0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (23 puan) tarafından
Sitemiz yeni ve 3 bloktan oluşmaktadır. A ve C blokları ayrık nizam ve her blok 15 katlı normal apartman, her katta 4 daire, toplam 60 daire ve 15.000m2 den oluşmaktadır. B blok(villalar) ise kendi arasında bitişik nizam, 7.000m2 ve 20 villadan oluşmaktadır. A ve B blokların(Villalar) kalorifer kazanları A blokun, C blokunki ise kendi bodrum katında yer almakta. A blok bu yıl 60 ton civarı, B(villalar) blok ise 100 ton civarı kömür yakmış. B blok(Villalar) m2 olarak A blokun yarısı olmasına rağmen A blokun nerdeyse 2 katı kömür yakmış. Evlerde ve kazanlarda pay ölçer v.b. hiç bir şey yoktur. Kıştan önce tüm site ortak kararla m2 hesabı kömür almıştır. Şimdi ise A ve C bloklar, B blokun yaktığı fazla kömür parasını istemekte ve önümüzdeki sezon her blokun kendi kömürünü almasını istemektedirler. B(villalar) blok ise karşı çıkmaktadır. Benim sorum;

1- Bloklar kendi aralarında yaktıkları kömürü ayırabilir mi? Ayrılırsa buna kim ve nasıl karar vermelidir?

2- B blokun kömür kazanı A blokun altında olduğu için, kazanda yaşanan ısı kaybından A blok da sorumlu mu?

3- B blok kazanının bu kadar çok yakması normal mi? Eğer B blok kazanında yada sisteminde sorun varsa, bunun tanısı ve çözümü için kime ve nereye başvurmalıyız?

4-Son olarak farz edelim bloklar kendi aralarında kömürlerini ayırdı, o zaman isterse her blok kendi içinde oy birliğiyle bireysel ısınmaya geçebilir mi?

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

aslında yönetim planında bu hususların açık olarak bir avukat tarafından düzenlenmesi lazım gelirken tabu dairesine veya belediyeye bınanın yapımcı firmasının kirtasiyeciden alınan genel şartlarda yazılı ve o naki geçerli kanunlara uygun olan,ama sitedeki genel ve özel durumlaru yansıtmayan yönetim planı verilir,bunun sonunda işetme esnasındaki sorunlar yumağını çözmek katmalıkleri kurulu ile onun seçtiği site yönetiminin teşkil eden kbina yöneticilerinin görevi olmaktadır.bazı kararlar da tam oy,bazı kararlardada çoğunluk kararı aranmak zorunda olduğundan ,eğer yönetim planında açıklık yoksa ozaman aslında her bloğun yakıt ve ortak giderleri kendi içinde,sitenin ortak giderleride daire bazında bölünerek bulunur.

1-site yönetimini oluşturan blok yöneticilerinin yakıt giderlerinin paylaşımını en iyi şekilde yapmaları şarttır.oda yakıt paylaşımının bloklar bazında olması yakma tekniğine ve zaman süresi ve ısı kayıpları sebebiyle faklılık göstermesi tabidir ve  vilaların ve binaların özelliklerinin sonucudur.eğer yönetim planında açıklık yoksa yönetici şeçiminden sonra yıllık masraf ve yakıt dağıtım planın yönetmenlik ,kat malikler kurulu kararları ve yönetim planı bir bütün teşkil eder.enerji performansı yönetmenliğine göre  masraf dağılımı <yakıt için> %70/30 oranı baz alınır.sizin de sonuzda anladığı kadarı ile pay ölçerin konması zorunluluktur.eğer masraftan kaçı yorlarsa kat malıklinin itirazı ve hukuki durumda her kazanın masrafı hizmet verdiği bloklarca karşılanır.zaten blok lardaki dairelerin ısı kaybı ile villabazındaki dairelerin isı kayıpları ısı projesinde yazılıdır.armut ile elma aynı sepete konamaz.zaten ,her iki kazanında ısıl kapasitesi muhtemelen farklıdır.2-parselleri aynı ise o zaman oy birliği ile blok bazında ısınmanın yazıldığı yeni yönetim planı oy birliği aranır.blokların müşterek sistemden daire bazında ısıtmaya geçmesi oy birliği ile olur.bunu temin etmeniz güçtür.2-  sorularınızın cevabı aslında hukuki-teknik olmaktadır.öncelikle blokların ayrılması,oy birliği aranır.dolayısıyla 2.lu sorunuz yerine gelır. 3- kazanların hizmet verdiği konutların ısı kaybı ile ilgilidir.bu hususlar ısı projesindeki  kazan kapasiteleri ve seçim abağında yazılıdır.en iyisi ısı mühendisine başvurmanızdır.ısı projesinin bir sureti belediye de,yönetim planının suretinide tapu dairesinden temin edebilrsiniz.s-4 de ise yukardada genel olarak bahsetığım gibi kombi ısıtmasında ise oy birliğiarnır.ama baca derdiniz olacaktır.ilk oöne hukuki yardım,sonra teknik yardım olarak binanızın baca durumu musait ise kombiye geçebilirsiniz.aslında mahalli tesisat firmalari ilekonuşmanızda fayda vardır.bu verdiğim cevap dçgaza göredir.ama siz     kömür kullanırsanız sitede problem olur.her dairenin bacası varsa ve uygun yapılmışsa kömürlü sisteme -konut bazında geçebilirsiniz.katlar arasındaki ısı izalasyonu yoksa ısınma iyi olmaz. saygılarımla.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
22, Şubat, 2019 Isıtma Tesisatı kategorisinde bekir (29 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
28, Şubat, 2019 Isıtma Tesisatı kategorisinde bekir (29 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
0 oy
0 cevap
6, Haziran, 2022 Isıtma Tesisatı kategorisinde ogulcanayd (22 puan) tarafından soruldu
...