0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
40 dairelik merkezi sicak su sistemli binada sofben kullanabilirmiyim

1 cevap

+1 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhabalar,

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre: Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

Bu doğrultuda eğer elektrikli şofben kullanımı olacak ve merkezi sistem sıcak su hattını iptal etmek istiyorsanız yönetim kararı ile onaylanabilir. Eğer doğalgazla çalışan bir şofben kullanacaksanız yönetim kararı onayı alındıktan sonra ilgili bölgedeki doğalgaz şirketine daire için kullanım izni teyidi alındıktan sonra doğalgaz tesisat projesi hazırlanarak onayına sunulmalıdır.

Yasal prosedür bu şekildedir.

Kullanım konusuna gelince de mevcut tesisat sisteminde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra kullanılabilir, dikkat etmeniz gereken konu işletme maliyeti olup merkezi kullanım sıcak suyu faturası ve konforu ile şofben kullanım için fatura ve konforu karşılaştırmanız, yani fizibilite çalışması yapmanızdır.
(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

Eğer merkezi sistemin avantajları yanında eğer devamlı verilmiyorsa yani haftanın belli günleri çalıştırılıyorsa malesef kat malikleri sıcak su işletmesinden tam anlamıyla faydalanmak mümkün olamamaktadır. Eğer siz bu yönden şikayetiniz sebebiyle bu soruyu soruyorsanız, moderatörün izahları ile ilgili hususlar d.gaz kullanımında uzun bir prosedür sizi beklemektedir.

Kat mülkiyetinin bütünlüğü bozulacağından kat malikler kurulundan karar çıkartabilmeniz bana göre güç bir durum gibi görünmektedir. Ayrıca dış atmosfere baca derdi de vardır. Ayrıca montajı yaptığınız yere sğ.su ve sc. su hatları çekmeniz icap edecektir. Merkezi sıcak su girişine  3/4 ' küresel vana ile ayırmanız lazımdır. Merkezi sitemin konforundan şikayetçi iseniz yönetim bu işi çözmek zorundadır. Sizin göreviniz aidat ödemek ise sistemin çalıştırması da onların görevidir ama evinizin sıcak su ihtiyacını, binanın sıcak su sistemi çalışmadığı zaman, banyoya koyacağınız 100 lt veya 80 lt termosifonla daha konforlu bir şekilde hatta termostatik kontrollü oldukları için t=40-50 *c kadar daha rahat ve belkide daha ucuz temin edebilirsiniz.(merkezi sitem çalışmadığı zaman ) Evinizde sıcak su için fazla formaliteye girmeden <sıcak su kullanıp > konforuna sahip olabileceksiniz. Doğal gaz hattını uzatmadan ama yönetim müsaade ettiğini düşünürsek, işletme masrafları yönünden d.gaz kullanımı en uygundur. Saygılarımla.21/02/19

Not: Binanın hidroforununda uygun olması da şofbenden randımanlı vaziyette faydalanmanızı sağlayacak bir faktör olduğunu göz önünde bulundurmalısınız.Aksi halde sıcaklık dalgalanması ile karşılaşmanız mümkündür.
(20 puan) tarafından

Merhaba, konunun üzerinden 2 sene geçmiş ancak ben de benzeri bir konuda danışmak istiyorum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ben de inşaatı yeni bitecek olan 22 daireli 2000m2 den büyük bir binaya taşınıyorum binada merkezi sistem ısıtma var ancak sıcak su merkezi sistemden beslenmiyor, müteahit bunun için banyoya termosifon koyacağını belirtti ancak termosifon bizim için hem yetersiz kalıyor hem de kurutma makinesini koyacağım yeri kaplayacağı için benim açımdan sorun oluşturuyor. Bana durumu anlattıklarında ben müteahite balkona sıcak su hattı çektirdim (soğuk su hattı zaten mevcuttu) ve sıcak su ihtiyacı için ne bağlanacaksa balkona bağlayacağımı söyledim. Hermetik şofben diye birşey olduğunu öğrendiğimde çok sevindim ancak müteahit bana oturma izni tamamlanmadan böyle bir değişikliği yasal mevzuatlar gereğince yapamayacağımı söyledi, oturma izini tamamlandıktan sonra da kat maliklerinden izin kararı çıkartıp dönüşümü o şekilde yapabileceğimi söyledi. Isıtma sistemiyle ilgili bir değişiklik yapılmayacağı için açıklama bana biraz saçma geldi internette de konuyla ilgili net bir bilgi bulamadım, zaten bireysel olan bir sistemde elektrikli şofbeni doğal gaza çevirmek için kat maliklerinden izin almam gerekiyor mu ?

İlgili sorular

...