Buhar hatlarında artan sıcaklıkla birlikte boru boyundaki genleşmeyi almak ve boru hattını ve vana gruplarını korumak amacıyla, geçmişten bu yana omega ve eksenel metal kompansatör kullanılmaktadır.
Buhar hatlarında artan sıcaklıkla birlikte boru boyundaki genleşmeyi almak ve boru hattını ve vana gruplarını korumak amacıyla, geçmişten bu yana omega ve eksenel metal kompansatör kullanılmaktadır. Yeterli yer olmaması durumunda, dik olarak tasarlanarak Şekil-I’de görülen tasarım kullanılması zorunludur. Kullanılan vana grupları, boru, dirsek, flanş, conta, bağlantı elemanı ve harcanan işçilik maliyeti çok yüksektir. Halbuki eksenel metal kompansatör (Ayvaz MKDF veya DBKF) kullanılarak çok ucuza ve çok daha az çaba ile en uygun çözüm oluşturulabilir.
Şekil-II ve Şekil-III’de görüldüğü gibi eğer yeterli yer varsa omega yatay olarak oluşturulabilir. Bu tasarımla kondens cebi, hava atıcı, bu gruplara ait vana gruplarına ve işçiliğine gerek kalmadan genleşmeyi almak mümkündür. Yine eksenel metal kompansatör kullanımı ile karşılaştırıldığında, pahalı ve daha fazla çaba gerektiren bir çözümdür.
Boru boyunda sıcaklık artışı ile oluşan genleşmeyi almada, en uygun ve ekonomik çözüm kompansatör (Şekil-IV) kullanımıdır. Omega ve kompansatör uygulamasında; sabit ve kayar mesnet tiplerinin doğru seçilmesi ve yerleşimlerinin doğru yapılması gerekmektedir. Yanal hareketlerin oluşumu engellenmelidir, aksi takdirde kompansatör uygulamasında metal körük yırtılması veya omega uygulamasında boru hattının bütünlüğünün bozulması söz konusudur.
Buhar hatlarında yaygın olarak kullanılan döner flanşlı tip eksenel metal kompansatör MKDF (Şekil-V) modelidir.
2 yorum
merhaba,
umumiyetle kompensatör tiplerinden omegalar iyi boyutlandırıldığı zaman,uygun mesnetler konduğunda dış atmosferde çalışan ,hemen hemen her türlü akişkanararakı nakleden boru sistemlerinde sıcaklık farkı sebebiyle meydana gelebilicek genleşmeleri risksiz alabilen boru elemanları olarak düşünülebilir.ancak uygun şekilde boyutlandırma şartıyla.düz boru üzerinde iki sabit mesnet arasında termik uzamalar,mukavement dersindede gördüğümüz gibi , meydana gelebilicek ilave gerilmeler sebebiyle termik uzamaların uygun boru elemanıyla çözülmesi şarttır.bu eleman gurupları olarak;eskiden salmastralı kovanlı kompensatörler vardı,hala bazı yerlerde kullanıldığını görebilirsiniz.ancak yeni projelerde ise omega tipi kompensatörler ile yerine göre muhtelif cins metal kompesatör mevcuttur ve borulama projelerinde uygun supportlama ile uygun uzama tipleri şartları gözönüne alarak kullanılabilir. kompensatörler seçilmeden önce boru içindeki akişkanın sıcaklığı,çevre şartlarının incelenmesi şarttır.ayrıca metal kom. montajı da sistemin emniyeti yönünden önem taşır.uygun şekilde montajı yapılmadığı taktirde arıza kaynağı olur.
merhaba,
binaların dilatasyonlarında da ,veya dış ortamdaki boru köprülerinden bina girişlerin de farklı bölümlerin oturmalarının farklı olması yüzünden boru tesisatında ilave kuvvetlerin meydana gelmesi sebebiyle yerine göre eğilme gerilmeleri ve/ veya kesme gerilmelerine maruz kalmaması için komplex metal kompensatör guruplarıyla sistem emniyete alına bilmektedir.uzun binalarda borulama yapılırken binanın diletasyon durumu gözönüne alınarak bu noktalara dilatasyon kompensatörü koymak şarttır.ayrıca kompensatör konulmadanda bazı boru formları ile çözüm üretile bilinmektedir.saygılarımla.