Otopark içinde güvenli, havalandırılmış bir ortam oluşturmak için, egzost havasının veya gerektiğinde yangın dumanının tavan boyunca yerleştirilmiş kanallar ile toplanması yerine, kanal olmadan fanlar yardımı ile egzost fanlarının yeraldığı şaftlara yönlendirilmesi esas alınmıştır. HCPS, itme etkili (impuls/jet) fanlarının kullanımı temeline dayanan otopark havalandırma sistemlerinde getirdiği yeniliklerle tanınır.
“Jet Fan” tanımı da HCPS tarafından yapılan geliştirme araştırmaları sonucunda, aşağıda olduğu gibi; itme etkili (impuls) yerine, “indüksiyonlu” (hızla üflenen hava huzmesinin, hareketsiz havayı hareketlendirmesi) olarak ifade edilecektir.
Bu çeşit havalandırma, tunel havalandırılması uygulamalarında elde edilen bilgi birikimi sonrasında uygulamaya konulmuştur. Tunel uygulamalarında trafik akışına dik havalandırma yöntemlerinin, yaşanan yangın faciaları sonrasında gerekli havalandırmayı sağlamadığı tespit edilmiş ve trafik akışına paralel havalandırma metoduna geçiş yapılmıştır.
Günümüzde tüm tunellerin trafik akışına paralel havalandırılmakta olduğu görülecektir (Şekil1).
Kapalı Otopark Havalandırmasında Hedefler
• Atık gazların yoğunluğunun kabul edilen sınırların altında tutulması,
• Egzost gazlarını ve gerekli olduğunda yangın dumanının uzaklaştırılmasıdır.
Tasarım
Kapalı otoparklarda da tünel çözümüne benzer olarak ortalama 8 metrelik genişliğe 3 aracın park ettiği 16 m uzunlukta bölümlemeler yapılmaktadır. Şekil 2 ve Şekil 3 ile bölüm büyüklükleri ve havalandırma verimliliği gösterilmektedir.
Fanlar otopark tavanlarına araçların üzerine denk gelecek şekilde yerleştirilirse, havalandırma verimliliği düşmektedir (% 55). Tavanlarda sürüş koridorlarına yerleştirilirse verim artmaktadır (% 90). Araçlar hava akışı için birer direnç oluşturmakta ve hava akışını olumsuz etkilemektedir.
Tasarım Aşamasında Dikkate Alınması Gereken Referanslar
• 2007 yılında yayınlanan Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği
• İngiliz Standartları arasındaki BS7346 Kısım 7
Bununla birlikte, mimar, mekanik tasarımcı ve konusundaki uzman tedarikçilerin birlikte yapacağı toplantılar ile, ön tasarıma başlarken, şaft pozisyonlarının tespit edilmesi ve havalandırma sistemi ön tasarımı gerçekleştirilmesi, yetkili yangın departmanı ile ve/veya devlet otoriteleri ile gerçekleştirilen toplantılar sırasında gerekli görülür ise, bilgisayar destekli modelleme (CFD) yapılması gerekecektir. İşletmeye alma aşamasında ise soğuk duman ve/veya sıcak duman testleri yaparak hava akış kontrolü yapılmalıdır (Şekil 6, Şekil 14, Şekil 15).
Makalenin Devamı
34-kanalsiz-havalandirma