merhaba,
ana ısıtma merkezi ile bina ısıtma bolgesi arasındaki mesafeyi gözönüne alaraktan bu ısıtma projenin genel hatlarını şöyle düşünebiliriz.1-atık ısı merkezindeki eşanjör-alçak buhar/kızgın su eşanjörü olmalı.burada en önemli husus kızgın su bruları ile şehir merkezindeki 2.ısı merkezine göderilir.buradaki ısı eşanşörü -kızgın su/ (90/70) sıcak su eşanjörü olmalıdır.bu merkezdeki ssirkülasyon pompaları ile yeraltı kanalları ile enerji dağıtılabilir.burada en önemli husus 10 km lik mesafeyi boru köprüsü veya zeminden uygun mesafe de olacak supportlar üzerinde -sabit ve kayar mesnetlerle termik hesaplar yapılarak,uygun genleşme kompesatörleri ile borulama inşa edilicektir..burada en önemli husus ev girişlerinde 90/70 c istendiğine göre uzak mesafeden gelen kaynak kızgın su olmalıdır.bu borularadi akişkanın ısısı dış şartlara ve izalasyon durumuile alakalı olarak kızgın suyun sıcaklığı t=150-200c olacaktır.buda çürük buharın ısısına bağlıdır. 2-dairelerin ısı ihtiyacı binanın tipi ne,bulunduğu iklim bölgesine taiolacağını herhalde biliyorsunuz.umumiyetle ortalama olarak izalasyonsuz ve serbest bölgedeki binalar için 47- 60 wat/m3 alıınabilir.ev gişinde ise Q=(120^4 )^12 daire^4metre ^ 60 w/m3 ısı kaybı bulunur. Q=wattır ( KW lık enerji lazımdır.)bina konumu ve montalama ile ,iklim bölgesiyle alakalıdır.saygılarımla.
not 1-:120m2 dare için ısı ihtiyacı.16000-25.000 wattır. (16-25 kw demektir,binanın ortalama ısı ihtiyanı bulalım; 16+25)/2=20,2 KW/daire : demektir20,2 ^12 daire =245 KW eder.her bina girişinde bu enerji bina girişinde hazır olmalıdır.şimdi hesabı h=3m içindir. H=4 için ise Q=300kw enerji ihtiyacı olduğunu düşünebilir.
2-bu projede önce ısı ihtiyaçlarını dairelerden,binaların ısı itiyacını bulup ana -ısı merkezlerine gideceksiniz.sanki bu yol problemin çözüm yoludur.ayrıca hat kayıplarınıda gönünü alaraktan ilk başta matematik modelleme yapıp yaklaşık çözümler üzerinden nihaiyi hesaplamaya gitmek işinzii kolaylaştırır.problemleri sıralıyarak tek tek çözüp durum değerlendirmesi yapmanız şart.