+1 oy
Sıhhi Tesisat kategorisinde (27 puan) tarafından
su yumuşatma cihazı kapasite hesabı nasıl yapılır. yardımcı olabilirmisiniz.

66 daire proje hazırlıyorum. şebeke ilk su yumuşatma cihaz giriyor, daha sonra da su deposuna 33 m³ lük bir kapasite var. giriş yapıyor.

şimdiden teşekkür ederim.

3 Cevaplar

+2 oy
(66 puan) tarafından

Su yumuşatma cihazı seçerken; seçimi yapılacak cihazın kullanım ömrü, iç dolgu maddesi, ispatlanmış servis ve yedek malzeme garantisi, cihazların rejenerasyon süreleri ve sarf malzeme tüketim miktarları sizlerin arıtma cihazı seçim kriterleriniz olmalı, seçiminizi bir kere yapmalı ve yıllarca sorunsuz olarak kullanabilmelisiniz.

Piyasada; En basit şekli ile "Günlük tüketim miktarı / 4= X m3/h" olarak hesaplanmakla beraber aşağıda adı geçen kriterleri göz önüne alarak yapılacak bir seçim sistemin sorunsuz olarak çalışması anlamına gelecektir.

Belirli bir kullanım yeri ve ilgili işletme şartları için en uygun olan hidrofor tipinin belirlenmesinde aşağıdaki kriterler dikkate alınmalıdır

* Çok kullanıcılı ve debi gereksiniminin zamana göre değişken olduğu uygulamalarda,toplam debi gereksinimini birden çok pompayla karşılamak doğrudur.Örneğin;toplam debi gereksiniminin 60 m3/h olduğu uygulamada tek pompalı bir hidrofor yerine beherinin debi kapasitesi 20 m3/h olan 3 pompalı bir hidrofor seçilmelidir.

*Yedekleme fonksiyonu arzulandığında hidroforun bir pompasının devre dışı kalması durumunda,diğer pompalar toplam debi gereksinimini karşılayabilecek kapasitede seçilmelidir.Örneğin; toplam debi gereksiniminin 60 m3/h olduğu bir uygulamada tek pompalı bir hidrofor yerine beherinin debi kapasitesi 30 m3/h olan 3 pompalı bir hidrofor seçilmelidir. 

*Pompa kapasitesinin ve kademe sayısının seçiminde, hidroforun alt ve üst basınç işletim noktalarının,verim eğrisinin uygun bölgesinde oluşmasına dikkat edilmelidir.

*Pompa tipinin belirlenmesinde,hidroforun çalışacağı montaj şartlarına göre NPSH karakteristiğinin uygunluğu teyid edilmelidir.Hidroforun emiş yapması gerekecekse bu durum siparişte belirtilerek,ilgili yapısal önlemlerin alınması sağlanmalıdır.

*Pompa tipinin ve hidroforu oluşturan diğer yapı elemanlarının doğru seçimi için akışkanın fiziksel ve kimyasal özellikleri dikkate alınmalıdır.

*Seçilecek membranlı deponun hacmi kullanım şartlarına bağlıdır.Kesintisiz su kullanımının olduğu uygulamalarda veya frekans konvertörlü hidroforlarda depo hacmi daha küçük seçilebilirken,diğer uygulamalar için mümkün olduğunca büyük bir hacim faydalı olmaktadır. Membranlı deponun izin verilen işletme basınç sınırı,hidrofor pompalarının sıfır debide yaratabilecekleri azami sistem basıncından daha yüksek olmalıdır.

Kaynak: Permoakdeniz

(27 puan) tarafından

temiz su kapasitesi 33 ton ve temiz su hidrofor kapasitesi 10m3/h basma yüksekliği 75mss olarak seçildi. bu bilgiler  ışığında su yumuşatma cihazımın kapasitesini ne kadar seçeceğim.

(2.3k puan) tarafından
Merhaba,

En basit şekli ile "Günlük tüketim miktarı / 4= X m3/h" olarak hesaplayabilirsiniz. 10/4=2.5 m3/h gibi.
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

binanız 15 katlı mı .?,ayrıca günlük ortalama max saatlik debi: 12 m3/h  olmalı.daire başına 4 kişi,su sarfiyatı ise ekonomik seviye ve daire içi konforu sağlıyan bulaşık mak, çamaşır mak, vs bağlıdır.sızdıran ve akan musluklarda ektrası,bu yüzden 150-200 lt/gün/şahıs başına alınması uygundur.ayrıca eğer binanız 10-20 kat arası ise sitemi yani tesisat suyu nu iki zon yapmak zorundasınız.aksi halde basınçta dalgalanma yapar.alt katlarda 6-7 bar hazır basınç uygun olmaz,üst katlarda ise minimüm 1-2 bar olabilmelidir.aksi halde cihazlar çalışmaz.eger hidraforun frekans kontrollu olması size enerji tasarrufu sağlar.sitemizde çıkan yüksek binalarda zonlama bahsi size tamamlayıcı bilgiler verecektir.eğer binanız tek apartıman ve kat sayısı 10 dan fazla ise yukardaki izah ettiğim sebeblerin yanında, uygun iki hidraforun seçilmesi işletmeyi rahatlatır ve enerji sarfiyatını düşürür.!aslında böyle sitelerde emerjens durumlarda göz önüne alaraktan 50-60 m3 lük depo bile az kalabilir.çünkü dış şebeke arızaları ,elektrik kesintileri ,bahçe sulamaları,mevsimsel sarfiyat farlılıkları ve yangın suyu depolama zorunluluğu daima daha büyük depo ihtiyacını zorlıyan trentlerdir.

