Yetiştiricilik bakımından bitki için topraktaki su çok önemlidir. Bitki topraktaki suyu kökleri yardımıyla alır hücrelerine, dokularına ve yapraklarına iletirler. Yapraklara gelen su terleme yolu ile atmosfere verilir. Toprak ve atmosfer arasındaki su döngüsünde önemli rol oynayan bitki, kökleri ve yaprakları arasında dönen su bitki için yaşamsal önem ifade etmektedir. Bitki topraktan aldığı su ile yapraklarından terleme ile verdiği sudan az ise bitki yapısında denge bozulur. Başlangıçta zarar gören bitki bu duruma uyum sağlamak için stomalarını kapatarak önlem almaya çalışır. Fakat bu durum uzun süre devam ederse bitki kuruyabilir.
Bitki su kaybı buharlaşma ve terleme diye iki temel olaydan oluşur.
Buharlaşma (evaporasyon): Suyun topraktan, su yüzeylerinden ve bitki yapraklarının yüzeylerinden ısı transferi aracılığı ile sıvı halden gaz hale dönüşerek atmosfere geçme olayıdır.
Terleme (transpirasyon): Buharlaşmanın değişik bir şeklidir. Bitki kökleri ile alınan suyun yapraklar aracılığı ile atmosfere verilmesidir. Bir bitkini gelişme devresi boyunca topraktan köklere, köklerden gövdeye ve gövde içerisinden de yapraklar aracılığı ile biyosfere doğru sürekli bir su hareketi vardır. Etkili Kök Derinliği: Bitkilerin normal gelişimi için gerekli olan suyun %80’nin alındığı kök derinliğidir.
Bitki Su Tüketimine Etki Eden Faktörler
Bitki Su Tüketim olayı aslında çok sayıda iklim elemanı ve bitkisel etmenin oluşturduğu karmaşık bir olaydır. Bu faktörlerin etkisi sabit olmayıp zaman ve çevreye bağlı olarak farklılık gösterir. Söz konusu fonksiyonların en önemlileri şöyle özetlenebilir.
1- Sıcaklık ve Güneş Enerjisi: Sıcaklık bitkilerin gelişmesinde de rol oynayan önemli bir faktördür. 0-10 c arasında bitkinin su tüketiminin azaldığı, 10-14 c arasında birden arttığı ve 36 c de maksimum düzeye çıktığı görülmüştür.
2- Bitkinin Büyüme Devresi: Özellikle bitkinin yıllık gelişme devreleri su kullanım oranını önemli derecede etkiler.
a) Çimlenme devresi,
b) Vejetatif (bitkilerin yaprak, kök ve gövdeleri gibi organlarının belli kısımları kullanılarak, ana Bitkiyle aynı genetik yapıya sahip yeni bireylerin oluşturulmasıdır) büyümenin maksimum olduğu devre,
c) Bitkilerin olgunluğa eriştiği ve fizyolojik (fizyoloji: canlıların hücre,doku, ve organların görevleri ve bu görevlerin nasıl yerine geldiklerini incelenmesi.) faaliyetlerin yavaşladığı devre.
3- Bitkinin Gelişme Süresi: Bitkilerin gelişme süresi fizyolojik faaliyetlerin devam ettiği süre olarak tanımlanır.
4- Güneşlenme Süresi: Gün uzunluğu fazla olan yerlerde su tüketimi daha fazla olur.
5- Rüzgar Hızı: Hava neminin artması ile buharlaşma hızı azalmaktadır.