0 oy
Güneş Enerjisi Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından

Arkadaşlar;

Final Ödevi olarak herkes şuan yaşadığı evde yaşayanların tüm sıcak su ihtiyacını 24 saat karşılayabilecek ve tüm yıl çalışacak bir güneş enerjili su ısıtma sisteminin araştırarak hesabını yapacak ( tüm formüller kullanılarak ve hesaplar açıkça gösterilerek kaç m2 kollektör - toplayıcı  alanı yada kaç adet kollektör – toplayıcı gerektiği bulunacak , piyasadaki hazır hesap programları sadece kontrol amacıyla kullanılabilir ) word dosyası olarak sisteme yükleyecek….

Kolay gelsin, başarılar…..

2 Cevaplar

0 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

sorunuza net cevap verirken sitemizde araştırma yapmadığını görmekteyim.soruları sormadan önce lütfen sitemizin makalelerini okumanızını tavsiye ederim.çünkü sizin derdinize deva olacak döküman ve makaleler orada orada mevcuttur.ayrıca internette de araştırma yapsanız bir sürü döküman bulacağınızı biliyorum.ama nedense kolay yolu seçiyorsunuz.?size tavsiyem,araştırın ,bulun,çözün düsturünü kendinize rehber edinin.tesisat -içim mak.müh.odası dök. temin edin.saygılarımla.
(22 puan) tarafından

merhaba,

öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim, evet başlarda tam araştırma yapamamıştım çünkü süre az olduğu için panik yaptım lakin bu sitede çok yararlı makaleler ve konular açılmış ve yardımcı oldu ancak bazı terimleri anlayamadım ve bulamadım ondan zorlandım terimlerde şunlar:

F: Kollektör montaj eğim açısına göre düzeltme faktörü (boyutsuz sayı)
S: Kollektör ışın emici (absorber) net yüzeyi (m²/kollektör)
nk: Kollektör ortalama verim değeri (boyutsuz sayı)

bu değerleri nerden edinebilirim varsa da ben göremediysem yardımcı olur musunuz ?

(2.3k puan) tarafından

S ve nk değeri güneş enerjisi kolektörü hangi marka ve model kullanacaksanız o ürünün katalog değerlerine bakarak bulabilirsiniz.  Eğer ürün seçimi olmayacaksa stansart ürün için s kolektör yüzey alanı genelde 2.4 m2 lik olanlar kullanılır ve nk için genelde ortam sıcaklığına göre ortalama %70 değeri alınmaktadır. F kolektörün eğim açısı 45° için 1, 30° için katsayı 1.03 dür, eğer bina veya başka bir engelden dolayı eğim açısını arttırmak ve düşürmek isterseniz verim düşer, ve bu doğrultuda eğime göre katsayı ile çarpılarak ilgili değer belirlenir. Bu katsayıyı da ürün kataloglarından bulabilirsiniz.

Bir çok marka kataloglarından bu degerler bulunmaktadır, örneğin Buderus Logasol teknik ürün föyünü linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 oy

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
5, Haziran, 2018 Güneş Enerjisi Tesisatı kategorisinde HESNA (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
13, Mayıs, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde Res42 (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
18, Mart, 2021 Güneş Enerjisi Tesisatı kategorisinde Bayram (43 puan) tarafından soruldu
...