0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
Arkadaşlar merhaba, danışmak istediğim birkaç husus var.

15 daireli bir apartmanda kiracı olarak ikamet ediyorum. Apartmanda merkezi ısıtma var ve evin girişinde pay ölçer mevcut. Isıtma tipi ise kömür. Apartman bir site yönetim firması tarafından yönetiliyor. Aidatları site yönetim firması hesabına yatırıyoruz. ısıtma konusuna gelince; apartman sakinleri site yönetiminin ısıtmasından memnun kalmadıklarını kendileri bu işi halledecekleri söylediler. Her daireye kendi kafalarına göre bir kömür dağılımı yaptılar. Kimine 1 ton kimine 2 ton şeklinde. Ben evde sürekli kalmadığım için sisteme katılmadım ve dolayısıyla kömür almadım. Evdeki tüm peteklerin vanalarıda girdiğimden beridir 0(sıfır) konumundadır. Yani şimdiye kadar hiç merkezi ısıtmayı kullanmadım çalışıp çalışmadığını dahi bilmiyorum. ısıtmamı elektrik sobasıyla yapmaktayım.

Bugün kapımı çalan bir apartman sakini 1 ton kömür parası istedi. Hiç kullanmadığımı söyledim. benden dolayı kalori kaybı vs. gibi bir gider oluşuyor ise bunu ödeyeceğimi söyledim fakat senin ödemen gereken 1 tonluk kömür parası dedi.Hakkını ödemen gerekir dedi. Ayrıca apartmanda ben dahil 3 kişi daha sisteme katılmamış.(onların kullanıp kullanmadıklarını bilmiyorum.)

Böyle bir durum ile karşılaşan oldu mu ? Konuyla alakalı nasıl hareket etmeliyim ? Hak deniyor ancak bu hak neye göre hesaplanıyor ? Tecrübeli arkadaşlardan destek olmasını rica edeceğim.

saygılar.

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

binanızı  yönetimini profosyonel firmaya vermişsiniz,ama memnun olmıyan bazı kat malikleri emrivaki yapıp binayı idare etmeye çalıştıklarını yazmışsınız.şimdi bu durumda firmanın buna tepkisi ne olamaktadır,benim bilmem mümkün değil.ama firma ile sözleşme feshedilmeden diğer malikler kömür parasını neye göre toplamaktadır biz buradan bilemeyiz.ayrıca sizde aidatları firma hesabına yatıırken  neye istinaden kömür parası istiyorlar sorusu ortada kalmaktadır.siz kiracı olduğunuz için kat malıkleri toplantısında alınan kararların bina girişine aılması lazımdır.sizin muhatabınız ev sahibidir.onunla temasa geçmeniz faydalı olur.yönetim olarak aldıkları kararları oturanlara  bildirsinlerki aidatı kime veya nereye yetıracağınızı bileseniz.en iyisi ev sahibi ile konuşarak işi halletmeniz en mantıklısı.yönetimde yeni bir durum varsa size açıklaması en mahlukudur.eğer yeni yönetim varsa ısınma için ve ortak giderler için bütçeyi neye göre yapmışlarsa bina girişindeki panodan ve sizden kömür parası istiyen kişiden sorabilirsiniz.zannediyorumki yönetimi yüklenen firmadan memnun değiller.belki yeni durum sizin için daha  hayırlı olabilir.sizden istenen avanstır.kömür alımı için kullanılıcaktır,ayrıca ortak gider ödemesi için  lüzümlü bütçe için toplanandır.ancak toplanmada önce aidatın hesabı <kömür giderleri +ortak giderler+kapıcı ücreti ve vergiler+vs> ödenmesi için avans toplamaya çalışıyorlar.bence bu parayı bütçe için toplanmaktadır.ama nedense adını avans koymamışlar,kömür parası diyorlar.yıl sonunda hesaplar ortaya çıktığında mahsuplaşılıcaktır.çünkü yakıt giderinin %70şi payöiçerlerden ölçülerekten bulunacak,diğer %30 ise ortak gider olarak dairelere eşit parçalanaktır.tabi diğer ortak giderlerin bir bölümüdür.sitemizde çıkan makaleleri ve sorulan sorulara verilen cevapları okumanızı sağlık veririm

şimdi bu hayat pahalılığında sizin dairenizin bütçesini yaklaşık olarak size bilgi vermek isterim.sizin konutun bilgiler vermek isterim marmara bölgesinin denizden uzak bir bölümü için size daireniz başına ana masrafların  tutarı için ,aklınızda tutmanız için bazı masraf kalemlerinden bahsedeceğim.umumiyetle binanın bulunduğu şehirin dış mahal sıcaklığı  ve oturma yerini m2 ile doğru orantılıdır.kabuller.tekirdağ/çerkezköy t= -6 /-9 *c alınırsa ,dairenizin 110-115m2  olduğunu düşünürsek. <aslında başka faktörlerde var aslında .>  ısıtma sisteminin günde 14-16saat yandığını ,ayrıca ısınma süresi  6-7 ay alınırsa. bu daire başına düşen kömür ihtiyaci 1250kğ-1400 kğ  kadardır.kazan dairesinde sibirya kömürü kömürü kullanıldığını düşünürsek >bu tip kömürü tonu 1500-1750 tl /ton dur.sizin dairenizin kömüre ödeyeceği  p=(1.25+1.4)/2 ^ (1500+1750)/2 =2155  TL /daire ısınma gideri düşünülebilir.(hesaplamada pay ölçer olmadığı düşünülmüştür.)toplam masrafları içinde kömür giderinin  %50-60 arasıdır.aşağı yukarı bir dairenin bütçedeki gideri buğünkü  şartlarda  4000TL -4500TL arasıdır.eğer merkezi sistem sıcak su varsa ozaman daire başına bütçe 6000TL olabilmektedir.artık bu hayat şartlarında giderler dar gelirlinin belini daha bükmeye başlıyacağını söylemek sihirbazlık değildir.size tavsiyem kendinizin evinizin olması büyük avantajdır.saygılarımla.

İlgili sorular

0 oy
0 cevap
21, Ekim, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde Aslanbey (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
22, Haziran, 2020 Genel Sorular kategorisinde denizay (25 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
0 oy
0 cevap
15, Ekim, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde yigit_88 (22 puan) tarafından soruldu
...