+1 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (23 puan) tarafından
Evime doğalgaz kombili kalorifer tesisati yaptiracagim...petek ve borularda ki kirliligi en iyi oksijen bariyerli boruların engellediğini öğrendim...tesisatim sivaüstü yada supurgeliküstü denilen şekilde olacak...firma okjen bariyerli boruların ancak zemin altına dosenebileceğini söyledi....bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi...gereksiz yere mi ısrar ediyorum.

3 Cevaplar

+2 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhaba,

Oksijen bariyeri sayesinde havadaki oksijenin borudan suya geçmesini önler ve tesisatta oluşacak korozyon ve paslanmayı engeller (DIN4726).

Kangal olarak imal edilmesi ve esnek yapısı ile döşeme şekillerine uygun şekilde rahatlıkla yere uygulanır. Mobil tesisat olarak adlandırılan radyatör sistemlerinde ise kılıf boru içerisinde uygulanır. Kılıfın birkaç avantajı vardır. Kılıf boru plastik boru ile arasında kalan hava boşluğu sayesinde ısı, yolda kaybedilmeden radyatöre ulaştırılır. Tesisat uygulamasında borunun sivri cisimler tarafından zarar görmesini önler. İleride herhangi bir sebeple boruda sızdırma meydana geldiğinde boru kılıf içerisinden çekilerek yeni boru ile değiştirilir.

Kılıf borular döşendiğinde keskin dönüşler yapılmamalıdır. Yapıldığı taktirde boru değişiminde yeni boru kılıfa geçirilememektedir.

Sorunuza gelince, pex boruların esnek olması, kılıflı boru içerisinde olsa dahi sıva üstü veya süpürgelik üstü montajda rijit durması için pprc boruya nazaran çok fazla bağlantı kelepçesi kullanılması gerekmektedir ve köşe geçişlerinde sert veya keskin dönüşler yapılması pex borunun ileride deformasyona yol açmasına neden olacaktır.

Bunun yanı sıra maliyeti artırmakla beraber genellikle yurt dışında çokça uygulanan süpürgelik içi bakır veya oksijen bariyerli kılıflı pex boru tesisatı da bulunmaktadır, süpürgelik içerisinde gidiş ve dönüş borusu için yuvalar bulunmakta ve bu şekilde tesisat yapılmaktadır.

Bu nedenle maliyet analizi ve estetik görünüm doğrultusunda karar vermeniz gereklidir. Süpürgelik üstü çok fazla askı elemanı olan kılıfsız veya siyah-kırmızı kılıflı O2 bariyerli pex borulama mı, özel kanallı bakır veya pex borulu süpürgelik kullanımı mı, yoksa pprc sistem mi?

Sonuçta sistemler uygulanabilir ancak işçilik, malzeme ve tadilat maliyeti ve estetik kaygıyı göz ardı etmemelisiniz.
(23 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim...
+1 oy
(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

Sn. editörün verdiği cevap analizi ve yaklaşımı çok uygun ve doğru, yapılan analizin aslında tam ortasında vereceğiz kararla siz varsınız. Ancak bende problemin çözümünde diğer bakımlardan bakmanızı sağlamaya çalışmak istiyorum. Size bazı soru-cevaplarım olacaktır.

1- Yerden kılıflı pe-x boru döşenmesi masraflı ve risklidir. Zeminde her radyatöre giden  boru çiftti için kazı yapılmak zorunluluğu sebebiyle maliyeti yüksektir.

2- Pp-3 boruların  pn-25/20  basınç sınıfında süpürgelik üstü tefrişleri iyi bir usta yaparsa görünüşü güzeldir, ayrıca sayacağım avantajlara da  sahip olabileceksiniz. Tesisat projesine göre döşenecek  boru çapları muhtemelen seçilen boru çapına bağlı olarak <tmin> fazladır. Boruların et kalınlığı 5-6mm civarında borularda ısı kaybı cuzidir. Eğer  soğuk yerlerden geçen boru hatları aynen diğer borular gibi izole edilmesi faydalıdır. Eğer bu sistemi seçerseniz diğer sistemde kullanılacak <dağıtım kutusuna> ihtiyaç yoktur <ama pe-x boru sisteminde ihtiyaç vardır>

3-  Bakır boru sistemi dayanıklı ama ısı kaybı fazladır. İsole edilebilinir. Bilhassa soğuk yerde donmaya karşı tedbir şarttır. Maliyeti yüksektir.

4- Pe-x boru kılıfları içine hamam böcekleri gibi böcekler çoğalabilir. Et kalınlıkları ince olduğu için kemirici hayvanların zarar verme olasılığı olabilir. Keza kedi ve köpek gibi evcil ev hayvanlarda pe-x borunun kendisine zarar verebilir. Çünkü pe-x borunun et kalınlığı 2mm dir.

5- Tesisatta pp-3 kullanacağınızı düşünerek borunun tanıtımını yapayım. Stabil boru <pn 25> bu boru 80-90c su sıcaklığında  p=8 bar servis basıncında borunun servis ömrü  25 yıldır. Ayrıca sizin devrenizde  servis basıncı 2-3 arası olacağına göre sizin  tesisatın servis ömrü  25 yıl dan fazladır. Bu değerler <DİN. EN. İSO. 9001>  standardına göre, uygun supportlama ve tanınmış firmaların boru fitingslerini kullanmanızı tavsiye ederim. (Fırat plastik, dizayn boru, ege plastik,vesbo boru, arı plastik-pipe /life) gibi firmalar, <al-folyeli boru-pn.25 .olmalı.>                      

6- Korozyona karşı al-folyeli borular da O2 difüzyonuna  karşı bir tedbirdir. Ama artık panel radyatörlerde en az 10 yıl ömür garantisi verilmekte, sizinle yaşayacak değil artık.!

Saygılarımla. 16/12/2018
0 oy
(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

Bugün yaptığım literatür kontrolünde, O2 korozyonuna dayanıklı boru imalatı PPR  ve PE-X boru gurupları içinde imalatını yapan firmalar var. Size bilgi veren  teknik eleman çalıştıkları firmanın ürün gurubunda olmadığı için söylemiş olabilir. Size tavsiye ettiğim firmalar grubu içinde bulunan <Dizayn Boru-oksijen bariyerli+Al folye katmanlı> kombi borusu imal ederek O2 difüzyonuna mani olan en yeni ürünü olarak lanse edilmekte,  yani boruyu korozyona karşı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Saygılarımla 18/12/2018

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
10, Ocak, 2023 Isıtma Tesisatı kategorisinde Yücel Altındaş (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
0 oy
0 cevap
0 oy
1 cevap
18, Ocak, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde Cemozbgc (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
13, Ocak, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde Murat aksoy (22 puan) tarafından soruldu
...