru içinden geçirildiğinden dolayı fayans ve seramikler kırılmadan kolaylıkla değiştirilebilir. Mobil sistem boruları yüksek ısı ve basınçlara dayanıklı olduğundan özellikle termosifon hatlarında güvenle kullanılabilir.

Mobil Sıhhi Tesisat

Mobil Sıhhi Tesisat

Uygulaması hızlı ve kolaydır. Kaynak ve lehim gerektirmez. Böylelikle kaynak, montaj, işçilik hatalarına da imkân vermez. Montaj esnasında elektriğe ihtiyaç yoktur. Kangal boru istenen yerden kesilerek su saatinden armatürlere kadar her türlü tesisata tek parça olarak döşenir.

Mobil Sistem Polietilen Borular

Polietilen borular 20 senedir her türlü sıvı taşıma işlemlerinde üstün polimerik yapısıyla en iyi çözümü sunan çapraz bağlanmış polietilenden üretilmektedir. Günümüz plastik teknolojisinin ürünü PEX borular yerden ısıtma sisteminde, mobil tesisatta, sıcak ve soğuk su tesisatlarında kullanılabilen tek borudur.

PEX-b Boruların Kullanım Alanları
– Daire içi kalorifer tesisatları
– Yerden ısıtma sistemleri
– Sıhhi tesisat hatları

PEX-b Boruların Kullanım Alanlarında Sağladığı Faydalar
– Hızlı ve kolay tesisat imkânı sunar.
– Kireçlenme yapmaz.
– Sıhhi tesisatta kullanıldığında koku yapmaz.
– Paslanmaz.
– Çürümez.
– Çevre sağlığını korur.
– Sıhhi tesisatta hijyen şartlarına uygundur.
– Hafiftir, taşınması ve montajı çok kolaydır.
– Düşük sürtünme kat sayısına sahiptir.
– Elektrolize dayanıklıdır.
– Esnektir.
– Uzun sistem ömrü sunar, 50 yıl gibi ömrü vardır.
– Kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır.
– +95 C ve – 50 C’ ye dayanıklıdır.

PEX-b Borunun Uygulanış Şekli ve Avantajları

PEX-b borular şap altından kılıf içinden geçirilmelidir. Kılıf boruyu koruyucu nitelikte olmalı ve yastık görevi yaparak ısı yalıtımını sağlamalıdır. Bükülme esnasında kesit daralmasına neden olmaması için spiral olmalıdır.

Mobil Sistem Pex Boru Özellikleri

Mobil Sistem Kolektörler

Tek hattan gelen akışkanı ikiden fazla hatta ikiden fazla hattan gelen akışkanı tek hatta düşüren tesisat elemanına kolektör denir.

Kolektör bağlandığı boru hattına göre adlandırılır. Gidiş borusu hattına konulana gidiş kollektörü, dönüş borusu üzerine konulan konulana dönüş kolektörü denir.

Mobil Sıhhi Tesisat Kollektör

Gidiş Kolektörü

Kolektör, mobil sıhhi tesisat sisteminde ana hattan (su sayacından) gelen suyun kullanım yerlerine ayrı iletilmesini sağlar. Ayrıca ısıtıcıdan gelen sıcak suyun dağıtılmasını yapar. Genellikle mavi renkte olan soğuk su kollektörü, kırmızı renkte olan ise sıcak su kollektörü olarak kullanılır.

Kolektör Kullanılarak Montaj

Bu tesisat metodu, sıhhi tesisat ustalarının boruları kolektörden tüketim noktalarına doğrudan döşemesini sağlar. Kullanılacak ek parça sayısı en aza iner, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlanır.

Kolektör Kullanmadan Montaj

Bu tesisat sistemi kollektör noktasından yer kazanmak için tercih edilir. Ayırımlarda T parçaları kullanılır. Bu tip döşemede de kullanılacak boru uzunlukları en aza iner.

Mobil Sistem Kollektör Montajı

Mobil Sistem Su Akıtma Ağzı Sayısı Tespiti

Su akıtma ağızları, dairede kullanılan su tüketim yerlerinin tespit edilmesidir. Su tüketim malzemeleri dairenin büyüklüğüne, dubleks ve tripleks gibi özelliklerine göre değişir. Normal bir dairenin su tüketimi, ıslak hacimlere göre genellikle aşağıdaki gibidir.

