+1 oy
Tesisat Hesapları kategorisinde (25 puan) tarafından
Merhabalar öncelikle teşekkür ederim , sorularınızı cevabı aşağıda sıraladım,

1- Apartman 2012 yılında yapı kullanım iznini almış ve ben dairenin ilk sahibiyim 2012 de taşındım ben de.

2-Tapumuzda kat mülkiyeti yazıyor.

3-Binamızda merkezi sistem kömür ısıtma mevcut olup herhangi bir payölçer kalorimetre termostatik vana vs bulunmamaktadır.

4- Bunların dışında zaten 300 tl aidat ödüyorum zaten her ay sabit olarak.

5- benim kafama takılan toplanan miktarın azlığı çokluğu değil benden boş daire için tamamının talep edilmesi. Yönetici avukata sorduğunda kat mülkiyeti kanunu madde 20 c bendinde ortak giderleri öder diye bir ibareyi gösterip hepsini talep ediyor. Ama enerji verimliliği kanunu madde 8 de bahsettiğim %30 ibaresi geçmektedir.

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim

1 cevap

+1 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhaba,

Kat mülkiyeti kanunu;" MADDE 20 - c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerinde kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz." denilmektedir.

Ayrıca benzer bir durumu içeren dava konusunda T.C. YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ, E. 2001/12052 K. 2002/1807 T. 15.2.2002 almış olduğu kararda ödenmesi gerektiği belirtilmiş ayrıca "Merkezi sistemle ısınan binalarda bağımsız bölümlerden herhangi birisinde kalorifer sisteminin kurulmamış olması veya başlangıçta mevcut olan radyatörlerin sonradan sökülmesi, bağımsız bölüm malikini yukarıda açıklanan yasa hükmü gereği sorumluluktan kurtarmaz." ifadesi ile birlikte boş daire olmasının yanı sıra tesisat olmaması durumunda dahi yapı ruhsatında binaya esas teşkil eden olduğu için ödemeye esas alınacağı belirtilmiştir.

Bu nedenle boş daireler ortak giderlere dahil edilerek, kat malikleri arasında paylaştırılması gerekmektedir. Ancak boş daire kat malikine satılmış ve hala boş daire olarak bırakılıyorsa, dairenin asgari 15 C sıcaklıkta ısıtılması için gerekli ısı ihtiyacı hesaplanıp ilgili tutar kat malikinden talep edilmeli ve diğer kat maliklerine ortak gider olarak yansıtılmamalıdır.
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

           kanunun bu maddesi  bence evini alan ama boş tutan kişinin ödeme zorunluğunu ifade etmekte ayrıca yargıtay kararındaki husus, bence evin ihtiyaç için alındığını eğer malik evine taşınmıyorsa ,ozaman dairesinin ısınma giderine katılması zorunluluktur mantığından haraket ediyor.aslında düşünce doğruda ,sizin gibi konutta pay ölçer yoksa iş ozaman nasıl hesaplanacak yöntem belli değil,çünkü yargıtay bu hükmü verirken pay ölçerin konduğunu düşünmüş herhalde,alternatifi belirtmemiştir,işin zorluğu da bu.1-yakıt paylaşımının yönetim planında olup olmadığına bakılmalı-tapu dairesinde bir örneği mevcut olması lazım.!

2-ısınma sıcaklığı sınırı derece 16-17 *c olması kabuluyle üst limit sıcaklıkta 20-22*c alınarak bir oran çıkarılabilinir.tam ısınma  aidadi 22*c baz alınırsa ,15*c için nekadar yakıt kullanılır diye düşünülerekten ve binanın bulunduğu dış ortam sıcaklığı arasında korelasyon bulunabilir.ancak sizin yönetici ile anlaşarak yapmanız sizin avantajınızadır.çünkü bir yanda hak -hukuk,diğer yanda ise yönetmenlik gibi hukuki çözümler olunca yöneticide< hele avukatsa>yargıtay hükümlerine bağlı kalarak haraket etmek ister.aslında yakıt paylaşımı ile ilgili  paylaşımını yönetici ile anlaşmanız bence sizin avantajınıza olur. saygılarımla.01/02/19

not: { tam aidat/(21c-td) }  çarpı(15-td)=sizin ödemeniz lazım gelen yakıt masrafınız. böyle bir hesaplama hemde mantıklıdır ve sizin bahsettiğiniz 30/70 oranıda burada tatbik edilebilinir.ama kanuni değildir.!

İlgili sorular

0 oy
2 cevap
0 oy
1 cevap
23, Aralık, 2020 Genel Sorular kategorisinde hüseyin ulupınar (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
27, Şubat, 2020 Tesisat Hesapları kategorisinde hus32 (26 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
...