0 oy
Güneş Enerjisi Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
Afrika Mali de 100 yataklı yatılı okul projesi çizmekteyim. Burada boyler kapasitesini 800 lt/h hesapladım. Bu kapasiteye göre güneş enerjisi kollektörünü nasıl hesaplarım? Ayrıca burada sistemde bir otomasyon gerekiyor mu? (3 yollu vana gibi)

Elinizde örnek proje varsa paylaşırsanız sevinirim..

2 Cevaplar

0 oy
(2.0k puan) tarafından
Sn. Kemal bey,

Eski makalelerde sizin problemi nasıl çözeceğiniz  çok güzel ve detaylı bir şekilde açıklanmış durumdadır. Keza hesaplama programları bile verilmiş durumdadır. Otomasyon mevzunda ise buderus, eca, baymak, res firmasının güneş enerjisi ve kollektör seçimi ile ilgili devre şemalarını orada rahatlıkla bulabilirsiniz. Sitemizin makalelerini okuduktan sonra, parametreleri artık sizin işiniz oluyor ama firmaların yetkili mühendisleri ile temasa geçerek bu problemi de rahatlıkla çözüm bulacağınızı biliyorum. Öncelikle <malinin> coğrafi konumunu haritadan bulmanız şarttır. Ondan sonrasını kolaylıkla bulabilirsiniz. Saygılarımla.22/05/19
0 oy
(2.3k puan) tarafından

Kemal Bey merhaba,

Boyler kapasitesini veya sıcak su ihtiyacınızı belirlediğiniz için güneş enerjisi kollektörü tipi, adedi, pompa kapasitesi ve genleşme tankı armatürleri gibi ara elemanları online olarak "Güneş Enerjisi Paneli ve Kollektör Hesabı" programından seçimlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Sıcak su ihtiyacı, bağlı bulunduğunuz şehir, sıcaklık aralığı ve güneş kollektör tipini, verim almak istediğiniz ayı seçtiğiniz vakit ilgili aylardaki kollektör adedini ve diğer ara elemanların net sonucunu alabileceksiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken durumun en çok verim istediğiniz aydaki panel sayınızı maliyete göre belirlemek olacaktır. Örneğin ihtiyacınız nisan ayında %100 ünü güneş kollektörü karşılasın derseniz diyelim 20 adet kollektör sonucu çıkacak, ancak temmuz ayında %100 ünü karşılasın demeniz durumunda 10 adet kollektör yeterli sonucuyla karşılaşacaksınız. Bu durumda yaklaşık maliyeti irdeleyerek  seçim yapmalı, güneş enerjisinin sıcak suyun tamamını karşılamayan aylarda tüketim söz konusuyla alternatif ısıtma (doğalgaz, ısı pompası vs.) sistemleriyle takviye yapacak şekilde tasarımınızı geliştirmelisiniz.

Konu ile alakalı örnek proje ve yardımcı bilgiler için aşağıdaki makaleleri inceleyebilirsiniz:

Güneş Enerjisi Tesisat Şemaları

Güneş Enerjisi ile Sıcak Su Hazırlama Sistemleri

Güneş Kollektörü Montajı

Güneş Enerji Sistemlerinin Amortisman Süresi

Güneş Paneli Yön Tespiti ve Enlem-Boylam Hesabı

Güneş Enerjisi İle Sıcak Su Temini

(22 puan) tarafından
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Beni burada kitleyen nokta şu; ben burada örneğin 80 lavabo, 50 adet duş var diyelim. Burada boyler hesabını yaparken lavabonun saatlik tüketim katsayısı ile (lt/h) lavobo sayısını çarptım, aynı işlemi duşlarda da yaptım. Sonra eş zaman faktörü ile çarptım. Bütün işlemleri yaptıktan sonra, en son 800 lt/saatlik boyler hesapladım. Ama burada bu kapasiteye göre güneş paneli seçmeye çalışıyorum. Güneş panel hesaplarında birimler lt/gün olduğu için, ilk bunları lt/saat e çevirip öyle hesaplıyorum. Bu seferde çok sayıda kollektör çıkıyor.

