Buhar Jeneratörleri ve Kullanım Alanları

Buhar Jeneratörleri prensip olarak buharı depo etmeden üretip sisteme gönderen, çok düşük su hacimleri ile çalışan ünitelerdir. Su borulu tipler bir su serpantinine basılan suyun serpantin çevresince ısıtılıp buhar fazına geçirilmesi esasına dayalı çalışır. (sadece 2000kg/h’e kadar)

Gelişen endüstrinin vazgeçilmez altyapısı olan buharın; ucuza mal edilmesi, emniyet sistemlerinin en üst düzeyde uygulanması, patlama riski olmaması ve her türlü mekana konulabilmesi arayışına cevap veren buhar jeneratörlerinde, maksimum kapasitede doymuş buhar 3 dakikada kullanıma hazırdır. Birçok tesiste 2000 kg/h’in altında buhara ihtiyaç vardır. Bu işletmeler çoğunlukla çok katlı binalara yerleşmişlerdir. Buralarda büyük su hacimli kazanları koymak hem güvenlik hem de yer işgali bakımından uygun olmaz. Bunlara konfeksiyon sanayi örnek gösterilebilir. Buralara su hacmi az olan, az yer işgal eden, çabuk buhar üreten ama buharla beraber su taşınmasına imkan vermeyen buhar üreticiler konulmalıdır. Bu tür çabuk buhar üreticili buhar kazanlarına buhar jeneratörü denmektedir. Aslında buhar jeneratörü de bir buhar kazanıdır. Çabuk buhar üreticiler, spiral su borulu, dik su borulu, yatık su borulu veya bunların karışımı şeklinde kontrüksiyonlarda olabilir. Yüksek basınç değerlerinde güvenle buhar elde edebilmek için idealdir. Ayrıca çok kısa sürede buhar oluşumu gerçekleştirebilir. Buhar kalitesi bakımından kuru buhar sağlamada uygun olmayabilir.

Buhar Jeneratörleri

Basınçlı kaplar yönetmeliklerine göre, içerisinde insan bulunan meskun mahallerde buhar kazanı kullanımı belirli kısıtlamalara sahiptir. Emniyet açısından (patlama durumunda çok hasar ve ölümcül kazalar oluşma durumu) buhar kazanı kullanımı yasak olan yerlerde, yasalarca belirlenen emniyet değerlerinin altında kalan Buhar Jeneratörleri rahatlıkla kullanılabilir.

Buhar Jeneratörleri Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Buhar jeneratörü üzerinde jeneratörün işlemesi ve emniyeti için gerekli tüm techizat ve kontrol cihazları olmalıdır. Aşırı basınç ve düşük su seviyesi tehlikelerine karşı kademeli koruma sistemleri olmalıdır. Su borulu buhar jeneratörlerinde su seviyesi direk kontrol edilemez ısıya bağlı sıcaklık kontrol sitemi kullanılır ve bu sistem birbirinden bağımsız çalışan yedekli tipte olmalıdır. Basınç kontrol sistemi diğer tip buhar kazanlara benzer yapıdadır.

Hem elektrikli (presostatlar) hem de mekanik (emniyet ventilleri) kontrol sistemi olmalıdır. Jeneratör üzerinde bulunan tüm cihazlar birbirine uyumlu çalışacak şekilde seçilmelidir.

Buhar Jeneratörleri Kullanım Alanları

– Buhar jeneratörleri buhar kalitesinde ve ani yük değişimlerinde problem yaşanmayacak ve düşük kaliteli buhar ihtiyacının duyulduğu her yerde,
– Kapalı çevrimli sistemlerde ve çok yüksek işletme basınçlarına kadar (örn. 60 bar)
– 50 ile 2000 kg/h arasında buhar üretimi için;
– Otel, Motel, Çamarşırhane, Kuru temizleme, Beton kürleme tesisleri, Ziraat, Meşrubat, İlaç, Deri, Tekstil, Konfeksiyon, Mandra, Konserve ve Kimya sanayinde ve endüstride, buhar ihtiyacı olan her yerde rahatlıkla buhar üretiminde kullanılır.

Buhar Jeneratörü Çalışma Prensibi

Kaynak: İGDAŞ

İlgili Yazılar

1 Yorum

i.btürer  -  1 Şubat 2019 / 09:33

merhaba,

buhar jeneratölerinde umumiyetle mazot veya doğal gaz kullanılmakla beraber,aslında kazan boruları cıvarında kumlama meydana gelmemesi ısı iletiminin iyi olmasını sağlar.bu yüzden doğal gazın yakıt olarak kullanılması daha fazla önem taşımakta borularda depozitler sebebiyle delime ihtimali azalır.daha emniyetli işletme sağlanmaktadır.bu küçük işletmeler için avantajdır.aslında bilhasa konveksiyon imalatçıları ütü proseslerinde basıncın dalgalnması istenilmez.ama kazan işletme elemanlarının uyumlu olması yani otomasyon panosu , kazan besi pompası,kondens tankı,yumuşak su hazırlama sistemi ve enerji tasarrufu için kondens dönüşünün flaş stiminden istifade edilerek kondens tankına alınacak suyun sıcak olarak alınması için eşanjör sistemiyle randımanda hemde çürük buhar miktarı azaltılarak sistemin verimliği hem yükseltilir,hemde yumuşak su sarfıyatı azaltılır.sistemin haftalık bakımının aksatılmaması ,işletmede meydana gelebilicek tesadüfi arızaları azaltarak 100-150 personel çalışan işletmenin ürün başına işcilik maliyetlerinin azaltır.bu sayede kobi lerin yaşamasını sağlar.serpatinlerde hızlı olarak su fazından-buhar fazına geçiş olduğu için su siteminin ters osmos olması serpantin boru içinde depozitlerin birikmesi daha az olur.aslında kullanılıcak suyun kalitesi diğer kazan tiplerinden sanayi tipi su şartlandırmasına benzer. saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın