0 oy
Doğalgaz Tesisatı kategorisinde (23 puan) tarafından
8 katlı sıfır bir sitenin ara katında oturmaktayım. Sistem sıfır kuruldu. Bina merkezden (çatı) ısınıyor. Balans sistemi vs her şey var. Sorun havlupanlar kapalıyken diğer petekler aşırı gürültülü ses yapıyor. Havlupanlar açılınca sistem sanki rahatlıyor. Ustaya (tesisatı döşeyen) sordugumda ses yaptıkça kalkıp ayarıyla oyna dedi :) Peteklerde ECA termostatik vana var. 10 bara dayanır yazıyor spektlerinde. Bildiğim kadarıyla eve basılan su 5 bar. Ancak debisi bence fazla gibi (ustayla konuştum debiyle alakası yok dedi). Havlupanlar tam açıkken bile ıslık vari bir ses geliyor  Alt komşu sürekli sesten şikayetci. Hesap yapılırken en uçtaki tesisata su basacak kadar basınçlandırma yapılıyor ama bu basıncın olması gereken değeri nedir? Kaba hesabımla 2-2.5 bar çıkıyor. Birde açık kalan havlupan tüketimi ne kadar etkiler? Vanalar bozulmuştur diyerek vanaları değiştirdim ses gitmedi. Ayrıca Eve giren ana borunun betonunu kırdırıp genleşmeye karşı sardırdım ama ses devam etmekte.

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
Merhaba,

1- Binanızın ısıtma sistemi çatı tipi iki borulu daire girişinde de ısı istasyonu olduğunu biliyorum. Sıcak su ihtiyacı; ısı istasyonundan aldığı enerji ile mahallin soğuk suyunun üzerinden alınan branşman ile dairenin sıcak suyu istasyonda bulunan ısıtma gurubu ile temin edilir.sizin gördüğünüz basınç değeri soğuk su girişi basıncını gösterir. Isıtma peteklerine giden suyun-kaloriferin basıncını göstermez ve hiç bir sirkülasyon pompasının sizin verdiğiniz veya okuduğunuz değerde< H  OLAMAZ>? Isıtma projesine bakarak görebilirsiniz.

2- Havlupanların vanasını kapatmamalısınız suyun serbestçe sirkülasyonu için elzemdir.

3- Sizin daire girişindeki denge valflerini projeye göre uygun olup olmadığını kontrol ettiriniz.

4- Eca-termostatik vanasının konstrüksiyon basıncının değerleri ile çalışma basınçları farklı şeylerdir. Peteklere gelen suyun  basıncını en doğru, kazan dairesindeki manometreler den okuyabilirsiniz.

BANA GÖRE, sizin peteklerdeki su basıncı <{ ( 3m+.0.5 m.) +2.6-3mss  }= P< 1BAR değerindedir. Binanın giriş kısmı petekleri ise {( 9*3 +0.5 ) +2.6-3mss}=P<3BAR olabilir. En tehlikeli petek basınçları giriş ve bodrum  bölümündedir. Isıtma projesine bakınız. Isıtma peteklerinin ayarları ile sık sık oynamayınız.

5- Soğuk suyun basıncı p=2-4 bar yeterlidir.

6- Boruların betonda geçişleri kılıf boru içinden olmalıdır. Serbest genleşmelidir.

7- Siteniz tek apartman mıdır?  Saygılarımla.
(48 puan) tarafından
Merhaba, Kat branşmanındaki balans vanasının ayarı yanlış, eve giren ısıtma sisteminin basıncı, dolayısıyla debisinin düşmesi gerekir. Merkezi sistemde de oransal basınç ayarlı pompa kullanılmalı, büyük ihtimal pompalarınız tam güçte çalışıyor. Termostatik vanaları değiştirmeye lüzum yoktur.

Ses ısıtma sistemi doldurma suyunun basıncından değil, fark basıncından dolayı oluşur.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
26, Kasım, 2021 Genel Sorular kategorisinde Ankara06 (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
25, Kasım, 2018 Doğalgaz Tesisatı kategorisinde Aytaç alp (26 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
2, Kasım, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde ArdaGöktuğ (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
27, Ocak, 2018 Doğalgaz Tesisatı kategorisinde Eshilay (22 puan) tarafından soruldu
...