Sirkülasyon Pompa Motorlarında Epoksi Reçine Uygulaması

Bu çalışmada sirkülasyon pompalarını tahrik eden motorların elektriksel yalıtkanlık ve ısıl iletkenliklerinin epoksi reçine kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Çeşitli epoksi türlerinin motor performansına etkisi ısıl analiz yazılımları ve deneysel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca epoksi reçineler ve uygulamaları hakkında bilgi verilmiştir.

Epoksi yapıştırıcılar, mühendislik veya yapısal yapıştırıcılar olarak bilinen; inşaat, havacılık, otomotiv, elektronik, yatçılık, genel endüstriyel uygulamalar gibi sektörlerde güçlü yapışma mukavemeti ve çevresel şartlara dayanımları ile yaygın kullanımları olan yüksek performanslı yapıştırıcı grubudur. Ahşap, metal, taş ve bazı plastiklerin yapıştırılmasında kullanılırlar.

Epoksi yapıştırıcılar fiziksel özelliklerine göre rijit veya esnek, saydam veya opak renkli olabilirler. Kürleşme hızları da formülasyonlarına göre farklılık gösterir. Epoksi yapıştırıcıların bilinen diğer yapıştırıcılara göre ısıl ve kimyasal dayanımları daha iyidir.

Epoksi Türleri ve Elektrik-Elektronik Alanında Uygulaması

Epoksi Yapıştırıcı Türleri

Bütün epoksi yapıştırıcılar bir ana madde ve bir katalizörün reaksiyonu sonucu oluşmaktadır. Kürleşme mekanizmalarına göre epoksi yapıştırıcılar; bir komponentli veya iki komponentli olarak ikiye ayrılırlar. Bir komponentliler için aktivatör ısı iken, iki komponentli sistemlerde bir sertleştirici katalizör görevini görür. İki komponentli epoksiler daha yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

Bir Komponentli Epoksi Yapıştırıcılar

Bir komponentli ürünlerde kürleşme ısı etkisi ile olur. Bu sebeple bu ürünlerin soğuk ortamda depolanması gerekmektedir. Bir komponentli epoksilerin çoğu macun kıvamında olup yüksek basınç pompaları ile uygulanabilmektedirler. Film tipi epoksi yapıştırıcılar ise çok yüksek performanslı modifiye edilmiş ürünlerdir ve havacılık sektöründe geniş parçaların yapıştırılmasında kendilerine yaygın kullanım alanı bulurlar.

İki Komponentli Epoksi Yapıştırıcılar

Bu ürünler ise kürleşmelerinde ikinci komponent olan sertleştirici etkisi ile kürleşme reaksiyonlarını gerçekleştirirler. Bu reaksiyon ürünün özelliğine göre dakikalar veya saatler sürebilmektedir. İki komponentli sistemlerin çoğu, oda sıcaklığında kürleşebilmektedirler ancak ısı uygulamak kürleşme hızını arttırıp ürünün nihai dayanımını da arttırmaktadır. İki komponentli epoksiler neredeyse tüm farklı malzemelerin yapıştırılmasında kullanılabilecek yüksek yapışma dayanımı, güçlü çevresel ve kimyasal dayanımı olan ürünlerdir. Uygulamalarda kritik nokta iki komponentin belirtilen doğru karışım oranlarında homojen hale getirilerek uygulanması gerekliliğidir.

Elektrik – Elektronik Alanında Epoksi Uygulaması

Epoksi yapıştırıcılar elektrik ve elektronik sektöründe motor, jeneratör, transformatör, sensör ve izolatörlerde de önemli bir uygulama alanına sahiptirler. Gelişmiş yalıtım özellikleri ve çevre dayanımları sayesinde elektrik – elektronik komponentler toz, nem, kimyasal temas gibi çevresel faktörlerden korunmuş olur. Yüksek ısıl iletkenlik özelliği sayesinde uygulandığı parça üzerinde biriken ısının uzaklaşmasını sağlayıp verimliliği arttırmakta ve parça ömrünün uzamasına yardımcı olmaktadır. Örneğin esnek epoksi reçineler transformatör, indüktör ve elektrik motorlarında vakum ortamında döküm reçinesi olarak kullanılarak sistem içindeki hava boşluklarını doldururlar. Epoksi iyi bir elektrik yalıtkan ve ısıyı havadan çok daha iyi ileten bir iletkendir. Bu sayede trafo, bobin ve sargılardaki sıcak noktalar önemli oranda azaltılmış ve epoksi reçine ile döküm yapılmamış olanlara kıyasla ürünlere kararlılık ve daha uzun ömür kazandırılmış olur.

Makalenin Devamı

10-%20Sirk%C3%BClasyon%20Pompa%20Motorlar%C4%B1nda%20Epoksi%20Re%C3%A7ine%20Uygulamas%C4%B1

 

Exit mobile version