+1 oy
Tesisat Hesapları kategorisinde (23 puan) tarafından
12 daireli apartmanda ısı pay ölçeri kullanıyoruz. Bu kış 10 daire ortalama 1800 TL ısınma ücreti öderken 2 daire sıcak sevmedikleri gerekçesiyle daire içindeki termostat tan değil " daire dışındaki vanaları kısarak" tasarruf etmişler ve bütün kış 1000TL tutarındaki pay ölçüsü ile ısınmışlar. Yöneticimize bunun kabul edilebilir birşey olmadığını anlattım ama sayaç bunu gösteriyor kanunen boyle olacak diyor. Böylemi olmalı?

1 cevap

+1 oy
(2.0k puan) tarafından
sorunuza net cevap vermek icap edersek söyle olabilir.1-dare ici vanalar termostatlı olarak minimum mahal sıcaklığı <  t=15'c >  olacak şekilde ayalanır.ana vana kısılarak ayar yapılmaz.ana vanaya gelecek akışkan sıcaklığı kazanın eko-paneli ile ayarlanır.tasarruf statların minimum T=15c ayarlı olması yapacak kat malikleri mahal sıcaklığı termostatik vanalarla ayarlanır.dış vana kısıldığı için akışkan ayarı otomatik olur ama pay öiçerler eğer gelimiş tipse bu hatayı yakalaması lazımdır.o zaman kat malikine ceza tahakuk ettirilir.ancak pay ölçerlerden gelen masraf ana yakıt giderinin %70 dir.ortak ısınma payı ise %30 nuna takabül eder.ana girişteki ısı sayacı bir nevi toplam gideri göstersede  konut içi termostatların minimum 15c sağlaması şarttır.ana kalorimetre sayacı eğer mahallerde t=15c sağlıyorsa ana ısınma masrafının %70 nin hesaplanmasını sağlar.diğer %30 ise ortak gider payı olarak dairelere pay edilir.bu kanun gereğidir.yöneticiile konuşmanız ve ne şekilde hesap yapıldığını öğremeniz faydalıdır. 2-sitemizdei pay ölçerli sisemin hesabı ile ilgili makale ve hesap metotlarına bakılması şarttır.saygılarımla.
(20 puan) tarafından

Merhaba, ben merkezi ısıtma sistemi olan bir sitede ikamet etmekteyim. Her dairenin girişinde ısı pay ölçerler ve daire içi petek girişlerinde termostatik vanalar mevcuttur. 

Benim altımdaki boş daire sahibi peteklerine giden ana sıcak su hattını daire içindeki ana vanadan kapatarak tüm kışı 0 tüketim ile geçirmekte. Site yönetimi yönetmelikler çerçevesinde daire sahibini ekteki faturada göreceğiniz üzere gaz tüketim giderine dahil etmekte. Fakat ben üst komşu olarak kendi dairemdeki petek ayarlarımı en üst seviyeye getirsem bile ısınamıyorum, bir de üstüne 700-800 TL arasında değişen faturalar ödüyorum. 

Yönetmeliklerden anladığım kadarıyla bina yönetimi boş daire sahibini toplam gaz tüketimine ortak edecek şekilde fatura düzenlemekten başka bir yaptırım uygulayamayacak.

Ben kişisel olarak maddi ve manevi zararımı karşılamak için boş daire sahibi hakkında hukuki girişimde bulunabilir miyim? Veya bana başka bir tavsiyeniz var mıdır? Teşekkürler.

https://ibb.co/GtRBRjp

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
1, Aralık, 2020 Genel Sorular kategorisinde Av. Murat Çullu (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
30, Eylül, 2020 Genel Sorular kategorisinde vargofen (22 puan) tarafından soruldu
...