0 oy
Sıhhi Tesisat kategorisinde (26 puan) tarafından
Merhaba, Bernoulli Denklemi ve kullanım alanları nelerdir?

2 Cevaplar

0 oy
(24 puan) tarafından
Kombi ile boyler birlikde nasıl monte edilir ve kombiden çıkan isti kulanım suyu boyleremi bağlanır?
(2.3k puan) tarafından

Merhabalar,

Kazan şemaları makalesinde autocad formatında bağlantı çeşitleri detaylı bir şekilde gösterilmiştir. İlgili dosyayı inceleyebilirsiniz.

Eğer kombiden direkt bağlantı yapmak istiyorsanız, boyler eşanjörü içerisinde kapalı sistem su devir daim yapacağından gidiş hattına bağlanması gerekir. Kullanım sıcak su hattı açık sistem olup bağlanmamalıdır. Ayrıca boyler kapasitesi doğrultusunda eşanjörü sirküle edecek pompa kapasitesi gerekli olup kombi pompası yetersiz ise harici pompa eklenmelidir.

Bu nedenle boyler kapasitesi dolayısıyla çekeceği güç normal tip kombi cihazlarının karşılaması eğer sistemde radyatör varsa verimsiz olabilir. Bu doğrultuda boyler kapasitesi dikkate alınarak kazan seçilmesi daha uygun olur.

+1 oy
(2.3k puan) tarafından

Bernoulli prensibi, sürtünmesiz bir akış boyunca, hızda gerçekleşen bir artışın aynı anda ya basınçta ya da akışkanın potansiyel enerjisinde azalmaya neden olduğunu ifade eder. Bernoulli prensibi, adını Hollanda-İsviçre kökenli matematikçi Daniel Bernoulli'den almıştır. Bernoulli bu prensibini 1738 yılında Hydrodynamica adlı kitabında yayınlamıştır.

Bernoulli prensibinin en basit hâli sıkıştırılamaz akışkanlar (örn. çoğu sıvı akışkanlar) ve düşük Mach sayısında hareket eden sıkıştırılabilir akışkanlar (örn. gazlar) için geçerlidir.

Bernoulli sıvılar üzerinde deneyler yapmıştır ve denklemi de yalnızca sıkıştırılamaz akışkanlar için geçerlidir. Bernoulli denkleminin yaygın bir hâli aşağıdaki gibidir. (Yer çekimi sabit)

v²/2 + g.z + p/ρ =sabit

v akım çizgisinde, seçilen noktadaki akışkan hızı,

g yer çekimi,

z referans düzlemi üzerindeki elevasyon (yükseklik farkı)

p seçilen noktadaki basınç

ρ yoğunluk

Bernoulli denkleminin uygulanabilmesi için aşağıdaki varsayımlar karşılanmalıdır:

- Akışkan sıkıştırılamaz olmalıdır - basınç değişse bile, akım çizgisi boyunca yoğunluk sabit kalmalıdır.

- Viskoz kuvvetlerinin yarattığı sürtünme ihmal edilebilir olmalıdır.

Bernoulli denkleminin basitleştirilmiş versiyonu:

ρ.V²/2 + P =sabit

ρ: Özkütle

V: Akışkanın Hızı

P: Basınç

Bernoullü Prensibi

Bernoulli Prensibi

(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

Aslında akışkanlar mekaniğinde denklemle ilgili olarak verilen bilgilerde umumiyetle denklemin sürtünmesiz, tek boyutlu akışta, yani tek fibril üzerindeki akışkanın karakteristiklerini gösterir. Ancak gerek akış şartlarının, gerekse akışkanın ideal şartlardan uzaklaşması sonucu bernoulli denkleminin standart durumu değiştiğinden, bazı tashi katsayılarıyla düzeltilerek hakiki akışkanlarda ve ideal olmayan şartlarda geçerli formülasyon durumuna gelebilmektedir. Hatta akışkanın akış şartları boyunca kaybettiği enerji yük kaybı altında göstermek zorunluluğu ortaya çıkar.

Ayrıca sıkıştırılabilir akışkannın sürtünmeli akışkan halinde ise basınç enerjisinin integral işlemi (akış boyunca değişimini karakterize eder.) Formülün içine girer. Ayrıca gazın  <iç enerjiside> bir faktördür. Ayrıca gazın akış problemlerinin çözümünde <izoterm, adyabatik> şartlarda gerçekleştiği yaklaşımı ile problemler çözüm noktasına yaklaştırılır. Size tavsiyem eski hidrolik notları okumanız, temel bilgileri hatırlarsanız, internette yapacağınız literatür araştırmaları size daha faydalı olacaktır. Saygılarımla.04/03/19

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
0 oy
2 cevap
0 oy
1 cevap
29, Mayıs, 2020 Sıhhi Tesisat kategorisinde Yildirim (44 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
6, Kasım, 2018 Sıhhi Tesisat kategorisinde krosiss (22 puan) tarafından soruldu
...