0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
Merhaba,

binamız 20 daire + 1 kapıcı dairesinden oluşuyor ve yaklaşık 28 yaşında bir kooperatif binası. Toplam dairelerin kullanım alanı 2070metrekare civarındadır. Binamıza yaklaşık 20 yıl önce merkezi katı yakıtlı kalörifer sistemi kurdurmuştuk. Binamız 5 katlı ve 4 taraflı bir bina ve kalörifer kolon boruları her bir taraftan 5 adet aşağıdan yukarı doğru çıkmaktadır. Yani her daireden 5 adet boru geçmekte olan kolonlu bir tesisat sistemi mevcuttur.

 Bina yönetimi resmi defterlerle işleyen resmi bir yönetim. 2019’da yapılan kat malikleri olağan toplantısında “doğalgazlı ısınma sistemine geçiş için 2020 yılı toplantısına kadar araştırma yapılması, merkezi yada ferdi doğalgazlı sistem ile ilgili bir seçim yapılıp oylanması ve 2020 yılı Nisan ayı sonunda (kalörifer kapanış tarihi) bir komisyon oluşturulup işin belirlenen firmalardan gelen tekliflere göre bir firmaya verilip yaptırılması yönünde karar alınmıştı. 19/01/2020 tarihinde olağan toplantımızı yaptık, araştırmalarımızı, bazı firmalardan aldığımız rakamları ve bilgileri kat maliklerine aktardık. Kat malikleri “halihazırda kullandığımız katı yakıtlı kazanın ortalama kazan ömrünü” sordular, “kazanın ortalama 4-5 yıl ömrü olduğunu ama tahmini olarak 2-3 yıl daha problemsiz çalışabileceğini” belirttik. Kat malikleri de “o zaman 2-3 yıl daha bu sistemde kalalım, kazanın ömrünü doldurmasına yakın bir zamanda doğalgazlı ferdi yada merkezi sistem için tekrar hareket ederiz” yönünde görüş bildirip bunun oylanmasını istediler. Toplantıda 19 kat maliki ve vekalet verdikleri yakınları vardı ve 2 kat maliki haricinde 17 kat maliki “2-3 yıl daha aynı sistemle devam edilmesi” yönünde oy kullandı ve karar oy çokluğu ile kabul edildi.

Evinde oturmayan ve kiraya da vermeyen bir kat maliki (kendisini bireysel sisteme geçeriz şeklinde hazırlamış herhalde) yoğun itirazlarda bulundu ve “aidat ödemeyeceğini, evine bireysel kombi kuracağını ve yasal olarak da bu işi araştıracağını” söyledi. Kendisine “istediğini yapabileceğini belirttik ama 634 sayılı enerji verimliliği kanununun 42.ci maddesini okuduk ve söylediği şekilde  yapacağı hareketlerin kendisine zarar verebileceğini anlattık tabii dinlemedi!

Sorum şudur: İyi niyet ilkeleri çerçevesinde düşünürsek bu ve bunun gibi düşünen kat maliklerimiz için katı yakıtlı merkezi ısıtma sisteminde kullanabileceğimiz bir ısı pay ölçer yada buna benzer bir sistem varmıdır? Bu kat maliki için yapabileceğimiz yada bunu emsal gösterip yarın önümüze gelebilecek diğer kat malikleri için yapabileceğimiz bir şey varmıdır? Teşekkür ederim.

1 cevap

0 oy
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

ısıtma sisteminde DOĞAL GAZA GEÇİŞTE NİSBİ ÇOĞUNLUKLA  GEÇEBİLİRSİNİZ.yani kömürlü sistemde açık genleşme kabı kullanır.su kayıpları buharlaşma suretiyle olması sebebiyle sisteme ilave edilen suyun karakterinin arzu edilen değerlerde olması sağlanmaıdır.ayrıca sisteme genleşmekabı  su yüzeyindende havanın o2 girer.sirkülasyon suyunun içine bazı kimyasallar konmazsa  kazan ve borularda korozyona yıllar içinde maruz kalır.bunu size bilgi için vermekteyim.şimdi sorunuza cevap vermeye devam edeceğım

1-d.gaza geçişte kat maliklerinin yarıdan +1 fazlası gereklidir.2-oturma mahalleri +ortak alanların toplamı> 2000m2 den büyükse kombiye geçiş %100 oy oranıyla olurki,bunu sağlamak çoğu kere mümkün olmaz.daire ısıtması ısıtmasının verimli olaması için artık yoğuşmalı kombi zorunludur.ayrıca ısıtıcılara termostatik vana kullanmanız şarttır.hemen hemen kobinin firmasına göre 6-8.000 tl daire bazında masraf olu.ayrıca d.ğaz için peşinat+dosya  hz. masrafı ile  toplam maliyet  yuvarlak rakkam 10.000 tl olurmüşterek sistemde ise hemen hemen %50 diyebiliriz.üstelik dahada verimli olur.hele duvar tipi yoğuşmalı kaskat sistemi ve otomasyonları üzerinde olması sebebiyle dairelerin isitma maliyeti daha ekonomik olmaktadır.pay ölçer +termostatik vana ile güzel bir konfor sağlanır.

 katı yakıtlı sistemlar içinde pay ölçer vardır.ayrıca termosatik vana uygulaması yapılabilinir.ancak mesim sonunda pay ölçerlerin içindeki sıvı kontroluyla hakkaniyet sağlanabilir.

saygılarımla..
(2.0k puan) tarafından
MERHABA,

KATI YAKITTAN -MERKEZİ SİSTEMDE  BİREYSEL SİSTEME GEÇMEK İÇİN BÜTÜN KAT MALİKLERİNİN ONAYI ŞARTTIR.O ZAMAN KANUN VE YÖNETMENLİKLERDEKİ ŞARTLAR GEÇERLİDİR.BİNANIN BİREYSEL SİSTEME UYGUN İZOLASYONLARININ YAPILMIŞ OLMASI ŞARTTIR.SAYGILARIMLA.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
12, Nisan, 2021 Isıtma Tesisatı kategorisinde SBYNY (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
23, Şubat, 2020 Genel Sorular kategorisinde Zirvepark (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
17, Şubat, 2023 Isıtma Tesisatı kategorisinde Yaman (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
0 oy
0 cevap
21, Şubat, 2021 Isıtma Tesisatı kategorisinde Uğurrtt (24 puan) tarafından soruldu
...