Doğalgaz Bina Bağlantı Hattı

Doğalgaz Bina Bağlantı Hattı,yetkili tesisatçının görev ve sorumluluğu servis kutusundan başlayıp en son cihaz bağlantısına kadar olan gaz boru hattıdır.

Doğalgaz, şüphesiz bugünkü koşullarda özellikle büyük kentlerin hava kirliliğini önlemek bakımından en uygun yakıt türüdür. Endüstrinin enerji gereksinimi de doğalgazla karşılanabilmektedir. Ülkemizde son yıllarda gerek elektrik enerjisi üretiminde gerekse sanayi ve konutlarda doğalgaz kullanımı yaygınlaşmış, buna bağlı olarak doğalgaz sektörü hızla gelişmiştir. Doğalgazın konutlarda kullanımının yaygınlaşması ile birlikte doğalgaz sektöründe birçok firma faaliyete geçmiş ve birçok kişi çalışmaya başlamıştır.

Ülkemizin fiziki yapısı (Deprem bölgesi, alt yapı zorlukları vb.) özelliklerinden dolayı gaz tesisatlarının bütün olumsuzluklar göz önüne alınarak sıkı kontrol edilmesi ve yetişmiş elemanlarla yapılması gerekmektedir.

Doğalgaz sektöründe dikkat edilecek en önemli unsur emniyet kurallarıdır. Tekniğine uygun yapılan tesisatlar ile kullanıma sunulduğunda en güvenli yakıttır. İmalat sırasında malzeme, işçilik ve teknik şartname dışı uygulama hatalarının hem maliyetleri artırdığı hem de zaman kaybına yol açtığı bilinmektedir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için kurallara maksimum dikkat gösterilerek yapılan her işin bir sonraki iş için referans olacağı unutulmamalıdır. Mesleğin başarıyla yürütülebilmesi için kalite kontrol ve iş güvenliği bilgileri giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

Bina içi doğalgaz tesisatı; gaz şirketine ait servis kutusundan başlayıp , doğal gaz tüketim cihazlarına kadar olan tesisatı,havalandırma, baca sistemi ve otomatik kontrol sisteminin tamamıdır. Gaz şirketi tarafından cadde ve sokaklarda yer altına döşenen gaz boru hatlarının tamamına ise dağıtım şebekesi denilmektedir. Servis kutusu ile bina giriş vanası arasında kalan tesisat da “bina bağlantı hattı”nı oluşturur.

Dağıtım hattı borusu ile servis kutusu arasındaki boru bağlantısı genelde PE boru veya polietilen kaplı çelik boru ile yapılır. Bu hattın yapımından gaz dağıtım şirketi sorumludur.

Yetkili tesisatçı bu boru ile ilgili hiçbir işlem yapamaz. Bu borunun içindeki gaz basıncı 1 – 4 bar dır. Servis kutusunun içinde bulunan bina basınç regülatörü ile gazın basıncı 1 – 4 bar‟dan 300 veya 21 mbar işletme basıncına düşürülür.

Yetkili tesisatçının görev ve sorumluluğu servis kutusundan başlayıp en son cihaz bağlantısına kadar olan gaz boru hattıdır.

Bu kısa giriş sonrası Doğalgaz Bina Bağlantı Hattı yayını ile ilgili bilgi verip yayını okuyalım.

Doğalgaz Bina Bağlantı Hattı, Megep tarafından hazırlanmış olup, Milli Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı başlığı altında yayınlanmaktadır.

Bu yayın, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve öğretim programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak öğrencilere rehberlik etmek amacıyla hazırlanmış bireysel öğrenme materyalidir.

Doğalgaz Bina Bağlantı Hattı

Do%C4%9Fal%20Gaz%20Bina%20Ba%C4%9Flant%C4%B1%20Hatt%C4%B1

Doğalgaz Bina Bağlantı Hattı

Kaynak: Megep, Mesleki ve Teknik Eğitim Programlar ve Öğretim Materyalleri, Doğalgaz Bina Bağlantı Hattı, megep.meb.gov.tr

İlgili Yazılar

2 yorum

sevim akçan  -  23 Ekim 2019 / 01:30

benım binamda bodrum katı var o yüzden doğolgaz kutusunu bınaya bağlamadılar havuz sistemı yaptıracaksın dediler havuz sistemı tam olarak nedir şekille gösterebilirmısınız masraflı mı olur bilgi verebilirmisınız

İbrahim Çulha  -  9 Aralık 2023 / 19:48

Binamız 11 daire kalorifer sistemimiz 150 kw x 2 kaskat sistemi yapıldı.Servis kutusunda ve binaya giren borularda ses var nasıl çözülebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın