LPG Gazı Avantaj ve Dezavantajları

LPG gazı kullanılan yakıt sisteminin diğer petrol ürünleri kullanan yakıt sistemlerine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

LPG gazı kullanılan yakıt sisteminin diğer petrol ürünleri kullanan yakıt sistemlerine göre avantajları şunlardır:

LPG Gazı Yakıt Sistemi

– LPG gazı benzine göre ucuzdur.

– Temiz yanma: Pistonların, segmanların, supapların ve bujilerin aşınması sonucu oluşan kurşun, vernik ya da karbon atığı çıkartmaz. Motorun ömrü uzar.

– LPG tankındaki basınç nedeni ile benzinli motorlarda olduğu gibi yakıt pompasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

LPG yakıtlı motorlardaki karbüratör, birkaç hareketli parça ve kirliliği engelleyecek havalandırmasız basit bir mekanizma olup karbüratör servisi ve tamiratı yok denecek kadar azdır.

– LPG yakıtlı motorlar, dizel motorlara göre, aynı mesafeler için daha fazla beygir gücü üretir (kübik inç olarak).

– Yakıt maliyetinin düşük olması ve yanma kalitesi, verimi ve daha az atık oluşturması LPG yakıtlı motordaki en önemli avantajdır.

– Tamamen kapalı yakıt sistemi akıtma ve buharlaşma kaybını ortadan kaldırır.

– Aşınma süresi düşüktür. LPG yakıtlı motorlar yıl içerisinde daha fazla gün ve saat çalışabilir. Üretim süresi kaybı, parça ve işçilik masraflarından daha az etkilenir.

– Temiz bir yanma sağlar. LPG tatbik edilen araçlarda iyi bir montaj ve uygun bir ayarlama ile benzinli araçlara oranlara oldukça düşük egzoz gazı emisyon değerlerine ulaşılmaktadır.

LPG benzinden daha düşük sıcaklıklarda buharlaştığı için hava ile kolayca karışır, böylece kurum oluşturmayan tam yanma sağlar.

– Motor yağı ömrüne olumlu etki yapar.

– İçerisindeki propan (%30) ve bütan (%70) gazının hacimsel oranı nedeni ile benzine göre motor vuruntu direncini artırır.

– Yeni teknolojilerin Türkiye’ye girmesini sağlar.

– Yeni iş alanının doğmasını sağlamıştır.

– Temiz ve çevreci bir yakıttır. LPG motorunun egzoz gazı emisyonlarından elde edilen veriler Şekil 1.3’te görülmektedir:

Benzin ile kıyaslandığında;
– % 75 daha az karbon monoksit
– % 85 daha az hidrokarbon
– % 40 daha az nitrojen oksitleri
– % 87 daha az ozon içerir.
– Motorin ile kıyaslandığında;
– % 90 daha az partiküller, hidrokarbonlar ve karbonmonoksit
– % 50 daha az nitrojen oksitleri atmosfere yayılır.

Kütlesel olarak benzin ve LPG’nin kalorilik değerleri birbirine yakın olmakla beraber hacimsel olarak LPG’nin kalorilik değeri benzine göre düşüktür. Bu nedenle LPG ile çalışan bir aracın birim mesafede tükettiği yakıt yaklaşık % 10 daha fazladır.

LPG benzine oranla daha yüksek oktan sayısına sahip olması nedeniyle sıkıştırma oranı artırılmak suretiyle motor verimi ve gücünü artırmak mümkündür. Tablo 1.2’de motorlu araçlarda kullanılan yakıt çeşitlerinin özellikleri görülmektedir.

Exit mobile version