1 Bar kaç mSS Eder ? Formüllerle Açıklayalım

1 Bar kaç mSS eder sorusunu teknik açıdan detaylı olarak birimlerin anlamları ile birlikte inceleyelim.

Bar: 100.000 Pa olarak tanımlanmış basınç birimidir. Yaklaşık olarak deniz seviyesindeki atmosfer basıncına eşittir. Mühendislik uygulamalarında Pascal’ın çok büyük değerler alması sebebiyle yerine kullanılabilir. 1 cm² ‘lik bir yüzeye 0,1 N’luk kuvvetin dikey olarak etkimesi sonucu meydana gelen basınçtır.
1 bar = 10^5 Pa

mSS: 1 metre yükseklikte su sütununun dikey etkimesi ile yüzeye yaptığı basınçtır. 1 mSS suyun basıncı, su sıcaklığı doğrultusunda suyun yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir.

1 Bar kaç mSS

1 Bar kaç mSS Eder ? Sorusu için kullanılacak Formüller

Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye bir kuvvet uygularlar. Kuvvetin kaynağı ne olursa olsun birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç (P), bütün yüzeye dik olarak etki eden kuvvete de basınç kuvveti (F) denir.

P= F/A için P : Basınç, F : Kuvvet, A : Alan

– Kuvvet, Fizik’te kütleli bir cisme hareket kazandıran etkidir. Hem yönü hem de büyüklüğü olan kuvvet vektörel bir niceliktir. Newton’un ikinci yasasına göre sabit kütleli bir cisim, üzerine uygulanan net kuvvetle doğru cismin kütlesi ile ters orantılı bir şekilde hızlanır. Bir cisme uygulanan net kuvvet cismin kazandığı momentumun zamana bağlı değişimine eşittir.

F= m × g için m: Kütle, g: Yerçekimi İvmesi

– Kütle bir maddenin sahip olduğu madde miktarı, hacim bir maddenin uzayda kapladığı yere, özkütle ise bir maddenin birim hacminin kütlesine denir.

d= m / V için d:Özkütle, m:Kütle V:Hacim
V= A × h için A: Alan, h:Yükseklik

1 Bar kaç mSS Eder ? Sorusunun Cevabı

– P= F/A ve F= m × g formüllerini birleştirelim P= m × g / A olmaktadır.
– m= d × V ve P= m × g / A formüllerini birleştirelim P = d × V × g / A olmaktadır.
– V= A × h ve P = d × V × g / A formüllerini birleştirelim P = d × A × h × g / A olup A birimi sadeleştirilince P = d × h × g formülü ortaya çıkmaktadır.

Bu doğrultuda;

P = d × h × g = Yoğunluk (kg/m³) × Yükseklik (m) × Yerçekimi İvmesi (m/s²) = kg/m.s² = Pa olmaktadır.

0 C sıcaklıktaki suyun yoğunluğu 1000 kg/m³, yer çekimi ivmesi 9,80665 m/s² için 1 m yükseklikteki suyun basıncı: P = d × h × g= 1000×1×9,80665=9806,65 Pa sonucu çıkar.

1 bar = 10^5 Pa olup 1 m yükseklikteki suyun basıncı 9806,65 Pa, 9806,65/100000=0,0980665 bar olmaktadır. 0,0980665 bar 1 mSS ise 1 bar 1/0,0980665=10,197162… mSS olmaktadır.

Sonuç olarak 1 bar = 10,197… mSS olur. Pratikte ise 1 bar 10 mSS olarak kullanılmaktadır.

İlgili Yazılar

13 yorum

Teşekkür ederim, çok faydalı oldu.

Mükemmel anlatım olmuş, ezbere 1 bar 10 mss diyorduk, çok teşekkürler.

Süper anlatmışsınız teşekkürler.

Merhabalar, ben plastik su deposu satan bir kuruluştan bilgi istiyorum. 1500 lt.kapasiteli bir dikey konumlu tankın girişi 2″ ve çıkışı da 2″ olacak bu deponun çapı 115 cm, yükekliği 160cm.dir. Şimdi bu depoya 3 barlık bir basınçla su girecek ve çıkacak, deponun tabanı düzdür. Depo bu basınca dayanır mı.
Teşekkür ederim.

