Uygulamalı Akışkanlar Mekaniği

Akışkanlar mekaniği mühendislik bilimlerinde önemli bir konudur. Hemen bütün fabrika uygulamaları sıvı ve gazların depolanması ve hareketini kapsamaktadır.

Bu bilim dalı, depolama ve hareket gibi kullanım prensiplerinin öneminin anlaşılması; tasarımcılar, tesisatçılar, operatör ve fabrika bakımcıları için gereklidir. Maalesef konu çoğunlukla ihmal edilmektedir ve bir çok durumlarda personel akışkanlar mekaniği eğitimine sahip olmamaktadır. Sıklıkla pompası yanlış yerleştirilmiş ve verilen uygulama için optimum değerden daha küçük pompa seçimi yapılan, yanlış boyutlandırılmış boru ve bağlantı elemanlarıyla ve eksik tasarlanmış sistemlere rastlamak mümkündür.

Geçmişte sistemin çalışıyor olması ihtiyaçları karşılayabilmiş olabilir, bu küçük sorun ileride istenmeyen yüksek enerji kullanımına neden olabilir. Bu durum enerji fiyatları birkaç kat ucuz ve bol olsaydı önemli olmayabilirdi. Bununla birlikte ucuz ve bol enerji devri geçti ve günümüzde enerjiyi korumak suretiyle harcamalara daha çok dikkat edilmektedir. Sonuç olarak en uygun (optimum) akışkan sisteminin seçimi önem kazanmaktadır ve sadece ucuz bağlantı elemanları, pompalar ve sistemlerle oluşan geçmişteki problem yavaşça gerçeğe giden yolu ortaya çıkarmakta olup sistemin tamamı toplam işletme fiyatına göre optimize edilmelidir ve bu işlem tesisatın ilk kuruluş maliyeti kadar basit değildir.

Bu kısa giriş sonrası Akışkanlar Mekaniği başlangıcını oluşturan maddenin halleri ve maddenin tanımını yapmak suretiyle, Akışkanlar Mekaniği Kitabına göz atalım.

Herhangi bir madde şu üç hal veya durumdan birisi konumundadır: katı, sıvı ve gaz. Katılar sabit bir aralıkta birbirine katı olarak yerleştirilmiş moleküllere sahiptir. Sıvılar birbiri ile kapalı moleküllere sahiptirler, böylece onlar sabit bir alanda kalmaksızın birbirlerini etkilerler. Böylelikle sıvılar kuvvet uygulamaksızın deforme edilebilir ve içine konuldukları kabın şeklini alırlar. Bununla birlikte sıvılar kolayca sıkıştırılamaz ve bir çok pratik uygulamalar için sıkıştırılamaz olarak tanımlanırlar. Gazların molekülleri geniş bir alana yayıldığından birbirlerini etkilemeleri ihmal edilebilir. Böylece gazlar kolayca akabilir ve içinde bulundukları kabın şeklini alabilir. Buna rağmen gazlar, sıvılardan farklı olarak sıkıştırılabilirler.

Akışkanın tanımı ise şu şekilde yapabilir. Bir akışkan sıvı veya gaz olabilir. Sabit durumdaki akışkanların incelenmesi akışkan statiği, hareketli akışkanların incelenmesi akışkan dinamiği olarak adlandırılır; statik ve dinamik çalışmaların birleşimi akışkanlar mekaniği olarak bilinir. Akışkanlar mekaniğinin iki özel alanı sıklıkla yarışmaktadır: pnömatik (basınçlı hava sistemleri) ve hidrolik (basınçlı sıvı sistemleri).

Akışkanlar Mekaniği

Uygulamal%C4%B1%20Ak%C4%B1%C5%9Fkanlar%20Mekani%C4%9Fi

Uygulamalı Akışkanlar Mekaniği

Kaynak: 1- Roger Kinski, Çeviren Yrd. Doç Dr. Hüseyin BULGURCU, Deneysan, deneysan.com.tr

Bilgi: Deneysan doküman arşivi içerisinde bulunan Uygulamalı Akışkanlar Mekaniği Kitabı, kendilerinden özel izin alınarak sitemize eklenmiştir. Kendilerine bilgi ve paylaşımları için teşekkür ederiz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

22 Bin Üyemize Katılın