+1 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (31 puan) tarafından
Isıtma tesisatı boru çapı hesabı yaparken boru capını ne kadar küçük seçersek hız o kadar artıyor. hızın artmasıyla basınç kaybımız artıyor. basınç kaybımızda pompanın basma yüksekligini arttırıyor.biz burada pompanın basma yüksekligini arttırdıgımızda biz tesisat içindeki basıncımı arttırıyoruz yoksa tesisatın içinde gidecek olan suyun hızını tabloda yazan hızamı getirmeye calışıyoruz.yardımcı olursanız sevinirim.

2 Cevaplar

+2 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhaba,

Pompa basıncını arttırdığınızda, tesisat basıncınızı arttırmış oluyorsunuz peki bu ne gibi sonuçlar doğuruyor.

- Pompa basıncı arttırmanız işletme maliyetinizi (elektrik vs.) arttırmış oluyor ve çalışma ömrünü etkiliyorsunuz. Genel olarak baktığımızda ise büyük önem taşıyan pompaların hatalı basınç seçimi nedeniyle ülkemizde enerji tasarrufu ve üretimi konusunda katkıda bulanamıyorsunuz.

- Sistemde seçilen armatürlerin basınç dayanımlarını yüksek seçerek ilk yatırım maliyeti yüksek olan armatürler kullanıyorsunuz. Uygun basınçta armatür seçimi de yapılmadığı takdirde ise cihaz arızaları ve sistemsel problemleri beraberinde getiriyorsunuz.

Bu nedenle pompa basınç kaybını seçerken boru çapı tayinine dikkate edilmeli, fizibilite çalışması yapılmalıdır. Pompa seçimi yapılırken pompa eğrisi üzerinden hareket edilmeli bir üst çap veya alt çap boru seçimi bu doğrultuda yapılmalıdır.
(31 puan) tarafından
Cevaplarınız için tesekkürler
+1 oy
(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

Sn editör size verdiği cevapla gayet güzel izah etmiş ve önemli bilgileri de tek tek sıralamış durumda,ama sorunuzun, soruş tarzından teknik eleman olduğunuzu hissediyorum, bu bilgileri meslek derslerinde,bana göre görmüş olmalısınız, derslerinizin ders notlarında , mesleki kitaplarında ısıtma bahsinde bol, bol örnekleri ve tatbikatlardan bol bol bulunduğunu biliyorum.

Ayrıca sitemizin ısıtma makalelerinde ve soru bankasındaki cevapları, gözden geçirdiğiniz taktirde bu sorunun çözümünü de sizin bulabileceğinizi biliyorum. İnternet kullanabildiğinize göre çeşitli ısınma dersleri bulunan çeşitli yazarları bulabilirsiniz

Gelelim sizin sorunuzun cevabına; ısıtma sistemlerinin basınçlı sistem veya açık sistem olmak üzere iki sistem vardır. Isıtma sisteminin ısı ihtiyacından enerji taşıyan akışkan su olup, <siz herhalde 70'c-90'c gibi klasik ısıtma sistemini sorduğunuzu düşünüyorum, aksi halde tanıtım için sayfalarla yazı yazılmak zorunda kalınacaktır.

1- Açık sistemler veya açık genleşme kaplı ısıtma sistemleri diye isimlendirilir. Binanın yangın oluşuna göre pompa hm umumiyetle 3-4 mss civarındadır. Debisi de ihtiyacınız olan ısıl güçten bulacaksınız.

2- Basınçlı sistemler veya kapalı genleşme kabı kullanan sıcak sulu ısıtma sistemlerinde ise, sirkülasyon pompasının hm ise 1-5mss arasında olduğunu düşünebiliriz.

Her iki sistemde debisi pompanın enerjisi binanın yaygın durumuna bağlı olarak, boru sistemindeki sürtünmelere sarfedilicektir.

a- Normal binalarda <blok bazındak konutlarda> toplam sürtünme (%50 öz direnç sürtünme kaybı+  %50 düz boru sürtünme kaybı) pompanın çalışma noktasındaki hm 1 değerine eşit olsun. Pompanın debisini ise sistemin ısıl ihtiyacından buluyorsunuz. Pompanın çalıştığı ısıtma sisteminin kritik devresini seçilmesi ile ısıtma devresinin açık şeması üzerinde kazan ile kritik devrenin ısıtıcısı üzerindeki boruları numaralayıp elimizdeki tablo veya grafikler kanalıyla <hız-çap-r> değerleri düz boru sürtünmesi için exel- tablosu düzenleyerek düz boruya düştüğünü düşündüğünüz enerjiyi toplam boru uzunluğuna bölerekten birim boru için için direnç kaybını bulursunuz.

Bunu baz alaraktan grafikten debi-Rm(mmss) ilişkisinden boru çapını bulur excel tablosuna işlersiniz. Bu işlemi her bir boru parçası için yaparak sonunda toplayıp çıkan genel toplamın borunun verdiği enerjiden büyük çıkmaması için çaplarda değişiklik yaparak, yani totonman ile nihayi çapları bulabilmektesiniz. Tabi aynı şekilde özdirenç kaybınıda excel tablosuna işleyerek sirkülasyonu sağlayan pompanın karakteristiklerini seçmektesiniz. Aslında sitemizdeki ısısan dokümanlarına bakınız.! Saygılarımla 06/04/19.

Not. Umumiyetle cebri sirkülasyonlu sistemlerde akışkan hızı v=0.5-0.8 m/sn arasındadır. Hs=Leş*(top.basınç kaybı -[pa/m] olmak zorundadır. < Hm=Hs (boru kaybı-statik basınç kaybı, diye tarif edilebilir.>.

Bu formül şu şekilde de yazılabilinir.  {Hs=Hm=düz boru sürtünmesi+öz direnç sürtünmesi}  10< R <  50   paskal/m arasıdır.{1paskal=1/10 mmss]

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
0 oy
2 cevap
16, Haziran, 2020 Doğalgaz Tesisatı kategorisinde Mustafa karacalar (23 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
20, Şubat, 2019 Klima Tesisatı kategorisinde gumusmak (162 puan) tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap
22, Eylül, 2018 Sıhhi Tesisat kategorisinde mekanik (31 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
5, Eylül, 2021 Havalandırma Tesisatı kategorisinde AYHAN ÇINAR (26 puan) tarafından soruldu
...