Veli Bey merhaba,
Örneğin modüler su depoları Hidrostatik Basınç Su Seviyesi x 0,1 KGF/cm2 (0,01 MPa) hidrostatik basınca dayanacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu doğrultuda plastik, pe, galvaniz, paslanmaz çelik vs. gibi farklı malzemelerden üretilen depoların dayanım basıncı hem malzeme tipine hemde marka ve modele göre değişiklik göstermektedir.

ismail bülent türer  -  1 Nisan 2020 at 16:56

merhaba,sizin ihtiyacınız olan plastik depo en az dayanım ve test basıncının 6bar.üstünde olmalıdır.bu tip özel kaplar daha ziyade su arıtmacılar yurt dışından sip.ile getiriyorlar.ama illaki platik osun diyorsanız,istediğiniz ebatta imal edebilirler.malzemesi kontini filamant pe.+ep.reçineden imal edilmektedir.sn.editöründe verdiği cevaplaki malzemeler çoğunlukla poli etilen imal edilir,yuvarlak veya prizmatik şekilde imal edilir.boyları umumiyetle 2-3m,çaplarda kalınlık ve dış takviye ile ilgilidir.bu tip depolar atmosfere açıktır.yani basınçsız depo örnegine girer.dayanımlarda daha ziyade hidrostatik basıç gözönünde bulundurulur.onlarda 5-6mss dayanıklıdır.sizin probleminizi içi emedür kaplı karbonlu çelikten imal edilen kapları veya paslanmaz çelik ten imal edilen kaplar daha ucuza gelebilir.ithal malzemeler genleşmeye karşı çok hasas olmaktadır.saygılarımla.

alaattin  -  26 Mart 2020 at 17:15

merhabalar,

alaattin açan ismim
izsu tesisatından alıp 400 metre mesafeye 50 metre kot farkı ile su basabileceğim bir pompa ihtiyacım var. nasıl bir ürün almalıyım? yardımcı olabilir misiniz ?

Tesisat  -  31 Mart 2020 at 14:10

Alaattin Bey merhaba,
Toplam debi doğrultusunda boru cinsi ve çapınıza göre basınç kaybınızı bulduktan sonra mevcut bir depo vs. varsa frekans konvertörlü otomatik paket tip hidrofor kullanarak suyu basabilirsiniz.

ismail bülent türer  -  1 Nisan 2020 at 17:12

merhaba,
alaatin bey,sorunuzda basacağınız suyun debisinden hiç bahsetmiyorsunuz.dolayısıyla boru çapları,vanalar, denge tankı,biriktirme deposu,hidrolik profil ,üst kot ile alt kot arasındaki otomasyon ,darbe vanaları gibi elemanlara sahip olmak eüzere norm tipi pompalar veya debisine göre split pompa gurupları kullanılabilinir.tecrübeli bir müh.ile çalışırsanız hata yapmazsınız.yok ev tipi ihtiyaçlar için ise tesisat gurubunun seçimi işnizi görebilir.saygılarımla.

mmSS birimi klima santrallerinde kullanılıyor. mesala 155 mmSS yazıyor.(statik basınç) buna göre 10 mSS = 1 bar ise
10.000 mmSS = 1 bar diyebilirmiyiz.

denizderlerrr  -  5 Eylül 2023 at 10:30

özkütlenin formülünü değiştirirsek eğer daha güzel olacaktır d=mxV değil d=m/V doğrusudur

Düzeltme yapıldı. Teşekkürler.

İlyas KOLAYLI  -  11 Eylül 2023 at 20:15

Merhaba, konu ile alakası olmayablir ancak bildiğiniz bir konu ise cevap vereceğinizi umarak yazıyorum. Bir akvaryumu boşaltmak istediğimizde içine bir hortum atıp hortumun dışarıda kalan ucundan hortumun içindeki havayı emdiğimizde emilen havanın yerini akvaryumdaki su alır ve dışaraki hortum ucu akvaryumdaki su seviyesinden aşağıda olduğu sürece akvaryumdaki su boşalır. Bu işlemi içi su dolu hortumun bir ucunu akvaryuma atıp diğer ucunuda akvaryumdaki su seviyesinin altında tuttuğumuzda akvaryumdaki su boşalır. Ben bu uygulamayı köydeki yaklaşık 5 metre derinlikteki kuyudan 2.5 cm çapındaki boru ile yaptım ama su akmadı. Hortumun dışardaki ucu hortumun ucu kuyunun içindeki su seviyesinden aşağıda idi. Böyle bir durumda kullanılan boru çapının önemi varmı, boru sert basınçtan ezilmedi. Cevap verirseniz memnun olacağım, teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

22 Bin Üyemize Katılın