Neden BMS (Bina Yönetim Sistemi)?

Günümüz BMS teknolojisi ile oturduğumuz evler, çalıştığımız ofisler, imalat yaptığımız fabrikalar günden güne akıllanmaktadır.

Her geçen gün yeni bir sistem gün yüzüne çıkmakta ve uygulanmaktadır. Peki bu sistemler neden gerekli diye hiç düşündünüz mü? Dünyanın enerjisinin azaldığı, dünya üzerindeki kaynakların günden güne azaldığı bir zaman diliminde yaşıyoruz artık.

Enerji ihtiyacımız her gün artmakla beraber enerji üretilen kaynaklar günden güne azalmaktadır. Hal böyle olunca enerji maliyetleri de her geçen gün daha da artmakla kalmayıp ülkemizde 48 saate varan enerji kesintilerine yol açmaktadır.

Enerjinin her türü biz insanoğlu için artık bir vazgeçilmez haline dönüşmüştür. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler için bu kaçınılmaz bir sondur. Bir ülkenin gelişmesi için sanayileşmek, üretim yapmak gerekli yapı taşlarıdır.

BMS

Peki sanayilerimizde enerji ne kadar doğru kullanılmakta? Kullanılan verimsiz enerji ile hem üretim maliyetleri artmakta hem de dünyaya zarar vermekte olduğumuzun farkında mıyız gerçekten?

BMS (Bina Yönetim Sistemi)

İşte farkında olmamız için BMS sistemine ihtiyaç duymaktayız. BMS sistemleri ile yapılan enerji tasarrufu ile işletmelerin enerji maliyetlerini düşürmek önceliği bulunmakta. Bununla birlikte sanayide kullanılan birçok ekipmanın aslında verimli ya da verimsiz olduğu izlenebilmekte, bu bilgiler raporlanabilmektedir.

Örneklerle konuşmak gerekirse bir işletmede kullanılan 10 yıllık 5,5kW elektrik gücüne sahip bir pompanın aslında yeni teknolojili pompa ile 4kW elektrik enerjisine ihtiyacı olan bir pompa ile değiştirilebileceği, ve bu pompanın ihtiyaca göre kendisini kısıp açarak (Sıcaklık farkı veya basınç farkı gibi nedenlerle) ortalama olarak 3 kW gibi bir enerji harcadığı ortaya çıkmaktadır.

BMS sistemi ile bu pompanın enerji tüketimi izlenerek artık bu pompanın verimli olmadığı gözlemlenebilir ve yenisi ile değiştirilmesinin enerji tasarrufu açısından ne kadar fayda sağlayabileceği tespit edilebilir.

Bununla birlikte pompanın çalışma süreleri takip edilebilir, üretici firmaların vermiş olduğu bilgiye dayanarak periyodik bakımlar için önceden önlem alınabilir ve bu sayede planlanmayan aksaklıklar önlenebilir.

Örneğin bir pompanın motorundaki rulman için üretici firma 20000 saat çalışma sonrasında değiştirilmelidir diyor ise bu pompa 19000 saat çalıştığında sistem size bir uyarı gönderebilir, bakım personeli üretici verilerindeki rulman tipine bakarak bu ürünün yedek parçası olup olmadığını kontrol edebilir, ve süresi dolduğunda bir arıza yapmasını beklemeden bu parçanın değişimini sağlayabilir. Bu şekilde işletme hiçbir sürprizle karşılaşmaz.

Üretim tesislerinde sıcaklığın 1 derece aşağıda yada yukarıda olması çalışan personelin verimini %20 oranında etkilediği araştırmacılar tarafından tespit edilmiş. Tesisinizin sıcaklık değerleri BMS sistemi ile stabil tutulmakla beraber ayrıca raporlanabilir. Bu işlemler yapılırken maksimum temiz hava alınarak tesisteki hava kalitesi arttırılarak uygun hava şartları var ise sistem tamamen dış hava ile tesisi ısıtıp soğutabilirsiniz.

Peki konfor alanlarında BMS neden gerekli?

Konfor alanlarında BMS öncelikli olarak konfor şartlarını sağlamak ve bu işlemi yaparken maksimum enerji verimliğini sağlam için kullanılmaktadır.

  • Konfor Alanları;
  • Oteller,
  • Hastaneler,
  • Alışveriş merkezleri,
  • Ofis binaları

Bu binalar konfor şartlarına bağlı olarak çalışmaktadır. Bu binalarda yapılacak olan BMS sistemleri ile kullanıcıların istediği sıcaklık ve nem değerleri stabil tutularak verimli çalışma ortamları sağlanır. Bu şartlar sağlanırken iç ortam hava kalitesini korumak ve arttırmak başlıca önceliklerdendir.

BMS sistemi ile iç ortam hava kalitesi yakalanırken aynı zamanda sıcaklık ve nem değerleri de sağlanmaktadır. Örneğin bir toplantı odasının iç hava kalitesi 1000PPM CO² seviyesini aşmaya başladığında yetersiz oksijen nedeniyle dikkat dağınıklığı, uyku haline geçme gibi durumlar oluşmaya başlar.

BMS sistemi ile bu noktalar anlık olarak kontrol edilebilirken, gerçekten toplantı odasında bir toplantı var ise içerisini konfor şartlarında tutar. Toplantı odalarının boş olduğu durumlarda içeriyi ısıtıp-soğutmayarak enerji tasarrufu sağlar.

Sonuç olarak ister ofis binası olsun ister bir fabrika insanın olduğu her yerde konfor şartı aranmaktadır. Konfor şartlarını yakalamak ve tüm bu işler yapılırken harcanan enerjiden maksimum tasarruf sağlamak için BMS sistemlerine ihtiyaç duymaktayız.

Kaynak: Acror Otomasyon

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın