0 oy
Genel Sorular kategorisinde (25 puan) tarafından
Merhabalar. Öncelikle sorulan sorulara cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Burada insanlara yardımcı olduğunuzu gördüm ve başka bir yerde cevap bulamadığım için size sormak istedim.

Payölçersiz merkezi ısıtmalı ve mantosuz, Eskişehir'de bulunan 8 katlı bir binada yaşıyoruz. Eski bir bina ve 2-3 yıl içerisinde zaten kentsel dönüşüm dahilinde işlem görecek.
Daire başı 2.5 ton diye anlaştık ve kömürümüzü eve girerken satın aldık. Ancak takip eden aylarda kömürümüzün tamamiyle denetimsiz ve rasgele kullanıldığına şahit olduk. Mesela; Kasım ayında sabaha karşı petekler yakılıyordu. Burası tamam ancak tamamiyle güneşli ve sıcak bir gün olmasına rağmen öğlen 14:00 saatlerinde petekler yeniden harlanıyor ve günün geri kalanında da 19:00 ve 23:00 saatlerinde tekrar ısınmaya başlıyordu. Dışarısının güneşli bir hava olmasına rağmen kazan maksimum güçte çalışmaya devam ediyordu gün boyu. Ev yaşanılmayacak derecede sıcak oluyordu ve hatta peteğe değen perdelerimizin yanıp renk değiştirmesine tanık olduk. Bu dönemde gerek yöneticiyi gerek ev sahibini arayarak gerek ise apartman girişine notlar asarak (5'ten fazla not astım) yönetimi bu konuda uyardım. Bu kadar yakılmasının gereksiz olduğu ve kendi paramızla almış olduğumuz kömürün bu şekilde çarçur edilmesine müsamaha göstermeyeceğimi defalarca kesin bir dille belirttim. Her uyarımda da özellikle kışın ortasında kömür biter ve ek kömür ücreti talep edecek olurlarsa bunu ödemeyeceğimi söyledim. Kasım ve Aralık ayları yaşanılmayacak derecede sıcak ve yanık kokusuyla dolu bir evde yaşadık. Ocak ayı biraz normal geçti ve Şubat ayında yönetimin değişmesiyle ısınma seviyemiz fazlasıyla düştü. Üşümeye başladık. Yönetim değişmeden hemen önce eski yönetimle yaşadığım bir diyalogta Kasım ayında 30 ton kömür harcandığını ve bunun sebebinin kazan görevlisinin denetlenmediğinden kafasına göre kömürü atıp durmasından kaynaklandığını öğrendim. Havanın eksilere düştüğü Mart ayında 3 ton kömürümüz kalmıştı ve onunla idare etmek zorundaydık. Mart'ın ikinci haftasından sonra peteklerimiz tamamen söndü. Nisan ayına gelince ise daire başı yarım ton ek kömür istendi ve herkesten bu ücretler toplandı.

Ancak ben inatla ek kömür ücreti ödemeyeceğimi belirttim. Daha önceden defalarca uyarılarda ve ikazlarda bulunmuştum. Ayrıca Kasım ve Aralık ayında kömürümüzün %70 kadarının boşu boşuna harcanmış olmasının cezasını doğru kişilerin çekmesini istiyordum.
Sizden öğrenmek istediğim ortaya atılan bu ek kömür ücretinin yasal dayanaklarıyla ilgili düşünceleriniz, bilgileriniz veya tahminleriniz olacak. Ödeme için hala inat ediyorlar ve ben bu durumu mahkemeye taşımaya hazırım ancak konu hakkında yeterince bilgim yok.
Ek kömürler ile beraber bu kış toplamda 54 ton kömür toplandı ve bu kömürün 30 tonu Kasım ayında harcandı. Birkaç yönetim şirketiyle görüştüm ve bu kömür miktarının çok olduğu; bunun da denetimsizlikten kaynaklandığını düşündüklerini öğrendim.
Benden bu ücreti alamayacaklarını fark edince ev sahibine dadandılar ve eski kafalı biri olduğu için bu durumlar onu çok gerdi. Doğrudan yönetici ile görüşüp bu konuyu halletmek istiyorum ancak konuşmadan önce bilgi sahibi olmayı amaçlıyorum yardımcı olabilirseniz. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

