Doğal Gazlar Nasıl Çıkarılır? İşlemler Nelerdir?

Doğal gazlar yeraltındaki kayaçların, çok küçük, gözle görülmeyecek durumda olan, mikroskobik gözeneklerin ve çatlakların içerisinde bulunur.

Petrol ve doğal gazın aranması, jeoloji ve jeofizik hatta petrol mühendisliği dallarının ortak çalışmasını gerektirmektedir ki üç mühendisin bilgisi, doğal gaz bulumu için ancak yeterli olmaktadır. Yeraltı formasyonlarında petrolün ve/veya gazın var olup olmadığı kesin olarak yalnızca sondaj yapılarak belirlenebilir.

Doğal Gaz Nasıl Çıkarılır?

Sondajlarla kanıtlandıktan sonra, var olan doğal gaz üretim kuyularına alınır ki bu doğal gazın yer yüzüne çıktığı yerdir. Yerin derinliklerinde bulunan kayaların gözeneklerinden ve çatlaklarından gelen doğal gaz üretim kuyusuna ulaşır.

Doğal Gazlar Arama İşlemleri

Doğal gaz aramacılığında yapılan işlemler, sondaj yapılacak noktanın belirlenmesinden itibaren üretim aşamasına kadar yapılan sondaj çalışmaları, saha çalışmaları, sismik çalışmalar, kuyu programı hazırlama çalışmaları, kuyu yeri tespiti, sondaj ve kuyu tamamlama olarak sıralanabilir;

Saha Çalışmaları: Jeolojik çalışması yapılarak hedef seviyeler kabaca tespit edilir.

Sismik Çalışmalar: Doğal gaz aramasının yapılacağı bölgenin tespitinden sonra yeraltı bilgilerinin detayına inilmesi için bölgede sismik çalışmalar yapılır. Sismik çalışmalar sonucunda sismik haritalar oluşturulur.

Kuyu Programı Hazırlama Çalışmaları: Sismik haritalar ile sahanın jeolojik verileri birleştirilerek arazi üzerinde kazılacak nokta tespit edilir.

Lokasyon Tespiti: Sondaj kulesinin yerleşebileceği ve bir kısmının betonla kaplanmış olan düz zemine lokasyon denir.

Sondaj: Kule montajı yapıldıktan sonra sondaj işlemine geçilir.

Kuyu Tamamlama İşlemleri: Kuyudan alınan loglardan ve numune tariflerinden doğal gazlı seviyeler tespit edilir.

Üretim: Kuyunun günlük verimi belirlendikten sonra hangi çeşit pompanın kullanılacağına karar verilir, üretim hatları bağlanarak kuyu üretime konur.

Doğal Gazın Kullanıma Hazırlanması

Doğal gaz elde edildiği haliyle kullanıma verilemez. Ham doğal gazda su buharı, hidrojen sülfür, karbon dioksit, helyum, nitrojen v.s., gibi maddeler vardır.

Ham doğal gaz boru hatlarına (pipe-line) verilmeden önce bir dizi işlemden geçirilerek saflaştırılır ve kurutulur; bunlar gazın içerdiği tüm hidrokarbonların ve akışkanların uzaklaştırılması aşamalarıdır.

Hidrokarbon bileşimi ne olursa olsun kuyudan çıkarılan doğal gaza su buharları ve katı kirlilikleri uzaklaştırmak için ön prosesler uygulanır;

• CO2’in ayrıştırılması
• Suyun giderilmesi
• Ağır hidrokarbonların ayrıştırılması
• Azotun giderilmesi
• Gazın temizlenmesi
• Kurutma

Kaynak: UGETAM

İlgili Yazılar

1 Yorum

Mehmet Olgun  -  30 Kasım 2022 / 14:50

Doğalgaz çok derinlerde oluşarak yüzeye çıkar. Genellikle petrol ile birlikte hareket etmişlerdir. Petrol doğalgazın basınç ısı altında zincirleme reaksiyonu neticesinde oluşur. Doğalgaz rezervlerinin altında petrol rezervleri vardır. Bu gibi hallerde üstünde doğalgaz olmayan kısımlarda doğalgaz basıncıyla petrol yüzeye yakın konumda bulunur. Eğer petrol rezervi çok derinlik yapıyor ise tabana göndereceğiniz su petrolü yüzeye çıkaracaktır. Doğalgazlı kısımda da doğalgazı da daha çok basınçla yüzeye çıkaracaktır. Doğalgaz derinlerde sıvı (likit) halde olacağından doğalgaz rezervine açılan herhangi bir delikte doğalgaz ilkönce çok basınçla çıkar sonra azalarak doğalgaz gelmez olur. Doğalgazın gelmeme sebebi doğalgazın genleşmesiyle buzlanarak kapatmasındandır. Bu gibi hallerde genleşmeyi önleyici durum hazırlamaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

close

15 Bin Üyemize Katılın