+1 oy
Sıhhi Tesisat kategorisinde (32 puan) tarafından
Astolan boru nedir? Astolan boru özellikleri nelerdir? Astolan boru nerelerde kullanılır?

1 cevap

+1 oy
(2.3k puan) tarafından

Merhaba,

Baryum Sülfat ile güçlendirilmiş Polipropilen hammaddeden üretilen karışıma ASTOLAN denilmektedir. Bu mineral takviyesi ile, normal PP pis su tesisatlarında 0.91 g/cm3 olan yoğunluk, 1.9 g/cm3’e çıkarılmıştır. Astolan borular sessiz boru olarak da nitelendirilmektedir.

Dünya üzerinde insanların refahı doğrultusunda ortaya çıkan teknolojiler, süresi belli olmayan bir ömre sahip olup, bir süre sonra yerini mutlaka yeni teknolojilere bırakmaktadır. Pis su sistemlerinde günümüzdeki son teknolojik ürün ise, sertlik derecesi yüksek Polipropilen hammadde ile ses izole özelliği olan malzemenin mineral halinde sıkıştırılması sonucu üretilen ve geliştirilmiş ses izolasyonu performansına sahip Astolan'dır.

Astolan Özellikleri

1- Akış sesi

Bu ses pis suyun borulardan geçerken oluşturduğu ve yön değiştirmelerinde çarptığı yüzeylere bağlı olarak temas sesiyle beraber oluşan sestir ve tesisat içinde tesisatın hammadde özerliğine bağlı olarak yayılarak gider. Bunun dışa verilmemesi için de, tesisatın kütlesinin yüksek olması gereklidir ki bunu da 1.9 g /cm3 spesifik ağırlığı ve 5.3 mm et kalınlığı ile Astolan esaslı borular sağlamaktadır. Metal borular da kütlesel ağırlıkları sayesinde akış sesinde avantajlıdır. Diğer plastiklerin kütlesel hafifliği bu sesi emememektedir.

Yani pis su tesisatında oluşabilecek temas sesinde, elastisite modülü düşük olan plastikler daha avantajlı iken, akış sesini yani uğultuyu absorbe eden de kütlesel ağırlığı yüksek olan malzemelerdir. Gerek elastisite modulü metallerin ve plastiklerin altında olan ve gerekse plastiklerden spesifik olarak daha ağır (1.9 g/cm3 ) ve et kalınlığı (5.3 mm) fazla olan Astolan esaslı sistemler her iki seste de optimum ses izolasyonu sağlar. Astolan'ı mineral takviyesi az tutarak veya pis su tesisat sistemini düşük et kalınlığında üretmek mümkündür. Ancak ses gibi çok önemli bir unsuru bertaraf etmek, izole etmek gerekiyorsa, sistemin mukavemeti artırılmak isteniyorsa tüm üretimin 1.9 g/ cm3 ağırlıkta ve et kalınlığı yüksek (DN 50 = 4.0 mm, DN 70 = 4.5 mm, DN 80 = 4.5 mm, DN 100 = 5.3 mm, DN 125 = 5.3 mm, DN 150 = 5 3 mm) olarak yapılması gerekmektedir. Ancak bu durumda istenen verim alınabilecektir. Avrupa'da yapılan testler ve pratikte yaşananlar buna ispattır.

2- Tıkanmaları ve Kabuk Bağlamaları Önleyecek iç Yüzey Özellikleri

Tıkanmaları ve kabuk bağlamaları önlemenin en önemli yolu pis su tesisat sisteminde kullanılan boruların ve bağlantı parçalarının iç yüzeylerinin pürüzsüzlüğü ile olmaktadır. Polipropilenin özelliği gereği Astolan'dan üretilen boru ve bağlantı parçalarının iç yüzeyleri pürüzsüzdür (0.007 mm). Metal sistemlerde pürüzlü üretimlerde bu pürüzler özel yöntemler ile kısmen giderilebilmektedir.

