Kapalı Otopark Havalandırma sistemleri, günümüzde “Yeraltı çok katlı kapalı otoparkların” sayıları, özellikle büyük şehirlerimizin şehir merkezlerinde, her geçen gün artmasıyla birlikte önem kazanmaya başlamıştır. Genelde yoğun insan kalabalıklarının ziyaret ettiği, sinema, tiyatro, alışveris merkezleri, havalimanları, otogarlar gibi komplekslerin bodrum ve zemin katları veya hemen yanı başlarındaki çok katlı yer altı otoparkları, şehir merkezlerindeki bu artan otopark ihtiyacına cevap vermeye çalışmaktadır. Bu otoparklardaki ziyaretçi yoğunluğu, olası bir yangın, acil durum anında devreye girmesi gereken sistemlerin önemini bir kat daha artırmaktadır. Duman Kontrol Sistemleri de bu bağlamda otoparklardaki kalabalıkların hayatını koruyacak en önemli sistemlerden biridir.
Kapalı Otopark Havalandırma sistemleri, acil yangın durumunda, insanların kaçışına ve itfaiye personelinin yangına müdahalesine yardımcı olması için tasarlanır. Yangın durumunda, kapalı çok katlı otoparklarda, oluşan duman, doğal yollarla tavan veya çatıdaki açıklıklardan tahliye edilemeyecektir. Buna ilave olarak, tavan yükseklikleri de sınırlı olduğu için, genelde 2.5m ile 3.5m arasında, tavan seviyesinin bir rezerv alanı olarak kullanılıp, dumanın bir katman halinde biriktirilmesi ve insanların kaçışına imkan sağlanması mümkün olmayacaktır. Duman birkaç dakika içinde otopark geneline yayılacak ve döşemeden tavan seviyesine kadar tüm otoparkı duman dolduracaktır. Sonuç olarak bu durum insan kaçışını ve itfaiyenin müdahalesini imkansız hale getirecektir.
Jet Fanlar vasıtası ile Kapalı Otopark Havalandırma sistemleri, Avrupa da son 7–8 yıldır görülmektedir. Ülkemizde ise son 2–3 yılda oldukça yaygın bir şekilde talep görmektedir. Otopark havalandırmasına bu yeni yaklaşım, beraberinde teknik açıdan birçok avantaj getirdiği gibi, bir takım kavram ve tasarım kargaşalarına da neden olmaktadır. [1] Bu doğrultuda jet fan tasarımı cfd analizi ve bir takım testlerin sonucunda netleştirilmelidir.
Kanal Havalandırma Örneği
Jet Fan Havalandırma Örneği
Bu kısa giriş sonrası Kapalı Otopark Havalandırma adı altında yasal düzenlemeler, tanımlar ve otopark hesabını içeren teknik makaleye [2] göz atalım.
Kapalı Otopark Havalandırma Esasları
Kapal%C4%B1%20Otopark%20Havaland%C4%B1rmaKaynak:
1- Artun ALTUNKESER, Otopark Havalandırma Sistemlerinin Yangınla Mücadeleye Yönelik Tasarımı
2- Celalettin KIRBAŞ, Mak. Müh, Kapalı Otoparklarda Mimari ve Mekanik Havalandırma Projelendirme Esasları
3 yorum
bu havalandirma sistemlerinin cevreye ne kadar yukseklikte gurultu yaptigi hakkinda bilgi verir misiniz? ve eger boyle bir problem varsa nasil cozulur?
Merve hanım merhaba,
Ses; hız ve debi ile doğru orantılı olup, fanın debisi (uzunluk, pervane çapı vs.) arttıkça ses miktarı da artmaktadır. İlgili ekipmanlarda gürültüyü engellemek için susturucular ve titreşim sönümleyiceler bulunmaktadır. Bazılarında ise gürültü engelleyici yüzey bulunur.Ayrıca otoparklarda fanlar çift devirli de seçilebilmektedir.
Normal zamanlarda düşük debide çalışarak içeride egzoz işlemi yapılır ve ses seviyesi düşük olur. Yangın durumunda ise yüksek debide çalışır ve ses seviyesi yüksektir ve yangın anında gürültünün olması da çok önem arzeden bir konu olmaması gerekir.
Fanların ses seviyesi marka ve modele göre değişiklik göstermek kaydıyla normal zamanda 45-55 db(A), yangın anında ise 55-80 db(A) arasındadır.
Bir apartman dairesinde 35-45 db(A) ve genel kullanım alanlarında 40-55 db(A) ses basınç seviyesinin uygun olduğu kabul edildiğinde, fanların normal zamanda yaptığı egzozdan kaynaklı ses önem arz etmemektedir. Yangın anında ise gürültü durumu yüksek seviyelere çıkacaktır.
teknik makale 2 açılmıyor, penceresi olan otoparklarda cebri havalandırma zorunlu mudur?