0 oy
Genel Sorular kategorisinde (22 puan) tarafından
Merhaba uzun zamandır kafama takılan bir sorum var araştırmama rağmen bir sonuç bulamadım. Biliyorum ki  debiyi belirleyen  alan * akışkanın hızı bernoulli denklemine görede akışkanın hızı arttığında basıncı düşüyor. benim merak ettiğim basıncın (akışkanın hızına ) debiye bir etkisi varmıdır. Örnek olarak

1) Yüksek katlı binalarda şebeke basıncının yetmediği durumlarda  hidrafor tesisatı kuruyoruz. örnegin 15 katlı bina kat yüksekligi 3 metre olduğunu var sayarsak  45mss  akma basıncınıda 2 bar dersek (en üst kat)  65mss (6.5 bar) basınç sağlaması gerekli alt katlarda statik yükseklikten kaynaklı olarak basınç alt kata indikçe artacaktır. böyle durumlarda  alt kattaki dairelere basınç düşürücü vana koyuyoruz.Koymadığımızı var sayarsak buna bağlı olarak dairelere aynı çapta branşman   aldığımızı düşünürsek  (ana hat hariç)  alt katta basınç fazla olacağından  buradaki basınç akış hızını etkilermi akış hızıda debinin buralarda fazla geçmesini sağlar mı?

2) Doğalgaz tesisatında kutudan aldıktan sonra 300 mbar da 21 mbar basınç düşümüne izin veriliyor. hız da 15m/s geçmemesi isteniyor. buradaki basıncın debiye etkisi var mıdır?

Örnek olarak kuralları yok sayarsak 50m3/h debisinde 300 mbar basıncında kutuda regülatörümüz olsun  boru çapını gereğinden küçük seçerek tesisat hızımızın aşırı arttığını bundan dolayıda basınç kaybının aşırı arttığını düşünürsek hattın en sonunda kalan branşmanın  100 mbarlık basınç kaybı olduğunu varsayalım borudan geçecek olan debi aynı mıdır? Nasıncın düşmesiyle debi de düşme olur mu?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

Sorunuzun cevabı için lütfen sn. hocamız cahit özğürün hidrolik problemleri kitabında sizin sorduğunuz problemlere uygun açıklama bulunmaktadır. Sorunuzdaki su tesisatı için kavitasyonu da düşünmelisiniz. Ayrıca sadece teorik düşünmeyin, pratik değerlerde, büyük uğraşlar ve tecrübeler sonunda elde edilmiştir. Daima "neden - niçin" bağlantısını düşününüz. Saygılarımla.01/03/19

Not; Doğalgaz için verilen formüller belli çalışma şartları için geçerlidir. Onun dışına çıkıldığı zaman  hesaplama tablolarındaki değerlerde değişir. Her ülke kendi şartlarına uygun formüller geliştirmiştir. İdeal gazlarla, sürtünmeli hakiki gazların çözümü için belli şartlar içinde geçerli formülleri geliştirmişlerdir..

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
24, Haziran, 2023 Genel Sorular kategorisinde Umut101010 (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
0 oy
0 cevap
16, Kasım, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde alicakir (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
4, Şubat, 2021 Isıtma Tesisatı kategorisinde mdelen (22 puan) tarafından soruldu
...