Yüksek Mimar Kesra Mansuri, Mimar Inana Abdulli ve Makine Mühendisi Mahmut Kaya’nın konuşmacı olduğu Cugemder’in Akıllı Modelleme etkinliğinde, mimarlık ve mühendislik yaklaşımı ile generative design ve bim konuları hakkında bir paneldir.
Bilgi:Kanalımıza Abone olmayı unutmayalım.
Akıllı Modelleme BIM/Revit Kullanımı
BIM tasarım, planlama ve inşa şeklimizi değiştiriyor. BIM 3D (boyutlu) modellemeyle bilgisayar, bina içerisinde çakışma olan yerleri (borular, elektri tava, havalandırma kanalı vs.) belirtir. Şimdiye kadar BIM projelerinde genel boru sistemleri kullanılıyordu. BIM Revit borulama paketlerinin sınırlı olması ve doğru ek parça ve boru sisteminin seçilmesi konusundaki karmaşıklık bir sorundu, bu sorun BIM Revit içerik paketleriyle çözüldü. Bu paketler, kullanıcıya seçilen boru sisteminin uygulandığında tam olarak nasıl olacağını kolayca ve ürün kataloğuna gerek olmadan modellenmesini sağlıyor.
Bununla birlikte hala 2D modelleme kullanan pek çok tasarımcı ve uygulamacı var. CAD pek çoğu için basit ve kullanımı kolay bir program. Değişimi hayata geçirmek bazen zor olabilir. BIM (3D+) modellerinin fonksiyonelliği ve yetenekleri geleneksel CAD çizimlerinin çok ötesindedir. Aşağıdaki tablodan iki programın karşılaştırmasını görebilirsiniz.
Peki kimler BIM’i daha çok kullanıyor? Açıkça görülüyor ki Hollandalı uygulamacılar, özellikle HVAC uygulamacıları, BIM’in faydalarının bilincindeler, sadece 9’u BIM’e aşina değil. HVAC uygulamacılarının tüm inşaat sürecine baştan sona daha çok dahil olmaları, BIM kullanımının faydalırının (kullanım kolaylığı, tutarlılık, kesinlik, hız ve maliyet avantajı v.b.) farkında olmaları ve kullanmaya daha istekli olmaları bu oranın yüksek olmasının başlıca nedenleridir.
BouwKennis ‘in “BIM –Trends en Ontwikkelingen 2015” raporuna göre her 10 mimardan 9’u BIM hakkında bilgi sahibi (a’I BIM’i projelerde kullanıyor), mütahitlerin D’ü projelerde BIM’in kullanılmasını tercih ediyor ve uygulamacıların’ının BIM hakkında bilgisi var (3’ü projelerde kullanıyor.)
Raporda BIM’I sıklıkla kullananların BIM’in artı ve eksileri konsunda görüşleri de yer alıyor. Maliyet, eğitim gereksinimi ve kullanımın zorluğu en çok dile getirilen 3 negatif yöndür. Fakat genel olarak bakıldığında artılar eksilerden çok daha fazla. En önemli artılar hatasız tasarım ve uygulama, hesaplama zamanının azaltılması, hızlı kullanım ve hatadan kaynaklanacak maliyetin önlenmesidir.
BİM Eksileri
BİM Artıları
Kaynak: Artı ve eksileri ile BIM/Revit Kullanımı