Radyatör Havası Nasıl Alınır ?

Radyatör Havası alma işlemi sisteme ilk su verildiğinde, radyatörlerde hava oluşması durumunda ve kombide basıncın yükseldiğinde düşürülmesi için gerçekleştirilir.

Radyatörlerde Hava Neden Oluşur ?

İmalat sırasında borular içerisinde kalan havanın tesisat içerisinde sıkışma yapması, tesisat çalışma sıcaklık aralığının çok sık değiştirilmesi, besleme suyu ile tesisat sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkının yüksek olması ve besleme suyu içerisinde olan havanın sıkışması durumundan dolayı kaynaklanır.

Tesisat içerisinde biriken hava, zamanla hacmini büyütür ve sıcak suyun peteklerin belirli bir bölümüne erişimini sınırlar. Bu durum sistemin çalışma verimini düşürür ve ısınma problemi oluşur. Diğer taraftan enerji tüketiminizi etkiler ve bu durum faturalarınıza yansır.

Radyatörlerde Hava Olduğu Nasıl Anlaşılır ?

Radyatörlerde hava olması durumunda radyatörün üst kısmı ısınmaz veya üst kısımda soğukluk hissedilir. Üst kısımdaki durumda bir kenar sıcakken diğer kenar soğuk olabilir. Bu durumda radyatör de hava var demektir ve radyatör havası alınmalıdır. Eğer radyatörün alt kısmı soğuk üst kısmı sıcak ve radyatör havası alınmasına rağmen ısınmıyor ise radyatörünüz kirlenmiş ve petek temizliği ya da radyatör temizliği yapılması gerekir.

Radyatör Havası Nasıl Alınır ?

Sisteme ilk su verildiğinde sistemdeki bütün radyatörlerden hava alınmalıdır. Hava alma işlemi radyatör üzerinde bulunan purjörden yapılır. Purjör anahtarı veya düz bir torna vida ile purjör üzerindeki vidayı saat yönünün tersine yavaş yavaş çevirin. Sistemde hava varsa hava dışarı çıkacaktır. Purjörden su akmaya başlayınca hava alma işlemi tamamlanmış olacaktır. Purjörden su gelince purjör anahtarını saat yönünde çevirerek kapatın. Bu işlemler esnasında peteklerin havası alınırken kombi açık olmalıdır. Ayrıca kombide hava alma işlemi tamamlandığında purjörü geç kapatmanız ve su akma işleminin devam etmesi nedeniyle kombide basınç düşümü gerçekleşebilir bu durumda kombiye su takviye ederek basıncın uygun değere (1,5 bar) gelmesini sağlamalısınız.

Radyatör Havası Nasıl Alınır

Manuel olarak yapmak dışında pratik radyatör hava alma purjörleride bulunmakta olup direkt radyatör üzerinde bulunan purjöre montajı yapılarak da kullanılabilmektedir.

Isıtma Tesisat Doldurma Kuralları

– Kazana ve tesisata, tesisat üzerindeki su doldurma musluğundan su doldurulur.
– Doldurma işlemi sırasında tesisattaki ve radyatörlerdeki bütün vanaların açık olması gerekmektedir.
– Sistemde hava oluşmasını engellemek için su doldurma işlemi yavaş yapılmalı ve tesisatın en üst noktasında bulunan pürjör açık olmalıdır.
– Pürjörden su geldiğinde doldurma işlemi tamamlanmıştır.
– Her radyatörden hava alınmalıdır.
– Kazana ve tesisata doldurulacak su ile ilgili özellikler işletme talimatlarında verilen suyun özelliklerine uymalıdır.
– Kazana kesinlikle sıcak iken su konulmamalıdır. Kazan dilimlerinde çatlamalara neden olabilir.

Test tulumbası

Tesisatın ilk denetimi çıplak gözle yapılmalıdır. Borularda herhangi bir çizilme veya deformasyon olmamalıdır. Bu test, tesisatı sıva ile kapatmadan önce yapılır. Tesisata oda sıcaklığında su verilir. Sistemin havası alınır. Tesisata basılan su, çalışma basıncının 1,5-2 katı kadar olmalıdır. İlk anda manometrede herhangi bir düşme olup olmadığı gözlenir. Daha sonra 24 saat basınç altında beklenir. Verilen sürenin sonunda manometrede bir düşüş yok ise tesisat kullanma basıncına düşürülür. Ardından boruların üzeri itina ile kapatılır. Eğer manometre de düşüş var ise her bağlantı çok dikkatli olarak takip edilmelidir ve su kaçakları giderilmelidir. Daha sonra tesisat tekrardan test edilmelidir.

Kaçak Test Cihazı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

22 Bin Üyemize Katılın