0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (26 puan) tarafından
Merhabalar ustalarım, 110 metrekare 3+1 tek katlı müstakil ev inşaatına başladık. Bulunduğumuz yerde doğalgaz yok o yüzden profesyonel tesisatçı bulmak sıkıntılı. Açıkçası uzmanı olmayan birine de işi bırakmak istemiyorum Bu sebeple inşaat aşamasında kalorifer sistemini kendim döşemek istiyorum, az çok elimden geliyor.

Gördüğüm kadarıyla yeni evlerde sanırım pex boru kullanıyorlar. Sormak istediğim soru, pex boru mu yoksa klasik eski sistem pvc boru mu kullanmamı önerirsiniz? Aman dikkat diyeceğiniz, tavsiye edeceğiniz başka noktalar var mı? Soru uzun oldu, kusuruma bakmayın.

1 cevap

0 oy
(2.3k puan) tarafından

Merhabalar,

Mobil sistem radyatör hattı uygulaması yapacaksanız yani, kollektör üzerinde her radyatöre ayrı hat götürecekseniz, kılıflı oksijen bariyerli pex boru yapmanızda fayda görülmektedir. Pex borular kangal hâlinde çok büyük uzunluklarda bulunur. Böylece daha az sayıda fittings kullanımı ihtiyacı vardır.

Eğer direkt kombiden tek hat gidiş ve tek hat dönüş yapacaksanız pprc boru kullanmalısınız.

Pex boru ve radyatör kurulumu için Mobil sistem kalorifer tesisatı makalesini okumanız çok daha detaylı fikir verecektir.

(26 puan) tarafından
Teşekkür ederim ilginiz için.. ilgili makaleyi baştan sona okudum.. Bugün malzemeciye gittiğimde, oksijen bariyerli boruların alttan ısıtma sistemlerinde, bariyersiz olanların ise petekli sistemde kullanıldığını söyledi.. verdiğiniz cevapta oksijen bariyerli diye belirtmişsiniz gerçi, böyle bir ayrım  var mıdır, bu konudaki görüşünüzü öğrenebilir miyim.. kurallara aykırı mi bilmiyorum ama, marka konusunda da öneri alabilir miyim.
(2.3k puan) tarafından
Oksijen bariyerli boruları diğer borulardan ayırt edici en önemli özellik suyun içerisinde oksijen oluşmasını engellemesidir. Sulu sistem ısıtma tesisatların en büyük problemi korozyona maruz kalmalarıdır. Oksijeni yok ettiğinizde paslanma ve diğer etkenleri ortadan kaldırılır.

Yerden ısıtma da kullanılır radyatörde kullanılmaz gibi bir ayrım yapmak doğru değildir.  Çok yüksek sıcaklığa (80°C),  dayanabilme özelliği bulunmaktadır. Fırat, Dizayn, Wavin vs. gibi markaların ilgili katalog ve dokümanlarını inceleyip son kararı verebilirsiniz.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
0 oy
2 cevap
10, Ağustos, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde rahmican (24 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
6, Aralık, 2023 Sıhhi Tesisat kategorisinde Alibaba (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
25, Ekim, 2020 Genel Sorular kategorisinde fvv (26 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
18, Mayıs, 2020 Yangın Tesisatı kategorisinde muratp (48 puan) tarafından soruldu
...