Termostatik Vana ve Radyatör Vanası Montajı

Termostatik Vana Montajı
Termostat, oda sıcaklığı ayarlanan değere geldiği zaman otomatik olarak vana üzerindeki pimi iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler. Yaktığımız yakıt ile elde ettiğimiz enerji borular vasıtasıyla mahalleri dolaşmakta ve geri dönmektedir. Isıtıcılar bu enerjiyi dışarı verir. Ancak kazan yandığı ve vanası açık olduğu sürece sürekli verir. Termostatik vanalar ayarlandığı sıcaklığa kadar içerisinden suyu geçirir. Bu da yakıt tasarrufunu sağlar. Sürekli ısıtıcımız enerji vermez. Hatta bazı zamanlar pencereleri açma ya da ısı kaynağından sıcaklığı düşürme yoluna gideriz. Termostatik vana ile odaların değişik sıcaklıklara sahip olması sağlanır.

Termostatik vananın iç yapısı ve radyatör üzerinde montaj hâli

Termostatik vana kafası yere paralel monte edilmelidir. Yere dik montajda, oda içerisinde aşağıdan yukarıya yükselen sıcak hava akımları termostatik vana kafasının ızgaralarından geçememekte ve termostatik vana oda sıcaklığını yanlış hissetmektedir. Termostatik vanalarda genellikle vana gövdesi ile algılayıcı (sensör) birbirinden ayrılır. Önce vana gövdesindeki rakor kendir veya teflon bant ile branşmana monte edilir ve gövde takılır. Daha sonra algılayıcı bastırılarak gövdeye monte edilmiş olur. Çıkartılırken ise geri çevirmek gerekir.

Gövde ve algılayıcı (sensör)

Termostatik Radyatör Vanası Nasıl Çalışır ?
İstenilen oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala yardımıyla ayarlanır, oda sıcaklığı ayarlanan değeri takriben 1(C) geçince, termostat vana üzerindeki pimi yavaş yavaş (oransal) iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler. Belli bir süre radyatörden sıcak su çevrimi olmayacağı için oda soğumaya başlar. Oda sıcaklığı ayarladığınız değerden takriben 1(C) aşağı düşünce termostat tekrar vanayı açarak sıcak suyun radyatörden çevrim yapmasına izin verir ve oda tekrar ısınmaya başlar, bu işlem bu şekilde tekrarlanarak devam eder.

Termostatik Vana Montajı

Radyatör Vanası Montajı ve İç Ayarını Yapma
Radyatör vanası monte etmeden önce rakor kısmını çıkartıp önce rakorunu monte etmeliyiz. Ucunu kendirleyip ya da teflon bantlayıp radyatöre alyan (allen) anahtar ve kurbağacık vasıtasıyla sıkıştırırız. İçleri altıgen ya da çentiklidir. Aylan seçimini tam yapmalıyız aksi takdirde özelliği kaybolmakta ve ileride yapılacak tamirat veya değişimde problem yaratmaktadır.

Düz ve köşe radyatör vanası

Rekorun montesinden sonra boruda monte edilmiş olan vananın gövde kısmını hiçbir şey sarmadan rakora takarız ve kurbağacık yardımıyla sıkıştırırız. Fazla sıkıştırmamaya dikkat etmeliyiz yoksa çatlayabilir. Bu işlemleri yaparken mümkün olduğunca ağzı açık yda kurbağacık kullanmalıyız aksi takdirde boru anahtarı zarar verebilmektedir.

Radyatör vanası monte edilmesi

Radyatör vanası iç ayarı yapmak için öncelikle vanayı kapağından başlayarak sökmek gerekli. Salmastra grubu sıkma somunu gevşetilerek istenilen şekilde iç ayarı yapılır ve tekrar sıkıştırılır.

Radyatör vanası iç ayarının yapılması

Purjör Takmak
Radyatörlere içerisinde oluşabilecek havayı dışarı atmak için üst kısma purjör takılır. Panel radyatörlerde kendir veya teflon bant sarılmadan (kendisinde conta vardır), dökme dilimli radyatörde ise, redüksiyona purjör mutlaka kendir veya teflon bant sarılarak takılmalıdır. Bu purjörlerden havayı almak için de purjör anahtarı kullanılır.

Purjör ve purjör anahtar çeşitleri

Exit mobile version