0 oy
Sıhhi Tesisat kategorisinde (162 puan) tarafından
bina projelerinde boylerden ıslak hacimlere giden temiz sıcak su ve resirkülasyon hattı ile temiz soğuk su boruları galvanizli boru ile pprc borudan yaygın olarak hangisi tercih ediliyor. galvaniz boru ile pprc boru farkı nedir?

2 Cevaplar

+1 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

genel olarak sorunuzu cevaplamak  için ekipmanlar arasındaki mesafeyi düşünmek icap eder.ama ana kolonları galvaniz boru ,daire içi tesisatıda da pp -3 borudan yapılması şarttır.aksi halde hepsini pp-3 boru yaparsanız,boruların tefrişinde uzama problemleriyle karşılaşmanız sebebiyle kompezasyon (termik uzamanın )problemleriyle iş güçleşir,ilave problemler ile uğraşmak zorunda kalınır.size genel tavsiyem böyle olacaktır.iki boru sistemi arasındaki farkı izah etmeden önce belli başlı farkı şöyledir.pp-3 boru galvaniz boruya göre 4-5 misli daha fazla uzaması,boru cıdarı daha kalın olması,ayrıca malzeme kalitesi galvaniz boruda çelik,pp-3 boruda ise polipropilen bazlı boruyu ihtiva eder.daha fazla bilgiyi internet sitelerinde veya imalat kataloklarından bulabilirsiniz.saygılarımla.
+1 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhabalar,

İsmail Bülent Beyin dediklerine ilaveten şunu söyleyebilirim. Askılama ve boru genleşmesi nedeniyle bina içerisinde sıva altı hatlarda pprc, bina içi açık alanlarda galvaniz kullanımı genel olarak kabul görmüştür ancak suyun sıcaklığının 70-80 C üzerine çıkması durumunda galvaniz boru içerisinde sıcaklık nedeniyle deformasyon olduğu ve insan sağlığına zararlı korozif materyallerin oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle eğer kullanım suyu sıcaklığınız 70-80 C üzerinde ise galvaniz kullanımından kaçınılmalı askılama arttırılarak yada tamamen sıva altı imalat yapılarak pprc veya diğer kompozit borular kullanılmalıdır. Su sıcaklığı düşük olması durumunda kullanımına devam edebilirsiniz.
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

     umumiyetle  binalarda sıcak su hazırlamada,su sıcaklığı t= 60 dereceyi   umumiyetle aşmaz.galvaniz boru kullanılabilir.daha yüksek sıcaklıklarda ise siyah etli boru kullana bilirsiniz.ayrıca yüksek binalarda ise termik uzamalar için uygun tipte kompensatörler kullanılmalıdır.kompozit boruların döşenmesinde de,bilhassa  boruların  suport (mesnet) üzerine  döşenmesinde mesnetler arası   mesafe ve termik uzamaların omega ile kompense edilmesi şarttır.ayrıca ortam çalışma sıcaklığı seçimde bir faktördür.size fikir versin diye bahsetmek lazım gelirse  ,bazı işletmelerde pneumatik hava ihtiyaçları için tefrişte  pp-3 al. borular kullanılmaktadır.saygılarımla.1.12.19
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

           bence bütün pp-3 ve diğer  kompozit boruların kullanımında çap ve basınç önemli bir faktördür.göz önünde bulundurulmak zorundadır.saygılarımla

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
3, Aralık, 2020 Sıhhi Tesisat kategorisinde bursa169 (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
20, Mart, 2019 Sıhhi Tesisat kategorisinde Batuhan (22 puan) tarafından soruldu
–1 oy
1 cevap
10, Haziran, 2020 Doğalgaz Tesisatı kategorisinde sibermüh. (31 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
27, Şubat, 2019 Sıhhi Tesisat kategorisinde gumusmak (162 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
7, Temmuz, 2020 Sıhhi Tesisat kategorisinde sibermüh. (31 puan) tarafından soruldu
...