0 oy
Tesisat Hesapları kategorisinde (22 puan) tarafından

 * Bina da merkezi pay ölçer hesaplanırken % 30 katılım payı  tapuda ki arsa payı mı baz alınmalıdır. 

* Benim işyerim tapu da 300m2 gözükmektedir. Lakin bina yönetimi ayrıca asma kat olduğu için 600m2 üzerinden faturalandırmaktadır..  

* Kat mülkiyeti kanunun da hangi m2 baz alınmalıdır hak ihlali olmaması için..  

  Şimdiden teşekkür ederiz. 

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

sorunuzda bınada pay olçer olup olmadığı hususu belli değil. ama ben sorunuza teknik bir cevap vermek için size bazı sorularım olacak;şöyleki,asma katınzda ısıtıcı petekler var mı?eğer ısıtma sisteminde pay ölçer yoksa o zaman ısıtma petekleri veya m2 bazında hesaplama yapılması icap eder.siz  ısıtma projesinin bir kopyası tapu veya belediyede imar müd.istiyerek kontrol edebilirsiniz.sizin bölümdeki ısıtma petekleri ,tapudakine uyuyorsa  mesele yokuymuyorsa o zaman yönetici sizin petekleri baz alarak yapıyorsa doğru bir yaklaşım içindedir.aslında hukuki yardımla daha uygun çözümlerde bulunabilir.saygılarımla.
(22 puan) tarafından
İsmail Bey merhaba; cevabınız için teşekkürler.  Eğitim kurumumuzun için de 'pay ölçer' mevcut. Yönetim her ay sayaç okumaya geliyor ve onun üzerinden hesaplama yapılıyor. Asma katta sınıflarımız vae ve hepsin de petek mevcut.

  Tapu da m2'miz asma kat dahil 300 m2. gözüküyor.   

Bina yönetimi 480 m2 üzerinden hesaplama yapıyor.

1.soru: Boş kiralık dükkanlar da %30 katılım payı ödemeli mi.?

2-Sorum : Benim işyerim  M2  olarak mı yoksa petek sayısı  olarak mı hesap edilmeli..   Tekrar teşekkürler.
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

1-konut veya dükkan olsun katılım payı her kat maliki için sabittir.herkes bu payı konut boş bile olsa ödemek zorundadır. 2-dairelerin ısıtma peteklerinin pay ölçerleri varsa ısıtma gideri bunun ölçümü ile  tesbit edilir.eğer pay ölçer yoksa ve a-peteklerin ısıtma gücü üzerinden   b-tapuda kayıtlı m2 üzerinden hesaplanması (aslında kanun gereği) aslında en adaletlisi sizin sahip olduğunuz bölümdeki peteklerin ısıtma gücü üzerinden  %70 ısıtma giderinden size düşen en adaletli olandır. ancak konutların benzer olduğu sitelerde m2 baz alınarak yapılmaktadır. ancak konutlar farklı büyüklükte  olduğunda yönetici kafasına göre m2 ilavesi yapamaz.sizin siteniz d.gazlı ise veya kömürlü ise ısıtma maliyeti bir ay içinde sarfedilen, yakıt maliyetinin  %30  kat malikleri arasin da eşit şekilde bölünür.diğer%70 ısıtma maliyeti m2 veya pay ölçerin yazdığına göre pay edilir. konutun boş veya dolu olması ısıtma ve ortak giderleri ödemede ayrıcalık olmaz.mademki konut kaloriferli ve de yöneticiniz var.yönetici kafasına göre iş yapamaz kat mülkiyeti ve borçlar kanunu hükümleri geçerlidir.saygılarımla.(e-postayı yeni farkettim.kusura bakmayın.)

İlgili sorular

+1 oy
1 cevap
22, Temmuz, 2020 Tesisat Hesapları kategorisinde Ertunç (23 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
0 oy
1 cevap
12, Nisan, 2021 Isıtma Tesisatı kategorisinde SBYNY (22 puan) tarafından soruldu
...