1 cevap

+1 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

sorduğunuz sorunun cevabını şıklar halinde vereceğim. 1-aslında ehli olmıyan kişinin zararını kat malikleri ve kiracıların çektiğini söylemek doğru cevaptır.aslında yaptığınız şikayetlerin yazı ile sizin ev sahibinize de bildirmeli ayrıca bu durumu  kat malikleri kurulunda dile getirecek olan ev sahibi veya vekilidir.zaten ev sahibinizin sizin şikayetlerinizi baz alaraktan sizin kat malikleri kurulunda temsilci adayabilirdi.ama nedense ilgi göstermemiş,makul bir sebebi yoksa alakasız bir kişi olduğu ortaya çıkıyor.bu durumu noter kanalıyla gönderseydiniz daha iyi olurdu.o da sizin şikayetiniz üzerine eski yöneticiyi ibrağ etmiyerek mahkemeye gidilebilinirdi.2-ısınma için  dönem başında toplanan para avanstır.sizinde söylediğiniz sebebleden  dolayı alınan kömürün cinsinden bahsetmediğiniz için miktarın az veya çoktur diye bir şey söyliyecek durumda değilim.ama kat malikler kurulunun aldığı kararları yönetici uygularken,bınanın yıllık ısınma projesini yapar ve buna göre aylık aidatları toplar.aslında seçilen yöneticinin ,kazancının kalitesi,yakma tesisatının periyodik temizlikleri ,kömürün kalitesizliği,(yani ithal liniyit mi? yoksa ucuz diye yerli kömür mü?kullanımı )gelişi güzel zamanlarda proğram harici   kazanın yakılmalar,kömürün rutubeti yıllık kömür miktarının tesbitinde önem taşır. 3-eski yönetici ibrağ edilmişse iş bitmiştir.sizin ev sahibinin şikayetlerinize ilgi göstermemesi ilgiç, kiraya verdiği zaman sadece kira bedelini alırken sizin şikayetlerinize alaka göstermemizi,onun gamsızlığı.eğer evden çıkma için mücbir sebeb olabilirdi. a-ihtarname çekerek kira sözleşmesini sona erdirme hakkına sahip olabilirsiniz.o zaman hukuki yol başlar.ama sonuç ne olur bilemem,ancak hukukcuya danışmalısınız.haklı çıkma ihtimal % si fazladır. b-  ek kömür  avansını hukukcu ile konuşarak karar vermenize sağlık veririm.  c- aslında uygun olmıyan yöneticinin hizmet kusuru olduğu kesin. saygılarımla.
(25 puan) tarafından
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Evet ev sahibimizin ilgisizliği garip gerçekten ama sizin de tahmin edebileceğiniz üzere stres yaşamak istemeyen sıradan yaşı fazla bir vatandaş kendisi. Bu konuyla ilgili buluşup uzun bir konuşma yaptığımızda "bütün kiracılar ödüyor sadece sen mi ödemiyorsun" gibi savunmalar yapıp durdu. Emin olun ki bu durumun içerisinde siz olsanız hissedeceğiniz şey yönetimin ev sahibiyle iş birliğinde olup beraber bu kömür durumundan kazanç sağladıkları olurdu. Kömür harcamasında tasarrufa veya denetime dikkat edilmesini pek umursamıyor. Geriye yapılacak tek şey bu durum hakkında hukuki süreç başlatmak. Diğer kiracıların kömür kullanımındaki bu dengesizliğe veya ek kömür ücretine ses çıkarmaması herkesin bakış açısından durumu haklı kılıyor ancak yine de bu, kömürün israfı ve haksız ek ücret toplanması gerçeğini manipüle edemez. Maaşı az olsun diye ehli olmayan bir kazan görevlisini işe alıp denetlenmeden çalışmasına izin veriyor olmaları bütün bunların en büyük sebebi. Apartman yönetimini değiştirmeye hiç kimsenin yanaşmayacağını düşünüyorum bu yüzden yapabileceğim tek şey ek kömürü ödememek için hukuki süreç başlatarak önümüzdeki kış kömür yakımını bizzat kendim denetlemem olacak. Yönetim işleri bir çocuk gibi ele alıyor ve sadece uzun zamandır bu durum böyle devam ettiği için ev sahibimiz dahil herkes buna alıştığından hiçbir şeyi sorun olarak görmüyorlar. Asansörü, otomatı ve ışıkları çalışmayan, ayda bir bile temizlik yapılmayan, güvenliksiz, kapıcısız bir apartmanda 100tl aidat toplayıp 55 ton kömür ile kışın yarısı zar zor ısınarak resmen kaliteli bir rezidansta yaşıyormuş gibi harcama yapıyoruz. Rezidans ücreti ödüyoruz ama kapımız çaldığında beş kat aşağıya inip kapıyı elimizle açmak zorunda kalıyor ve kışın yarısını üşüyerek geçiriyoruz. Verdiğim paranın takibini yapmaya çalıştığımda dışlanıp suçlanıyorum. Kömürümüzün kalitesini tam olarak bilemiyorum ancak şu şekilde bir tahminde bulunabiliriz: Her katında iki adet 150 m2 3+1 daire bulunduran 8 katlı bir apartman olarak 7 ton kömür ile bir ay ısınabiliyoruz. Tabi kömürün denetimli kullanıldığını ve israf yapılmadığını düşünecek olursak. Cevabınız için yeniden teşekkür ederim. Yönetici ile yüz yüze konuşup, önümüzdeki kış daha denetli ve tasarruflu bir kömür kullanımı konusunda baskı yapacağımı ve ek kömürü ödemeyip hukuki sürece başvuracağımı bildireceğim.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
19, Aralık, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde pars (26 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
7, Mayıs, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde Mimarr34 (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
22, Haziran, 2020 Genel Sorular kategorisinde denizay (25 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
4, Ekim, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde mtolgae (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
7, Ağustos, 2021 Isıtma Tesisatı kategorisinde Sahip (22 puan) tarafından soruldu
...