0 oy
Havalandırma Tesisatı kategorisinde (63 puan) tarafından

Merhabalar basınç kaybına bağlı olarak cihaz veya fan seçiminde aşağıdakilerden hangisi doğru seçimi yaptıracaktır.

1.) Cihaz seçimlerinde toplam basınç kaybı mı yoksa kritik hattın  basınç kaybımı dikkate alınır.

2. )  Hesaplamalarda cihaz için hem emiş  (A hattı)  hem de  üfleme (B hattı) hattını mı hesaba katıyoruz.Yani A-B hattının toplam basınç kaybı fan seçiminde kullanılır. 

3.) A hattı veya B hattı içinde kritik  kanal hattının (basınç kaybının en fazla olduğu hat) basınç kaybı fan seçiminde kullanılır.  Örnek toplam basınç kaybı 150 kpa, kritik hat 50 kpa. Burada 150 kpa lık mı fan yoksa 50 kpa lık mı fan seçmeliyim.

Bu soru kafamı baya karıştırıyor . Resimdeki basit çizim üzerinden ne demek istediğimi anlatmısımdır inşallah. teşekkürler.

2 Cevaplar

0 oy
(2.3k puan) tarafından
 
En İyi Cevap
Merhaba,

Kanalli tip iç ünite seçiminde 2 unsura dikkat edilmelidir. Ses ve basınç kaybı.

Basınç kaybı hesabı yapılırken emiş ve basma tarafındaki tüm kanal ve menfezler hesap edilmeli toplam basınç kaybı bulunmalıdır. Bu doğrultuda düşük, orta ve yüksek basınçlı kanallı tip iç ünite seçebilirsiniz. Ancak bu seçimde ses seviyesini de kontrol ediniz. Kanal basıncı yüksek çıktı hemen yüksek statik basınçlı seçeyim demek doğru değildir ses seviyesini ve ortamdaki ses konfor seviyesini kontrol edilmeli uygunsa konulmalı aksi takdirde tek cihazsa 2 cihaz yaparak konfor ortamı sağlanmalıdır.
(63 puan) tarafından
Bilgi için teşekkür ederim lakin ben burada örnek amaçlı kanallı iç ünite koydum.Asıl öğrenmek istediğim örneğin kanallı iç ünite yerinde klima santrali olduğunu kabul edelim . Bu santralin fan basıncını belirleyecek olan basınç kaybı emme ve basma hattının toplam basınç kaybımı yoksa kritik hattın basınç kaybı mıdır ?

(basınç kaybına santral içindeki bataryalar filtreler vs. de etki edeceğini biliyorum benim için kanal tarafı önemli)

teşekkür ederim.
(2.3k puan) tarafından

Merhaba,

Klima santrali, çatı tipi paket klima gibi cihazlarda cihaz basınç kaybı için emme ve basma hattı kanal ve armatür toplam basınç kaybı ile cihaz içindeki filtre, serpantin vs. gibi elemanların basınç kaybı alınmaktadır.

Ancak cihaz içi basınç kayıpları marka ve modele göre değişken olup, firmadan cihaz seçimi yaptırırken toplam emme ve basma hattı kanal ve armatür kayıplarını "Cihaz Dışı Basınç Kaybı" olarak iletiriz. Firma ise ilgili verdiğimiz değerle birlikte cihaz içi basınç kayıplarını da ekleyerek toplam basınç kaybını karşılayacak cihaz seçimi yapar.

Bu doğrultuda fan seçimi yapılır.

(63 puan) tarafından
Tüm cevaplar için çok teşekkür ederim, kafamdaki tüm soruların cevaplarını yorumlarınızdan aldım.

İyi çalışmalar.
0 oy
(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

Havanın akışkan olduğunu düşünerekten sorunuzun cevabını şöyle verebiliriz. Vantilatörüde bir turbo makine olarak düşünülürse havanın sisteme girişinden çıkış ortamına  kadarki hava partikülünün takip ettiği yol üzerindeki <sürtünme +öz direnç> sürtünmelerinin toplamından ibaret olduğunu akışkanlar mekaniğinden biliyoruz sanki vantilatör tarafından hava akışkanına verilen enerji havanın tesisatta takip ettiği güzergah üzerindeki tesisat elemanları üzerinde sarfedilir. Hatta klima santralı gibi çift boru sistemlerinde, yani hem emme hatları, hemde basma hatlarındaki toplam dirençler göz önüne alınması icap eder.

Bu husustaki tereddüdünüzü <ısısan teknik yayınlarında + sitemizdeki çıkmış makalelerde + alako-carrier dokümanlarında> giderebilirsiniz.

Saygılarımla.03/01/2019.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
30, Kasım, 2020 Havalandırma Tesisatı kategorisinde gökan (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
5, Eylül, 2021 Havalandırma Tesisatı kategorisinde AYHAN ÇINAR (26 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
12, Mart, 2019 Havalandırma Tesisatı kategorisinde yanal36 (38 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
8, Şubat, 2021 Tesisat Hesapları kategorisinde Kamil Uzel (22 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap
...