0 oy
Sıhhi Tesisat kategorisinde (22 puan) tarafından
Merhaba,

Yazlıkta çatıya su deposu koyduk (Tek borulu sistem). Ancak alt katlarda musluklardan su debisi az ve tazyiksiz gelmektedir.

İstanbul'da yıllarca bu şekilde su deposu kullandık böyle bir sorun yaşamadık. Çözüm konusunda fikrinizi alabilirmiyim.

Teşekkürler

Hüseyin AKSOY

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
hüseyin bey,

yazınızda bahsettiğiniz yerle ilgili bazı sorularım olacak.

1-binanın kaç  katlı,alt katlarla depo arasındaki yükseklik ne kadar,bunları yazmamışsınız.

2-tesisat suyu dairelere depodan gittiğini mi?söylemektesiniz.

3-daire dağıtım borusunun ,yani besleme hattının ,basınçlı sistemlere göre daha büyük olmak zorundadır.ayrıca daire içi veya kat mahalinde boru çaplarının uygun şekilde seçilmiş olması şarttır.sizi yazlıkta bina ici boru şemasını görmeden bunu kati olarak söylemek doğru olmaz.

4-tek boru sistemi ile ne kastediyorsunuz.?yani depo doldurma borusu ile dairelere aynı hattan mı.?besleniyor. su deposunu fasılalı mı?besliyorsunuz.zemin kotunda pompa veya şebeke suyu ile mi.?besleniyor.bu soruları cevaplandırırsanız iyi olur.

5-şimdi sizin sorunuzun cevabı için kısaca cevap vereceğim.a- üst depodaki çekvaf,vanaları kontrol ediniz.vanalar kısılmış  olabilir.b-sistemdeki çek vafller hangi tip,umumiyetle uygun şekilde montajı yapılmış çalpara çek valf bilhassa dağıtım sisteminde olması şarttır. c-depo temiz mi?dağıtım borusunun depo dibinden en az  10.cm yukarıda  olması şarttır.d-deponun içindeki suya ışık sızmamalıdır.aksi halde alg-yosun  teşekkül ederek tesisatın tıkanmasına sebep olabilir.depo tavan arasında da olsa, eğer  açık renk   <p.e > plastik tip ise siyah  renge boyanmalıdır.

saygılarımla.18/05/19
(22 puan) tarafından

İsmail bey bilgi için teşekkür ederim. Sorularınıza cevaplarım.

1- Bina 3 katlı triplex yazlık. Depo ile bir alt kattaki muslukla aradaki mesafe max.2,5metre

2-  Depo doldurma borusu ile daireler aynı hattan besleniyor.  (https://www.tesisat.org/su-deposu-montaji.html linkinizdeki Şekil 1.31: Su Deposu montajı. Tek borulu sistem ile aynı)

3-Daire dağıtım borusu olarak mevcut tesisat borusu kullanılıyor. 

4- Evet depo doldurma borusu ile daireler aynı hattan besleniyor. Depo şebeke suyundan besleniyor.

5-Depo yeni bağlandı, vanaları açık, çek valf mevcut,  Polipropilen ve koyu renkli. 

Şebeke suyu akarken sorun yok. Şebeke saati vanası kapatılıp, şebeke suyu kesintisi sağlanarak, dairelerin sadece Depodan beslenmesi sağlanarak yapılan  testte belirtilen (debi ve tazyik) sorunları gözlemlendi.  

Zemin kattaki musluklarda da aynı sorun yaşanıyor.

Teşekkürler,

(2.0k puan) tarafından
merhaba,

1-teras katındaki depo  musluktan en  az < 7- 5 m  >yukarda olmalı,bu mesafe sizde max. 2.5 m bu durumda kattaki musluklar dan akan suyun basıncı az olduğu için çok az akar veya hiç  akmaz diyebiliriz.çünkü su deposu su gelmediği zaman depodaki suyun seviyesi düşeceği için suyun hidroststik basıncı borudaki basınç kayıplarını yenemiyeceği için musluktan basınçsız su akar debiside azdır.                                                                                                                                    2-deponun şamandrasının  (flatör ) su beslemesinin uygun çapta pp-3  çap: 32-40 lık yapılması faydalı olabilir.bu boru çapının projesine göre yani hesaba dayanması lazımdır.katlara dağtım yapılırken aynı zamanda depoyuda beslemsi icap eder.bağlantı şemasındaki boru çapları önem taşır. pp-3 (plastik boru )daima galvaniz boruya göre bir ust çap alınır.tesisatın şebeke basıncıda bina girişine p=4-5 bar olması faydalıdır.depo sanki dışarda ise güneş ışınlarına karşı direnli boru kullanılmıştır.                                                                                                                                  3-bina girişinde su kesildiği zaman şebekeye kaçmaması için sayaçtan  takriben 20cm sonra filitre +çekvalf konması faydalı ve elzemdir.(hidraforunuzun olmadığını düşünerekten çözüm önerimdir.)iyi bir tesisatcı bunu yapabilir.                                                                                                 

 4-villa tipi hidrafor ile basınç probleminizi çözebilirsiniz.zemin katta biriktirme deposu +tam otomatik memran tanklı  yatay pompalı şasi üzerinde elektrik panosu üzerinde 220 volt  gurupla işinizi görebilrsiniz.< basınç ayarı:çalışma 3.5 bar,durdurma ;4.5 bar. debi ise sizin kullanma durumunuza bağlı,ama Q=2-4 m3/h debide motor gücü P1-1.5 hp değerinde olmalıdır.baymak,alarko,alfen,demirdöküm,sumak,bauhaus ve diğersatıcı web sitelerinden satın alınabilir.saygılarımla.( <yazınızı yeni gördüm ve  hemen cevaplamaya çalıştım.kusura bakmayın.>    sizi cevabınız benim posta kutumda çımadı,bende mersine yazlığa gittiim için size cevap vermedi,zaten orada internetimde yoktu.oradan  çerkezköye gelmem kasım sonu oldu.tesadüfen postanızı gördüm, cevapladım.tekrar özür dilerim.)

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
9, Kasım, 2023 Sıhhi Tesisat kategorisinde adnan99 (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
28, Kasım, 2020 Sıhhi Tesisat kategorisinde Zehra (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap
30, Temmuz, 2019 Sıhhi Tesisat kategorisinde Tuncay Altınay (23 puan) tarafından soruldu
...