0 oy
Sıhhi Tesisat kategorisinde (27 puan) tarafından
Merhabalar

Yüksek yapılı bir binanın yapımında vede işletme safhasında çalışmış bulunmaktayım.

Pis su tesisatından dairelerin süzgeç vede duş giderlerinden pis koku gelmektedir.Bunun nedeni nedir vede nasıl önlem alınır.

Not:1. Pis su tesisatının havalık hattı yapılırken klozet pimaşından hemen sonra branşman alınmıştır.Havalık hattı binanın en üst noktasından atmosfere atılmaktadır.

1 cevap

0 oy
(2.3k puan) tarafından

Merhaba,

Atık su boruları içerisindeki hava basıncının artı ya da eksi yönde değişmesi, sistemdeki suyun akışını engeller. Kokuların binaya yayılmasını önleyen sifonlardaki suyun kaybına neden olur. Bu durumda sifon kendisinden beklenen görevi yapamaz. Aynı hatta bağlı vitrifiyelerde ise koku oluşumuna neden olur .Bina içi atık su tesisatındaki açık hava basıncını sabit tutmak için yapılan boru hattı yani havalık borusu için iki farklı tasarım yapılmaktadır.

Birincisi "Her Su Kullanım Yerinden Havalık Borusunun Çekilmesi", diğer ise "Atık Su Borusunun Havalık Borusu Yapılması" işlemidir. İlk yöntem pahalı ancak en verimli olan sistemdir, ikincisi ise basit, ucuz ve yaygın olarak uygulanan sistem olup atık su tesisatının havalandırılmasında yetersiz kalabilir.

Her Su Kullanım Yerinden Havalık Borusunun Çekilmesi

Atık Su Borusunun Havalık Borusu Yapılması

(27 puan) tarafından
1. şekilde göstermiş olduğunuz şema uygulamasının klozet hattının sonundan alarak havalık hattı yapılmış bulunmakta ama maalesef süzgeçlerden kötü koku gelmektedir.
(2.3k puan) tarafından

Merhaba,

Kullanılmayan süzgeçlerin içerisinde su var mı kontrol ediniz. Su kalmamışsa koku gelir. Eğer şemadaki gibi bir imalat yaptıysanız ve süzgeçlerin içerisinde su varsa, tesisatta bir sıkıntı var mı kontrol edilmelidir. Bunun için gider deliğinde gönderilen kamera ile hem süzgecin iç yapısını hem de tesisat hattını kontrol ederek durumu hakkında net bilgiye sahip olabilirsiniz.

İmalat kuralları ile ilgili diğer bilgiler ise:

- Havalık bağlanıldığı dikey pissu boru tesisatı uç noktasından daha küçük çapta olmamalıdır.

- Kat branşmanlarında koku problemini indirgemek için tesisat içi s ler dışında, ana hata bağlanan branşman üzerinde kokuya karşı koruyucu kapak kullanılabilir.

- Ana hatta bağlanırken, 45 derece giriş açılı akış için uygun çatal boru kullanılmalıdır.

- 22 metreden daha uzun olan dikey borularda iniş hattı kavislerinde ve bir dikey boru geçişinde yatay bir hata bypass boruları monte edilmelidir.

- Dolaylı yan havalandırma kavramı aşağıda gibi olmalıdır.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
25, Şubat, 2019 Sıhhi Tesisat kategorisinde Selim1985 (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap
12, Kasım, 2018 Sıhhi Tesisat kategorisinde pasa (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
24, Eylül, 2021 Sıhhi Tesisat kategorisinde BEYTULLAH (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
13, Haziran, 2022 Sıhhi Tesisat kategorisinde volkaneng (24 puan) tarafından soruldu
...