Buhar Tesisatı Pompaları ve Pompa Bağlantıları

Buhar Tesisatı için kullanılan pompalar, kullanım yerleri ve amaçlarına göre çeşitli tiplerde olur. Isıtma tesisatında genelde santrifüj (merkezkaç) ve pistonlu tip pompalar kullanılır. Genelde verimi yüksek olan santrifüj pompalar kullanılmaktadır. Pompalar 1-200 bar arasında çalışır.

Pompa, içinden geçirdiği sıvıya dış kaynaktan aldığı enerjiyi aktaran bir makine olarak tanımlanır. Pompalar bulunduğu ortamdan daha derindeki sıvıyı emerek yüksek bir yere çıkardıkları gibi yükseklikle ilişkisi olmayan işlerde de kullanılır. Pompalar için mekanik güç kaynağı genellikle dönen bir milden alınır ve bir kavrama ile hareket verici milin bağlantısı sağlanır. İlk hareketi veren genellikle bir elektrik motoru olmakla beraber dönen mil hareketi çıkışı veren diğer makinelerde olabilir.

İlgili standartlarda pompa seçimi ölçütleri ve kullanım alanlarına göre ısıtma tüketimi değerleri, tablolar halinde gösterilmektedir. Pistonlu pompa, bir silindir içinde hareket eden piston ve uygun supaplardan oluşur. Bir silindir şeklindeki gövde içindeki piston sayesinde su emilir ve basınçlandırılarak sisteme gönderilir. Pistonlu pompa silindir, piston, krank mili, emme–basma valfleri, gövde ve salmastra kısımlarından oluşur. Santrifüj pompa gövdeleri içinde, akışkana momentum kazandıran bir fan (pervane) bulunur. Bir salyangoz gövde içinde yer alan kanatlı bir pervaneden oluşan bu pompalarda sıvı, bir girişten çarkın ortasına iletilir. Basınç, sıvının çarkla döndürülmesiyle elde edilir.

Buhar tesisatı için kullanılan santrifüj pompalar kapalı ıslak ve kuru rotorlu olmak üzere iki tiptedir:

Islak rotorlu pompaların elektrik motorları suyla iç içedir. Rotor su içinde döner. Bu pompalar genellikle 90-70ºC’lik kalorifer tesisatlarında kullanılır. En çok kullanılan pompa çeşididir. İkiz (çift) motorlu da yapılır. İkiz motorla devir yükseltilerek verimleri arttırılır. Kuru rotorlu pompalar, 100ºC üstünde çalışan ısıtma tesisatlarında kullanılır. Islak rotorluya göre daha sesli çalışır. Bu pompaların elektrik motoruyla pompa kısmı ayrı ayrıdır.

Elektrik motorunun çalıştırdığı bir mil pompa fanını döndürür. Fan, suya cebri hareket verir. Kuru rotorlu pompalar, bağlantılarında köşe oluşturur. Çalışırken titreşimin fazla olmasından dolayı sağlam bir zemine uygun şekilde montaj edilmeleri gerekir.

Buhar Tesisatı Islak Rotorlu Pompa

Santrifüj pompalar çark, salyangoz, gövde, emme–basma borusu, gövde, mil ve salmastra kısımlarından oluşur. Pervaneler 1000–400 dev/dk. hızla döner. Her kazan tesisatı için en az iki besleme suyu pompası bulunur. Besleme suyu pompaları, pompalar çalışmazken suyun geri akamayacağı bir şekilde düzenlenir veya donatılır. Besleme suyu pompaları, yalnız buhar tesisatı kazanlarını beslemek için kullanılır.

Buhar Tesisatı Kuru Rotorlu Pompa

Buhar Tesisatı Pompa Bağlantısı

Sirkülasyon (dolaşım) pompaları, kazan dairesinde kazanın yakınına uygun yere monte edilir. Montajlarında, yere konumlarına dikkat edilmelidir. Motor millerinin yere paralel gelmesine özen gösterilmelidir. Bu durum, motor millerinin ağırlık merkezleri için gereklidir. Montajın doğru yapılması, motor verimini arttırarak motorun ömrünü uzatır. Sirkülasyon pompaları genellikle yedekli bağlanır. Pompanın biri dururken diğeri çalışır.

Buhar Tesisatı Pompa Bağlantısı

Arıza durumunda yedekte duran pompa çalıştırılır ve tesisatın işleyişi aksamamış olur. Sirkülasyon pompaları, uygulamada ağırlıklı olarak gidiş ana borusuna bağlanır. Pompanın gidişe bağlanması, tesisatta üst basınç oluşturur. Tesisat suyunun daha hızlı devir yapmasını sağlar.

Buhar Tesisatı Santrifüj Pompa

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

22 Bin Üyemize Katılın