3- Korozyona mukavemet

• pH 2·12 arası dayanım: Hastane, laboratuar, otel gibi yapıların pis sularını büyük miktarlarda agresiv kimyevi maddeler teşkil etmektedir. Metal pis su boruları anti korozyon boyalar ile kaplansa dahi boyca kısaltmalar yapılan yerlerde, kesim nedeniyle bu kaplama kalkarak korozyona açık kapı bırakmaktadır. Bu sistemlerin bağlantı parçalarında ise sadece antipas kullanıldığı için de çürüme, öncelikle sistemin bu en zayıf yerinden başlamaktadır. Astolan esaslı borular ve bağlantı parçaları polipropilen ve mineral karışımı yapısıyla pH 2- 12 arası kimyasallara dayanım göstermektedir. Bunun kanıtı olarak hastanelerde, üniversite laboratuarlarında ve otellerde tadilatlarda tercih edilmesi ve sorun çıkarmaması gösterilebilir.

• sıcak suya dayanım : Astolan esaslı borular ve metal pis su boruları DIN 1986 normu uyarınca sürekli akan 95'C sıcak atığa dayanıklıdır.

4- Döşeme ve taşıma kolaylığı sağlamak için hafiflik

Astolan DN 100-3000 mm Boru 10.65 kg dır. Astolan yapısı gereği 1.9 g 1 cm3 optimum ağırlığı ile montajında da kolaylık sağlar.

5- Montaj Kolaylığı

Boruların üç metre standart boyda ve mufsuz olması hem stoklamada hem de nakliyede bir avantajdır. Astolan ve metal Sistemlerde borular 3 metre boydadır. Boyun istenilen uzunlukta kesilebilmesi nedeniyle fire nisbeti aşağı çekilir. Kesimde Astolan borular, metal borular kadar efor ve alet gerektirmez. Klasik pis su sistemlerinde ise borular değişik boylarda ve muflu olarak üretilir. Stoklama ve nakliyede farklı boylar fazla yer kaplar, montajda fire oranını artırır.

Astolan bağlantı parçaları mufludur. Metal sistemde bağlantı parçalarının da mufsuz olması nedeniyle, her geçiş noktasına ilave bir bağlantı kelepçesi konulmalıdır. Astolanda ise sadece borudan boruya ve borudan bağlantı parçasına geçişlerde (borunun mufsuz olması nedeniyle) bir adet körüklü manşon kullanımı gereklidir. Bu manşonun içindeki özel körüklü conta, sistemin boyca genleşmesini de güvenli bir şekilde sistem içinde alır. Diğer plastik esaslı tesisatlar da bırakılan genleşme payları Astolan'da gerekli değildir. Astolan tesisat bu sayede tümüyle güvenli ve zaman kazandırıcıdır.

6- Doğaya saygı

ASTOLAN Tamamı ile doğaya saygılıdır. Yapısını oluşturan yaklaşık %20'lik kısım olan Polipropilen'in çevreye zarar vermediği bilinmektedir. Kalan yaklaşık %80'lik kısım ise tamamı ile doğadan elde edilen özel bir mineraldir. ASTOLAN geri dönüşümlüdür. Yani her parçası tekrar kullanılabilir. Kullanılmasa dahi yeraltı sularına ve çevreye zarar vermez. Üretiminde çok düşük enerji sarfiyatı vardır ve zararlı gazlar çıkarmaz. Dolayısıyla üretiminde dahi çevreye saygılıdır. 

(2.0k puan) tarafından
merhaba,

        soruyu sorarken ve editörün veya yazarın doyurucu cevapları için çok teşekkür ederim.borunun imalatı ile ilgili olarak vermiş olduğunuz bilgiye çok teşekkürler.ama boru adı yanında parantez içinde sessiz boru adını da kullansaydık soru kısmının en alıcı kısmı olurdu.dilimizin teknk literatürünü geliştirmenin yolu  da budur.saygılarımla.23/05/19

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
16, Mayıs, 2019 Isıtma Tesisatı kategorisinde Sercan (33 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
0 oy
0 cevap
23, Şubat, 2022 Sıhhi Tesisat kategorisinde ruchanapaydin (29 puan) tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap
22, Eylül, 2018 Sıhhi Tesisat kategorisinde mekanik (31 puan) tarafından soruldu
...