Jet Fan Sisteminin Temel Bileşenleri

Otopark Havalandırması ve Duman Egzoz Sistemi kapsamında; Otopark içinde kanal kullanma ihtiyacını ortadan kaldıran, Jet Fanlı ve Aksiyal Egzoz ve Taze Hava Fanlarının kombine kullanıldığı Jet Fanlı Havalandırma Sistemlerinin kullanılması öngörülerek dizayn yapılır.

Sistem otopark içine yerleştirilmiş uygun miktarda Jet fanın, uygun kapasitedeki Ana Aksiyal Egzoz Fanları ile kombine bir şekilde; algılanan CO konsantrasyonu veya duman sinyallerine göre, programlanabilir bir ana kontrol panosundan, önceden belirlenmiş bir akış diyagramı doğrultusunda kontrol edilmesi ile çalışmaktadır.

Kontrol Panosu günlük havalandırma ve Acil Yangın durumu havalandırması için sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlayabilecek havalandırma miktarının otopark için tahsisi için programlanmalıdır.

Aşağıda belirtilen tüm ekipmanlar ve hizmetler, detaylı mühendislik çalışmaları ve aşağıda açıklandığı şekilde proje yönetimi dahil Jet Fanlı Otopark Havalandırma Sisteminin ayrılamaz parçaları olarak algılanmalıdır.

Jet Fan Bileşenleri

Sistem Kontrol Panosu

Kontrol panosu, otoparktaki durumu analiz eden her karbon monoksit algılama sisteminden ve/veya yangın/duman algılama sisteminden gelen sinyallere göre sistemdeki tüm mekanik cihazların (aksiyal fanlar, jet fanlar, hava/duman damperleri, kapılar vs.) bünyesinde taşıdığı PLC (Programmable Logic Card)’a işlenen havalandırma senaryolarına uygun olarak çalıştırılmasından sorumludur.

Jet Fanlar (kat tavanlarına)

Jet fanlar, otoparktaki mevcut havayı yüksek hızda transfer etmekten sorumlu, emiş ve atışında susturucusu olan ve tavana monte edilen havalandırma cihazlarıdır. Yüksek hızda hareket ettirdikleri küçük miktarda hava ile otopark tavanında bir düşük basınç bölgesi oluşturarak bütün otopark kesitindeki havanın hareket ettirilmesinden sorumludurlar.

Kullanılması gereken cihazların kapasiteleri, boyutları ve adetleri otoparkın geometrisine, tedarikçiye ve kullanılan cihaz tipine göre farklılık gösterebilir. Jet fanlar montaj ayakları ve tüm aksesuarlarıyla birlikte montaja hazır olarak gelirler.

Aksiyal Fanlar (egzoz ve/veya taze hava gereksinimi için)

Aksiyal fanların ana görevleri otoparktaki kirli havanın ve/veya oluşan yangın dumanının egzoz edilmesi, gerekiyorsa otoparkın ihtiyaç duyduğu taze havayı sağlamaktır. Aksiyal fanların kapasiteleri ve güçleri yerel otopark yangın ve yerel otopark havalandırma yönetmeliklerine göre hesaplanan egzoz ve taze hava debilerine göre hesaplanır. Bu hesaplara göre seçilen aksiyal fanlar ve aksesuarları genelde sahaya demonte halde gelirler. Sahada bunların saha şartlarına uygun olarak bir araya getirilmesi gerekmektedir.

Kat Damperleri (aksiyal fan damperleri, duvar damperleri)

Hava/Duman damperleri havalandırma şaftlarına yerleştirilerek egzoz havasının ve/veya taze havanın katlar arasında dolaşımını kontrol etmekle sorumludur. Motorlu, galvaniz kasalı ve çok kanatlı olmalıdırlar.

Susturucular (yuvarlak tip, kulis tipi)

Susturucular, ana aksiyal fanlarının oluşturduğu gürültüyü, arzu edilen ses seviyesine indirmekle sorumludurlar. Bunlar aksiyal fanların emiş ve atış ağızlarına yerleştirileceklerdir.

Tamamlayıcı ve yardımcı ekipmanlar (yangın kapıları ve perdeleri, sirenler, uyarıcı levhalar vb.)

Çeşitli tamamlayıcı cihazlar sistemin güvenirliliğini artırmak için kullanılabilir.

Havalandırma sisteminin doğru çalışmasını sağlayacak algılama aksesuarları:

Yangın/Duman algılama sistemleri

Yangın/Duman algılama sistemleri sayesinde otoparkta çıkabilecek bir yangın ya da oluşabilecek bir duman kaynağı anında tespit edilerek gerekli yangın güvenlik sistemlerinin çalıştırılması sağlanır. Sensörler otopark geneline yönetmeliklere uygun zonlama yapacak şekilde dağıtılır ve adreslenirler.

CO algılama sistemleri

CO algılama sistemi sayesinde otoparktaki anlık hava kirliliği her an ölçülebilmektedir. Buna uygun olarak da havalandırma sistemi ihtiyaca yönelik olarak değişen kapasitelerde çalışabilmektedir. Böylece sistem, otopark kullanılmadığı zamanlarda düşük değerlerde çalışırken yoğun zamanlarda tam güçle çalışabilmektedir. Sensörler otopark geneline yönetmeliklere uygun zonlama yapacak şekilde dağıtılır ve adreslenirler.

Bu bileşenler ve aralarındaki bilgi akışı aşağıdaki şemada gösterilmiştir.

Jet Fan Algılama Elemanları

Kaynak:Aironn

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın