Furkan Bey merhaba,
Açık sirkülasyon sistemli, üstten taşmalı, denge tanklı havuzlarda ya yandan savak yapılarak veya üzerine ızgara konulan taşma kanalı inşa edilerek havuz suyunun devir daimi sağlanır. Bu tercihe göre, yapılacak havuzun betonarmesine esas olacak şekilde savağının veya üstteki taşma kanalının ölçüleri tespit edilir.
Kapalı sirkülasyon sisteminde kullanılan satıh sıyırıcı (skimmer) cihaz veya cihazlarının da sayısı belirlenir ve yine havuzun betonarmeye esas plan ve kesitinde, skimmer konulacak yerler ile montaj yuvalarının ölçüleri gösterilir. Skimmerlerden sirkülasyon debisinin % 70’i emileceğine göre, kullanılması düşünülen skimmerlerin sayısı, su emme borusunun çapından yola çıkılarak hesaplanır. Skimmerlerin de emiş hızı 1.oo m/saniye alınmalıdır. Her skimmer kendine ait ayrı boru ile pompa emiş kollektörüne bağlanır Her skimmerin boru uzunluğu farklı olacağından basınç kayıpları incelenmelidir. Skimmerli havuzlarda otomatik su yenileme tesisatı ilave edilmelidir.
Havuzun, normal yüzücü kapasitesini ifade eden hesaplanmış günlük yüzücü sayısı ile 30 litre/yüzücü’nün çarpımı, havuzun günlük olarak tazelenecek su miktarını belirleyecektir. Bu miktar taze su, havuza gün içinde bir veya birkaç defada verilerek havuzun taşırılması sağlanır. Skimmerlerin (satıh sıyırıcıların) içerisinde, havuz taştığında görev yapacak taşma gideri borusu vardır.
Genel kullanım amaçlı veya büyükçe hacimli olan havuzlarda skimmer varsa, bazen klor tabletleri skimmerlerin içindeki sepete, gereken miktarda konularak tabletlerin erimeye bırakıldığı görülmektedir.
Bu şekilde dozlama iki sebeple sakıncalıdır.
Birinci sebep: suda eriyen klor geniş bir su kütlesine (Havuzun su hacmi içerisine) yayılıp , seyrelmeden ; önce kum filtresinden geçeceğinden filitrenin içindeki kirleri eritip havuza kaçmasına ve havuzun kirlenmesine sebep olabilecektir.
İkinci sebep : bilmeden skimmerin içerisine elini sokan yüzücüler ( bilhassa çocuklar ) yine bilmeden ellerini yüzlerine ve gözlerine sürebilirler. Oradaki nisbeten yoğun klor insana zarar verebilir.
Genellikle prensip : Dezenfeksiyon maddeleri; filtre ile havuz arasındaki bir bölgeden verilmelidir. Havuzun içine doğrudan verilecekse ; havuz su alanının çeşitli bölgelerine kısım kısım bölüştürülerek ve çok alçaktan serpilir veya dökülür.