saygılarımla.28/01/19
+1 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba;

şebekeden gelen suyun karakterinin  bilinmesi 1.şart olmalı.yani suyun sertliğinin bilindikten sonra cıhaz seçimi yapılmalı,bu husus sizin cihazınızın kapasite seçiminde önem taşır.umumiyetle  yumuşatma cihazlarının rejenerasyon süresi cihazdan çekilen su debisine göre tayin edilir.domestik cihazlar bu düşünce altında zaman ayarlı veya çekilen su miktarına göre tayin edilmektedir.umumiyetle su  ıslah sistemi küçük yerlerde sadece kum tutucu işlminden  cl2 dozajı yapıldıktan sonra biriktirm deposuns gelir  oradanda  şebekeye verilir.umumiyetle şebeke suyunun sertliğini türkiyenin jeolojik yapısı icabı 20-30 F sertliğndedirancak trakya bolgsinde çorlu sanayi bölgesinde jeolojik yapısı icabı yeraltı tabakalarıındakı kaymalar sebebiyle su temin edilen artezyenlerin sertliklerinin değişebilindğini gördüm cihaz seçiminde şebeken gelen suyun öneminini belirmek içinbu misali  veriyorum ayrıca cihazınızın içindeki Na-permütünün kalitesi ve miktarı çok önemlidir. demekki iki önemli faktörü seçtiğiniz zaman artık< na-bazlı  >yumuşatma cihazını seçebilirsiniz.ancak suyun içinde bakiye klor kalabildiğinde ,yumuşatma cıhazının girişine aktiv kömür filitresi konularak yumuşatma cihazının ve reçinenin zehirlenmesine<reçinenin fonsiyonları kastedilmektedir..! > mani olununarak  cihazın sorunsuz çalışması sağlanır.  saygılarımla
+1 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

evlerde kullanılan bütün suyu yumuşatmadan mı.?geçiriyorsunuz.aslında suyun sertliğinin 5-10 fh olması en uygunu olur.çünkü yumuşatma prosesinin bir maliyeti vardır.wc suyunu yumuşatıyorsun herhalde ne luzum var.suyun calsiyum iyonlarının alınması insan metapolizmasında ters tepkilere sebeb olur.ayrıca yumuşatılmış su koroziftir, biliyorsunuz herhalde..!ben sizin yerinizde olsam şöyle yapmayı planlardım.1-adet ham su deposu şebekeden gelen su ile doldurulur.yangın pompaları buradan beslenebilr.sitenin hidraforunu buradan beslerdim.sizin deponuza girmeden önce şebekeden gelen su < kum filitresi+antrasit +aktiv kömür filitresi >üzerinde gelse daha temiz ve berrak ,kokusuz olurdu.ancak suyun ertliği 20fh azsa yumuşatma kullanmayınız.ama ilaki yumuşatma kullanmak istersenizsize sıraladığım prosesleri yapmadan yumuşatma cihazında fazla verim alamazsınız alacağınız cihazı direk işletmeye tandem tipi tam otomatik cihaz olması işletmede süreklilik sağlarsınız,emniyet sağlarsınız.alarko katloğunda  veya permo firmasi kataloğunda seçebilirsiniz.cihaz debisi: 8m3/h yeter.diğer alternatif çözüm ise ayrı su yumuşatma deposu yaparak sitede sıhhi tesisat suyunu yumuşak su halinde depolayınız.site hidraforunuda bu depodan beslersiniz.yumuşatma cihazı üzeinde şebekeyi beslerseniz.sertlik dalgalanması yapar.yumuşak su deposu olarak piyasada satılan PE-depolaedan veya yerinde kurulan modüler depolardan kurabilirsiniz.bu tip depolar beton depolarda çok ucuzdur.bu tip akış şeması size işletme emniyeti yanında nominal kapasiteyi düşürerek cihazınızda boyutunun küçülmesini sağlıyacaktır.saygılarımla.28/01/19

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
12, Haziran, 2021 Sıhhi Tesisat kategorisinde kurtbey (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
6, Mayıs, 2021 Sıhhi Tesisat kategorisinde ag (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
28, Kasım, 2020 Sıhhi Tesisat kategorisinde Zehra (22 puan) tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap
22, Eylül, 2018 Sıhhi Tesisat kategorisinde mekanik (31 puan) tarafından soruldu
...