2. ci bir alternatif de şu güneş enerjisi hesapları yaparken ilk olarak kişi sayısı tayin edilir. Burası 100 yataklı bir yer, kişi başı 60 lt/gün.kişi sıcak suya ihtiyaç var denilip. Toplam 6000lt/gün 'ü sağlayan boyler i seçmeliyiz mesala burada direk 6000lt lik boyler mi seçecez?  sonuç olarak bu yola göre yaptığım kollektör sayısı daha az çıkıyor.

Burada hangi yoldan gitmek lazım ?

Saygılarımla.23.05.2019
(2.3k puan) tarafından
Eğer 80 adet lavabo ve 50 adet duşunuz varsa 800 lt/h lik boyler ihtiyacınızı katiyyen karşılamaz. Duş ve lavabo tüketim değerlerini tekrar kontrol etmenizde fayda var.

Örneğin 100 yataklı okulda 50 duş varsa, kişi başı TS1258'e göre duşlu okul 50 lt/h alındığı taktirde 50×100 kişi= 5000 lt/h tüketiminiz söz konusu olacaktır. Gün içerisinde 1 kere duşların toplu halde kullanıldığını varsayalım bu durumda 5000 lt/gün sıcak su kullanımı olacak, ancak okul yönetiminin farklı protokolleri varsa onları da incelemekte fayda var örneğin sıcak su kullanımı sabah ve akşam olması durumunda sıcak su ihtiyacı kapasitesini arttırmanız gerekebilir.

Bunun yanı sıra 5000 lt/gün kullanım sıcak su ihtiyacını dikkate alarak harici alternatif ısıtma sistemiyle takviye edilen güneş kollektör sistemi tasarlamanız gerekmektedir. Güneş kollektörü seçimi yaparken de hangi ayda %100 sıcak su kullanımını karşılayacağını ilk yatırım maliyetinizi dikkate alarak belirleyeceksiniz.

2. alternafiniz için de şunu söyleyebilirim, öncelikle anlık kullanım olabileceğinden depolama hacmini boylerde sağlamanız gereklidir. Çünkü işletmecinin daha düşük hacimli boyler konulduğunda önceden ısıtma sistemini aktif etmesi ve sıcak suyu ısıtması gerekecektir bu tarz durumlarda riske girilmemelidir. Ya da maliyet yüksek olması durumunda boyler katalog verilerine göre karşılaştırmalısınız. Örneğin 5000 lt/h ihtiyacınız için diyelim 2000 lt 2 adet boyler seçtiniz. Hali hazırda 4000 lt ısıtılmış sıcak su var kullanım başladı bu durumda 2000 lt lik 2 adet boylerin saatlik su verdisine ya da duş alma süresi doğrultusunda 10 dakikalık su verdisine bakmak gerekli olup, geri kalan 1000 lt lik sıcak suyu bu sürede sağlayıp sağlamadığı tespit edilmelidir. Sağlamıyorsa mecburen boyler kapasitesini arttırmalısınız. Ya da tam tersi sağladığı durumda maliyetin hala yüksek olduğunu düşünüyorsanız 1500 lt 2 adet boyler için yukarıdaki gibi benzer bir kontrol yapmalısınız.

Boyler seçimini yaptınız diyelim, bu durumda toplam boyler sıcak su ihtiyacınıza göre güneş kollektörü adedini ilk yatırım maliyetine göre belirleyeceksiniz.

2 yöntem de bu şekilde irdelendiğinde aynı sonuca ulaşmış olacaksınız.

Online hesap programımızda Türkiye güneş ışınım ve şebeke suyu değerleri yer almaktadır. Ancak ilgili makalelerde yer alan hesap formlarına göre düzenlemeleri Afrika Mali'ye göre gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
5, Haziran, 2018 Güneş Enerjisi Tesisatı kategorisinde HESNA (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
18, Mart, 2021 Güneş Enerjisi Tesisatı kategorisinde Bayram (43 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
20, Mart, 2020 Güneş Enerjisi Tesisatı kategorisinde banu (22 puan) tarafından soruldu
...