Siemens Türkiye’nin desteklediği Darüşşafaka Robot Kulübü ‘Sultans of Türkiye’ üyesi lise öğrencileri altı haftada ürettikleri robotla ABD’de büyük bir başarıya imza attı. Robot Kulübü ‘Sultans of Türkiye’ toplam 54 takımın yarıştığı FIRST Midvvest Regional robot yarışmasının en prestijli ödülü “Chairman’s Award’e değer görüldü.
Türkiye’nin genç mühendis adayları, geleceğin dünyasını şekillendirecek dijital dönüşüm sürecine kendi ürettikleri robotlarla hazırlanıyor. Siemens Türkiye’nin sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik değerleri kapsamında destek verdiği Darüşşafaka Robot Kulübü ‘Sultans of Türkiye’, bu alanda en başarılı örnekler arasında yer alıyor.
Siemens Türkiye’nin mühendislik ve sponsorluk desteği verdiği Darüşşafaka Robot Kulübü büyük bir başarıya imza atarak ABD’nin Chicago kentinde düzenlenen FIRST Midvvest Regional robot yarışmasının en prestijli ödülü “Chairman’s Award”u kazandı. Toplam altı hafta içinde ürettikleri robotla Midwest Regional yarışlarına katılan Darüşşafaka Robot Kulübü ‘Sultans of Türkiye’ üyeleri, 54 takım arasından ödüle değer görüldü.
Siemens’li mühendislerden mentörlük desteği
Türkiye’nin ilk lise robot kulübü olarak bu alanda öncü konumda bulunan Darüşşafaka Robot Kulübü ‘Sultans of Türkiye’, 2007 Darüşşafaka Lisesi bünyesinde kuruldu. Sultans of Türkiye, halihazırda 10 kız 8 erkek toplamda 18 öğrenci ve 5 mentörden oluşuyor. FRC Robot Kulübü öğretmeni ve Elektrik-Elektronik Mühendisi Mete Karaca’nın yönetiminde yarışlara katılıyor. Siemens Türkiye’de makine mühendisi olarak görev yapan Arif Deniz ve Darüşşafaka Fizik Öğretmeni Selim Çile’nin yanı sıra Samed Erdem ve Selcan Savran takımın mentörlüğünü yürütüyor.
“Kendimizi artık daha iyi ifade ediyoruz”
Yarışmayı değerlendiren Darüşşafaka Robot Kulübü Sultans of Türkiye üyesi Ceren Ulusoy, “Midwest Regional yarışlarında elde ettiğimiz başarıyla kurduğumuz hayalleri hayata geçirme fırsatı yakaladığım için çok mutluyum. Yarışmaya robot yapım aşaması olan altı hafta içinde zamanımızdan fedakarlıklar yaparak düzenli bir iş planı ile hazırlandık. Yarışmaya katılırken elde ettiğimiz tecrübelerle özgüvenimiz arttı. Sorunlara hızlı çözümler üretebilme kabiliyetimiz gelişti. Yarışma ortamını gördükten sonra kendimi ifade etme becerilerimde de artış oldu” dedi.
“Özgüvenimiz arttı; artık daha tecrübeliyiz”
Darüşşafaka Robot Kulübü Sultans of Türkiye üyesi ise İmran Durmuş, “Yarışmaya labview öğrenerek hazırlandık çünkü robotumuzu labview ile programlıyoruz. Böyle başarılı bir ekibin parçası olmak bana yaptığım işte daha bilgili ve tecrübeli olma fırsatını getirdi” diye konuştu.
FIRST gençlerle bilimi buluşturuyor
Artık dünya çapında genç ve çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) etkinlikleri düzenleniyor. Bunların en kapsamlı olanının FIRST Vakfı (For Inspiration Recognation Science and Technology) etkinlikleri olduğu kabul ediliyor. FIRST Vakfı (For Inspiration of Science and Technology) 1989 yılında Dean Kamen adlı girişimci tarafından gençlerin STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) alanına kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak amacıyla dört farklı dalda kuruldu. Her yaş grubu için farklı dalları olan FIRST, 4-8 yaş arası çocuklar için Jr.FLL (Juniour FIRST Lego League), 8-16 yaş arası için FLL (FIRST Lego League), 12-18 yaş arası için FTC (FIRST Tech Challenge) ve 14-18 yaş arası için FRC (FIRST Robotics Competition) düzenleniyor.