Su tüketim malzemeleriSoğuk suSıcak su
Mutfakta
Eviye11
Bulaşık makinesi1
Isıtıcı11
Banyoda
Küvet11
Lavabo11
Klozet2
Çamaşır makinesi1
Wc
Taharet musluğu1
Bas1
Lavabo11

Su Akıtma Yeri Sayısına Göre Kolektör Tespiti

Binalarda kullanılan su akıtma ağzı sayısı kadar kollektör çıkışı kullanılmalıdır. Bu yaklaşık olarak 11-13 civarında olur. Tesisatta kullanılacak su akıtma ağzı tespit edildikten sonra kollektör seçimi yapılır. Kollektörlerin iki ağızdan başlayıp on üç(13) ağıza kadar olanları vardır.

Kolektöre Takılan Küresel Vanalar

Mini küresel vanalar su, hava, buhar ve akaryakıt (özel) tesisatlarında açma ve kapama işlevi için kullanılmaktadır. Meskende bulunan akar yerlerinin kontrolü, kolektörler üzerine takılan mini küresel vanalar ile sağlanır.

Gidiş Dönüş Kollektör Grubu

Boru Güzergâhlarının Kelepçelenmesi

Zeminden geçeçek borular tespit edildikten sonra zeminden geçecek boru sayısı oranında kelepçe kullanılır. Kelepçenin görevi boruların sabitlenmesini sağlamaktır. Kelepçeler yere dübeller vasıtasıyla sabitlenmelidir.

Mobil Kollektör Kelepçe

Boru Kelepçesi

Her Su Kullanım Yerine Kılıflı Boru Çekilmesi

Su kullanım yerleri tespit edildikten sonra koruyucu kılıfın çekilmesine başlanır. Koruyucu kılıf tesisatta olabilecek arıza esnasında, tesisatı kırıp dökmeden arızanın rahatlıkla yapılması için kullanılır. Koruyucu kılıf çekilirken kılıfın ezilmemesine dikkat edilmelidir. Koruyucu kılıfın kırmızı renklisi sıcak su borusu, mavi renkte olanı ise soğuk su borusu için kullanılmalıdır.

Mobil Sistem Kılıflı Boru

Köşe Düzeltici

Tesisatta boruların çekilmesi işlemi bittikten sonra borular mutlaka sabitlenmelidir. Borular yere sabitlenen kelepçelere monte edilmelidir. Sabitleme işlemi yapılırken boruların köşe dönüşlerinde mutlaka köşe düzeltici kullanılmalıdır.

Mobil Sistem Köşe Düzeltici

Uç Noktalara Musluk Bağlantı Ağızlarının Takılması

Borunun bir ucunu kolektöre bağladıktan sonra diğer ucuna ise batarya veya musluk bağlamak için batarya terminal kutusu bağlanır. Terminal kutusu içinde bulunan yüzüklü rakorla boru bağlantısı yapılmış olur. Batarya bağlantı ölçülerini batarya şablonu kullanarak monte edebilirsiniz.

Mobil Sistem Sıhhi Tesisat

Boru Hattını Koruma Altına Alma

Tesisat tam bitip kontrolü yapıldıktan sonra mutlaka koruma altına alınmalıdır. Borular deneme amaçlı bir basınç testine tabi tutulduktan sonra üzeri şap ile kaplanır. Bu işlemden sonra tekrar bir basınç testi yapılır. Tesisat bu testten de başarı ile geçerse işlem tamamlanmıştır. ġap üzeri istenen malzeme ile kaplanır.

Yüzüklü Rakorlu Birleştirme

Yüzüklü birleştirmeler borunun son bağlantılarının yapılması için kullanılır. Bu bağlantı şekli rakorlu olduğu için sabit olan boruların rahat bağlanmasını sağlar. Kollektöre bağlanacak kısım için önce ölçü alınır. Alınan ölçü makasla dik olarak kesilir. Kesilen boruya köşe dönüştürücü ayak takılarak şekildeki gibi rakorlu bağlantısı yapılır. Batarya terminal kutusu bağlantısı da aynı şekilde yapılır.

Mobil Sistem Sıhhi Tesisat Montajı

İlgili Yazılar

3 yorum

Meerhabalar
Bu sistem gerçekten temiz su tesisatı alanında kullanılıyor mu ? Abd ye baktığımızda çok fazla örneğini görsem de ülkemiz de uygulandığına pek şahit olmadım açıkçası. Bir de bu borular yerin altına gömülüyor mu ev tesisatı için kullanıldığında.

Merhabalar,
Temiz su tesisatında bazı özel mülkler dışında ülkemizde genel anlamda kullanılan bir sistem değil. Belirttiğiniz gibi diğer tesisat modeli uygulanıyor.

Huseyin  -  9 Eylül 2023 / 10:34

Merhaba pex boru temiz su tesisatını nerden termin edebilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın