STAR Rafineri, Petrol Ürünü İhtiyacının %25’inden Fazlasını Karşılayacak

Türkiye’nin akaryakıt piyasasındaki talebi karşılayabilecek yeni yatırımlara ihtiyacı bulunuyor. Günümüzde bu alandaki ihtiyacın yaklaşık %55-60’ı ithalat ile karşılanıyor. Bu durum ülke ekonomisinin dışa bağımlılığını artırıyor.

1984 yılından bu yana kurulan ilk rafineri olma özelliğine sahip STAR Rafineri, üretime geçmesiyle birlikte Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının %25’inden fazlasını karşılayacak. Türkiye’nin ilk stratejik yatırım teşvik belgesini alan STAR Rafineri, böylece ülkenin ithalata olan bağımlılığını azaltacak.

Temelleri 2011 yılında atılan STAR Rafineri, Aliağa Yarımadası’nda yaklaşık 2.400 dönümlük alana kuruluyor. 10 Milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle STAR RafineriSOCAR Türkiye’nin entegre enerji çözümleri ve değer zincirinin en kritik yatırımı olarak yükseliyor.

Star Rafineri Bölgenin En Büyükleri arasında

2018 yılında üretime başlaması planlanan STAR Rafineri 6 milyar dolar yatırımla hayata geçiriliyor. STAR Rafineri, İspanyol Técnicas Reunidas, İtalyan Saipem, Güney Koreli GS Engineering ve Japon ITOCHU firmalarının oluşturduğu uluslararası konsorsiyum tarafından inşa ediliyor.

star rafineri

STAR Rafineri proje finansmanı, kredi büyüklüğü ve vadesi açısından Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük ve en uzun vadeli kredi anlaşması özelliğini taşıyor. 2014 yılının Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol ve gaz proje finansmanı operasyonlarından biri olarak tanımlanıyor.

Gelişim Odaklı Üretim

STAR Rafineri ülke ekonomisi ve sanayinin ihtiyaçları gözetilerek stratejik ürünlere odaklanıyor. Rafineri bu doğrultuda yılda 1.6 milyon tonluk nafta, cari açığın önemli bileşenlerinden olan dizel, jet yakıtı ve petrokimyasalların ham maddesi olan LPG gibi petrol ürünleri üretimini gerçekleştirecek.

Farklı ham petrol türlerini işleme teknolojisi ve 63 tank ile yaklaşık 1 milyon 640 bin metreküp depolama kapasitesiyle STAR Rafineri, Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak. Böylece ülkenin gelişmesine, büyümesine ve toplumun refah seviyesinin artmasına katkı sağlayacak.

STAR Rafineri, üretimde sürdürülebilirliğin önemine inanıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliği ile çalışmalarının çevresel etkilerini düzenli olarak denetliyor ve dünya çapında örnek çalışmalara imza atıyor. Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye çevre mevzuatı ve uluslararası kabul görmüş çevre standartları çerçevesinde çalışmalarını yürütüyor.

SOCAR Global Hakkında

1993 yılında kurulan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, dünyanın petrol ve doğal gaz bakımından en zengin ülkelerinden Azerbaycan’ın kaynaklarını uluslararası çapta gelişim ve fayda için kullanıma sunuyor.

Entegre çözümler sunan bir enerji şirketi olarak petrol ve doğal gaz kaynakları arama, üretim, işleme; petrol, doğal gaz ve doğal gaz kondensatlarının dağıtımı; ham petrol ve petrokimyasal ürünlerin ulusal ve uluslararası çapta pazarlanması ve Azerbaycan’da doğal gaz tedariği çalışmalarını yürütüyor.

SOCAR, stratejik işbirlikleriyle küresel çapta ekonomik, sosyal ve çevresel fayda sağlıyor. Bu doğrultuda uluslararası operasyonlarını hızla güçlendiren SOCAR, İran’dan İngiltere’ye kadar 13 farklı ülkede temsilcilikler oluşturdu; Singapur, Vietnam, Nijerya ve İsviçre’de uluslararası ticaret şirketi kurdu ve Türkiye, Gürcistan, Ukrayna, Romanya, İsviçre ve Yunanistan’da aktifler satın aldı.

SOCAR, küresel ölçekte yürütülen stratejik projelerin en önemlisini 19.5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de gerçekleştiriyor. İki kardeş ülkenin geleceğinde önemli bir rol üstlenen ve enerji alanında entegre bir değer zinciri oluşturan SOCAR, gücünü dostluk, işbirliği ve güvenden alıyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

22 Bin Üyemize Katılın