Enerji Tasarrufunda Doğru Bilinen 10 Yanlış

Kış aylarında artan doğalgaz ve elektrik faturaları hepimizin en büyük kabusu. Bu aylarda sevgilimizden, eşimizden, dostumuzdan daha sık düşündüğümüz şey, şu olabilir: “Maaşın 4’te 1’i doğalgaz ve elektrik faturalarına gitmese bari…” İhtiyaç duyulan enerji ile ihtiyaç dışı enerji tüketimi arasında oluşan farklar her ay sonunda faturalarımıza yansır ve yüklü bir miktarı cebimizden alıp götürür. Pek çoğumuz özellikle kış aylarında bazı tedbirler alarak enerjiden tasarruf etmeye çalışırız. Peki uyguladığımız yöntemlerin doğruluğundan emin miyiz?

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) tarafından, enerji tasarrufunda doğru bilinen yanlışlar açıklandı. Bu listeye göz atmanızda ve yanlış bildiğiniz doğruları en kısa sürede yeniden değerlendirmeye almanızda fayda var. İşte o maddeler.

YANLIŞ 1: Sıcak bölgelerde ısı yalıtımı yapılmasına gerek yoktur.

DOĞRUSU: Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcanan enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Sıcak iklim bölgelerinde, soğuk iklim bölgelerine kıyasla ısı yalıtım ihtiyacı daha fazladır. Çünkü;

bir binanın soğutulması için harcanan enerji > bir binanın ısıtılması için harcanan enerji

YANLIŞ 2: Mantolama ile ısı yalıtımı, enerji tasarrufu yapmak için yeterlidir.

DOĞRUSU: Konfordan ödün vermeden enerji tasarrufu sağlamak için alınabilecek üç önlem vardır: ısı yalıtımı yapmak, otomasyon sistemleri ve yüksek verimli cihazlar kullanmak. Merkezi olarak ısıtılan binalarda, tüketim ısı pay ölçer cihazlarıyla ölçülmez ve termostatik vanalar ile fazla ısı kontrol edilmezse tasarruf etmek mümkün olmaz.

YANLIŞ 3: Isı Pay Ölçer sistemi tasarruf ettirmez.

DOĞRUSU: Tüketimin ölçülmesinin, kullanıcılarda tasarruf etme refleksini harekete geçirdiği kanıtlanmıştır. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli’nde 361 binada bulunan toplam 11 bin konutta yaptığı araştırmaya göre, ısı pay ölçüm sistemine geçilen binalarda ortalama yüzde 27.5 enerji tasarrufu sağlanabimiştir.

YANLIŞ 4: Oda termostatını yükselttiğinizde eviniz daha hızlı ısınır.

DOĞRUSU: Oda termostatı, ayarlanan sıcaklığa göre ısıtma sistemini devreye sokar ya da kapatır. Merkezi sistemle ısıtılan binalarda sıcaklığı ne kadar yükselttiğinize bağlı kalmaksızın sistemin dağıttığı ısı sabit kalır. Evinizi daha hızlı ısıtmak için duvar, pencere ve zemin izolasyonunun daha iyi yapılması gerekir.

YANLIŞ 5: Televizyonlar, dizüstü bilgisayarları, telefon şarj aletleri gibi elektrikli aletler fişe takılı olmalarına rağmen kullanılmıyorlarsa elektrik tüketmez.

DOĞRUSU: Bazı elektrikli aletler ve telefon şarjları, cihazlar kullanım dışıyken bile elektrik tüketir. İdeal olan hepsini fişten çıkarmayı unutmamaktır. Bekleme konumundan kaçınmak yılda ortalama 180 lira ila 280 lira tasarruf etmenizi sağlar.

YANLIŞ 6: Geleneksel ampul teçhizatlarına doğrudan enerji tasarruflu lamba ve LED aydınlatmalı lamba takamazsınız.

DOĞRUSU: Enerji tasarruflu ya da LED lambaların avizelerden ayaklı lambalara kadar her türlü aydınlatma teçhizatına uygun olanları var.

YANLIŞ 7: Pencerelerdeki boşlukları izole bant ve streç film ile kapatmak izolasyon çıtaları ya da çift cama göre daha fazla ısının içeride kalmasını sağlar.

DOĞRUSU: Bu yöntem, cereyanı durdurup ısı kaybını azaltmasına karşın izolasyon çıtaları ya da çift cam kadar etkili bir yöntem değildir.

YANLIŞ 8: Evin duvarlarını ve çatıyı koyu renge boyamak enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.

DOĞRUSU: Tam tersine evin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih etmelisiniz. Böylece yüzde 25’e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz.

YANLIŞ 9: Güneş panelleri bulutlu günlerde elektrik üretmez.

DOĞRUSU: Güneş panelleri parlak güneş ışığında daha randımanlı çalışmasına karşın bulutlu günlerde dahi dağılan ışıktan enerji biriktirmeye devam eder.

YANLIŞ 10: Masa üstü bilgisayarı kullanırken ekran koruyucuyu tercih edersiniz enerji tasarrufu yaparsınız.

DOĞRUSU: Ekran koruyucular da tıpkı diğerleri gibi enerji tüketir ve ekran koruyucu devreye girdiğinde ekranınız açık kalmaya devam eder.

Kaynak:Cosa

Exit mobile version