Termostatik Vana Kullanım Kılavuzu

Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediğiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik başlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleşir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düştüğündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.

Ayar Konumu*12345
Odada Sağlayacağı Sıcaklık8 C12 C16 C20 C24 C28 C

* Konumu: Radyatörün kullanılmadığı durumda vananın ayarlanacağı noktadır.

1 Konumu: Eviniz bireysel ısınmalıysa, tatil gibi uzun süreli evde bulunmayacağınız zamanlarda vanayı bu konumda tutunuz. Böylece eviniz aşırı soğumayacaktır.
2 Konumu: Yatak odaları için önerdiğimiz değerdir. Ayrıca eviniz merkezi sistemle ısınıyorsa, vana en düşük bu değerde bırakılabilir. Özellikle ısı paylaşım sisteminin kullanıldığı durumda, konutlar arasında haksız ısı transferini ortadan kaldırmak için, bu sınır yasal olarak konulmuştur. (Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği -Sayı: 27539 Tarih: 1 Nisan 2010 Perşembe, Madde 13/9 ve Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik – Sayı: 26847, Tarih: 14 Nisan 2008 Pazartesi, Madde 5/6’ya göre, merkezi sistemle ısıtılan binalarda oda sıcaklıkları 15 °C’nin altına düşürülemez).
3 Konumu: Salon gibi sürekli yaşam alanları için önerdiğimiz ayar noktasıdır.
4 Konumu: Banyo için önerdiğimiz ayar noktasıdır.
5 Konumu: En çok elde edilebilecek sıcaklık noktasıdır.

Dikkat:

* Oda sıcaklığında 1 °C’lik azalma, yaklaşık %6 tasarruf anlamındadır.
* Radyatör soğursa vana ayarını değiştirmeyiniz. Radyatörün soğuması, oda sıcaklığının istenilen dereceye ulaştığı anlamına gelir. Bu durumda radyatörün üst kısmı sıcak, alt kısmı soğuk olabilir.
* Termostatik vananın hava ile temasını kesmeyiniz. Vana önüne herhangi bir eşya yerleştirmek isterseniz arada en az 15 cm’lik boşluk bırakınız.

Ayarla ve Unut

Termostat odanızda sabit bir sıcaklığı korur, tercih ettiğiniz sıcaklığı aşağıdaki termometreye göre ayarlayın, hepsi bu kadar. Termostat ısı talebine göre açılıp kapanacak, dolayısıyla güneş ışığı, cihazlar ve insanlardan gelen serbest ısıyı kullanacaktır.

Ek ısı enerjiden tasarruf sağlar

Güneş ışığı, mutfak cihazları ve elektrik lambası ek ısı verir. Termostat bu gibi ek ısıları algılayarak otomatik olarak kapanır. Ortamda atık yeterli ek ısı olmadığında termostat otomatik olarak yeniden açılır.

Lütfen termostatın üstünü örtmeyin!

Termostat odanın sıcaklığını algılayabilir durumda olmalıdır. Örneğin kalın bir perdeyle ya da mobilyayla örtüldüğünde uzaktan hissedicisi sensörü olan bir termostat kullanın.

* Donmaya karşı koruma

Evden uzun süre ayrı kalıyorsanız termostatı güvenli * konumuna getirebilirsiniz. Bu ayarda sıcaklık oda sıcaklığını 7-8 C civarında tutacaktır.

Gece Ayarı

Enerji tasarrufu için oda sıcaklığını gece ya da evde kimsenin olmadığı zamanlarda azaltmanız yeterlidir.

Temizlik

Radyotör termostatı bulaşık deterjanı gibi yumuşak deterjanlarla temizlenebilir. Bulaşık teli, alkol, çözücüler ya da ağartma maddeleri kullanmayın, bunlar radyatör termostatına zarar verebilir

Termostatik Radyatör Vanasının (TRV) Montajı Nasıl Yapılır ?

Termostatik Radyatör Vanası (TRV) 2 parçadan oluşur. Vana gövdesi ve Algılayıcı (Sensör)

1. Vana Gövdesinin Radyatör Tesisatına Montajı

Vana gövdesinin montajı sırasında aşağıdaki adımlar uygulanır:

I) Vana gövdesi üzerindeki rakor sökülür. Vananın, radyatöre bağlanacağı kısım sızdırmazlık elemanı (keten, macun, teon vb.) ile sarılarak radyatöre montajı gerçekleştirilir.
II) Vananın bağlanacağı boruya, sızdırmazlık elemanı sarılır ve vana gövdesi boruya monte edilir.
III) Daha sonra radyatör üzerindeki rakor ile boru üzerine montajı gerçekleştirilen vana gövdesi anahtar ile sıkılarak vana gövdesi montajı tamamlanır.

2. Algılayıcı (Sensör) Montajı

Vana gövdesi, radyatöre doğru şekilde monte edildikten sonra, vana gövdesinin kapağı çıkarılır. Algılayıcı hiçbir ekipman gerektirmeden vanaya kolayca bağlanır. Algılayıcı, gövdeye takıldığında yaylı kilit bağlantısı devreye girer ve algılayıcı sıkı bir sekilde bağlanmış olur. Demontaj gereken durumlarda, mekanizma sıkma bileziğiden şekil-1’deki gibi sıkılmalı ve algılayıcı ok yönünde çekilmelidir.

Termostatik Vana Kurulum Kılavuzu

Termostatik Vana Kurulumu

Termostatik Radyatör Vanası Montaj Şekilleri

Termostatik Vana Montajı

Termostatik Radyatör Vanasında Sıcaklık Limitleme

Algılayıcı (Sensör), üzerinde yer alan alt-üst limitleme pimleri kullanılarak belirli sıcaklık aralıklarında çalışmak üzere sınırlandırılabilinir.

Sıcaklık Alt Limitleme

Termostatik Radyatör Vanası (TRV) tesisata monte edildikten sonra sıcaklık alt limitlemesi için algılayıcı sıcaklık göstergesi * (yıldız) konumuna getirilir. Alt limit pimi, tornavida yardımıyla basılı tutularak algılayıcı skalası alt limitlemenin yapılacağı noktaya kadar döndürülür ve alt limitin yapılacağı sıcaklıkta limitleme pimi bırakılır.

Sıcaklık Üst Limitleme

Sıcaklık üst limitlemesi için algılayıcı sıcaklık göstergesi 5 (beş) konumuna getirilir. Üst limit pimi, tornavida yardımıyla basılı tutularak algılayıcı skalası üst limitlemenin yapılacağı noktaya kadar döndürülür ve üst limitin yapılacağı sıcaklıkta limitleme pimi bırakılır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Mustafa TEKİN  -  31 Ekim 2022 / 11:52

Demirdöküm Köşe Termostatik Vana takıldığında kombi sıcaklık ayarı kaç derece olacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın