0 oy
Havalandırma Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
Hava debisi 3600 m3/h ve hava hızı 4 m/s olan 1 m uzunluğundaki hava kanalını  2/3 oranına göre dikdörtgen olacak şekilde üretecek olursak kullanılacak malzeme boyutlarının ölçüsü ne olur?

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

             havalandırma kanallarında umumiyetle standart metotlar tatbik edilir.umumiyetle cetvel veya diyağramlar kanalıyla  veya blgisayarlar kanalıyla çözüm örnekleri sitemizdede mevcuttur.sanki siz biraz işin ezberine kaçan bir durum izliyorsunuz.eğer müh. veya tenik bir eleman iseniz bu tip problemlerle havalandırma ve klia sistemlerinde zorunlu olarak karşılaşacaksınız.bu kadar konuşmadan sonra sizin probleminizi çözmeye çalışalım.

çözüm. elimdeki diağramdan  sizi verilerini koyduğum zaman.  V=3600m3/h , v=4m/s  ile saç kanal için   eşdeğer kanal çapı D=800mm buluyoruz.elimdeki 2 nolu diyağramda ise eşdeğer kanal çpına bağlı olarak dikdörgen kanal kesit boyları olarakta  a ve b  kanal kesitlerini ifade eder. 900mm , cetvelden yaklaşık olarak  kanal kesitleri  a=900mm ,b=650mm uygun bir değerdir.sizin şarta yaklaşmaya çalıştık.eğer sizin istediğiniz şart teorik olarak  eşdeğer yuvarlak kanal förmülü sizin istediğiniz şartları tek bilinmiyenli üstel fn. çözümü ile sağlanır. De=1.30.[(a.b)^0.625/ (a+b)^0.25]          a=2/3.b  yerine koyarak  üstel tek bilinmiyenli denklem haline gelir. ve denklemi çözerek  kanal kesitinin bilinmiyen boyutunu bulabilir ve sizin kabuldende diğer kenar bulunur.(aslında kanal kesiti 600\ 900mm  veya650 /900 mm de olabilir.tatbikatta kusurat uygun değildir..saygilarımla.
(22 puan) tarafından
Merhaba, öncelikle değerli zamanınızı soruma cevap vererek harcadığınız için çok teşekkür ederim.

Peki bu malzemeler nedir, hangi ölçüde malzeme kullanılacağını çizerek göstermem gerekiyor, yardımcı olur musunuz?

Öğrenmeye çalışıyorum fakat malum dersler uzaktan olduğu için çalıştığımdan katılamıyorum.
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

şimdi lütfen  dikdörgen prizmanın yanal alanını  nasıl hesapladığınızı lise geometri derslerini hatırlamanız şarttır.artık herşeyin ispatı  ,yani prizmanın yanal alanın hesabını hatırlıyarak çözmeniz lazım.aslında internettende bulabilirsiniz. <dikdörgenin yanal alan hesabı >=s =2(a+b).H

bu kadar konuşmadan sonra  dik.dört.priz. manın yanal alanı şöyle bulunur.prizmanın üç tane boyutu vardır.  kesitin eni (a) ,kesitin boyu (b)  ,prizmanın yüksekliği (H)  şeklindedir.şaç kanalın kesitinin çevresi ise;           Ç= a+b+a+b=2(a+b) olur.kanalın metrajı ise  H değerinin değişimi ile bulunacaktır. 0<H<10-20 m den büyük bir değer olabilir.

kanal yüzey hesabı =: ( kanal kesitinin çevresi) . çarpı.( kanal uzunluğu)           uzunluk birimi (m) alınırsa   klma kanal yüzeyi (m^2) olur.şimdi sizin sorunuzda H=! m alınırsa kanal saçı ihtiyacı =2.(a+b) denkleminin çözümüdür.UMUMİYETLE  KLİMA KANALLARINDA GALVANİZLİ ŞAÇ , SİYAH ŞAÇ,  ALİMİNYUM  VEYA PASLANMAZ ÇELİK SAÇ KULLANILIR.KALINLIK  SİZİN KANAL İÇİN ,  saç kalınlğı =1-0.75 mm arası olmalıdır. aliminyum 1mm,dkp siyah saç ve galvanızli malzeme kullanımı halinde 0.75 mm olur.

 

eğer teknisyen veya müh.lik talebesi iseniz temel dersleri çok iyi bilmelisiniz.saygılarımla.

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
0 oy
1 cevap
5, Eylül, 2021 Havalandırma Tesisatı kategorisinde AYHAN ÇINAR (26 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
17, Ekim, 2018 Havalandırma Tesisatı kategorisinde fırat (22 puan) tarafından soruldu
...