Dış cephe duvarlarındaki açıklıklarının toplam alanı, otopark kat alanının %5’inden az olan otoparklar kapalı otopark olarak adlandırılır ve mekanik havalandırma yapılması zorunludur. Yer altında kalan otoparkların dış ortama açıklık imkânı olmadığından kapalı otopark sınıfındadırlar.
Kapalı otoparklarda ortamdaki zararlı gaz ve tozların uzaklaştırılması ve temiz hava sağlanması için günlük kullanım esnasında tüm katlar dikkate alınarak havalandırma yapılmalıdır. Yangının en büyük hacimli katta çıkacağı düşünülerek gerekli egzoz debileri tespit edilerek yangın duman tahliye sistemi oluşturulur.
İki bin metrekareden büyük kapalı otoparklarda zorunlu olarak yapılması gereken mekanik havalandırma ve duman tahliye sistemi iki şekilde tasarlanabilir;
1. Hava kanalları ile dağıtım ve toplaması yapılan kanallı sistem,
2. Jetfan sistemi. Burada ele alınacak olan sistem Jetfan sistemidir.
Jet Fan Sistemin Temel Özellikleri
- Jet fan yarattıkları itme kuvveti ile önlerindeki hava kütlesine hızla vurarak geniş bir alandaki havayı iterek ve sürükleyerek harekete geçirir. Çevrelerindeki hava kütlesini de katarak geniş bir alanda etkili olurlar.
- Jet fanlar itme kuvvetine göre seçilirler. 20N, 30N, 50N, 80N, 100N gibi. Etki mesafeleri paralel ve seri olarak birbiriyle örtüşecek şekilde ve mimariye uygun olarak yerleştirilirler.
- Jet fanlar ile ortamdaki gaz, toz veya yangın dumanı geniş bir alana yayılmadan, kısa sürede tahliye noktalarına taşınır.
- Jet fanlar, CO ve diğer zararlı gazların yoğunluğunu temiz hava ile karıştırarak seyreltir ve otopark içerisinde ölü alan kalmasını engeller.
- Günlük havalandırma için gerekli olan egzoz havası debisi tüm otopark katlarında kirlilik olabileceği düşünülerek toplam kat alanları dikkate alınarak hesaplanır. Hesaplama yöntemi ülke ve standartlara göre değişim gösterir. İngiltere’de BS 7346-7 standardında saatte 6 değişim istenmektedir. Almanya’da VDI 2053 standardında CO salınım değerlerine göre hesap yapılması veya konut dışı binalar için 12 m3 /h-m2, konut binaları için 6 m3 /h-m2 değerlerinin dikkate alınması istenmektedir. Türkiye’de TS 3419’a göre konut dışı binalar için 12 m3 /h-m2 , konut binaları için 6 m3 /h-m2 değerlerine göre hesap yapılmalıdır.
- Otopark katlarının tamamına yerleştirilen CO hissedicileri (yaklaşık 400m2 de bir adet, yerden yükseklik 1,5m) vasıtasıyla alınan CO seviye bilgisine göre Jetfanların, ana tahliye fanlarının ve varsa taze hava fanlarının hızları değiştirilir. İhtiyaca uygun olarak çalıştırılan sistem enerji tasarrufu sağlar.
- Otopark alanı yangın bölgelerine ayrılmalı ve her bir bölge en az bir adet yeterli büyüklükte tahliye şaftına veya cepheden atış açıklığına sahip olmalıdır.