0 oy
Isıtma Tesisatı kategorisinde (22 puan) tarafından
Merhaba biz 18 dairelik bir apartmanda kiracıyız apartman yeni ilk defa bu kış merkezi sistem kömürlü kalorifer kullanıldı yaz sonuda her daire 1 ton alsın sonra yetmezse yine alırız dedik ama benim evim apartmanın en düşük metre karesine sahip 59 m2 ve iki oda en üst katta 4 tane dubleks var 3 odalı onlar ısınmadıkları için kazan 65 derecede çalışıyor sabah 6-11 Akşam 6-12 saatleri arasında ve benim evim hem zeminde hem de küçük olduğu için onlar yüzünden aralık ayında pencere açar oldum sıcaktan. Şimdi kömür bitti ve her daire 500 kg daha alıcak deniyor ben almak istemiyorum dubleksler alsın onlar ısınmıyor dedim ben hem sauna gibi evde oturucam hemde üstüne birde kömürmü alicam dedim. Sizce böyle bir hakkım varmı? Yarın akşam apartman toplantımız var lütfen acil verirseniz çok mutlu olurum teşekkürler. İzmirde yaşıyoruz evim tek cepheli doğuya bakıyor ve kot farkından dolayı -1 olarak geçiyor arka taraftan zemin kat oluyor ve bahçeli evim.

1 cevap

+1 oy
(2.3k puan) tarafından
Merhabalar,

Belirttiğiniz durum merkezi ısıtmanın adaletli ve verimli çalışmasına ters bir durum teşkil etmektedir. Her dairenin aynı katta olması da dahil olmak üzere diğer dairelerinde farklı iç ortam sıcaklıkları kullanımı olması nedeniyle farklı ısıl tüketim gerçekleşmektedir.

Bunun çözümü ise sırasıyla:

1- Dairelerin kat bağlantılarına kalorimetre eklenerek hangi dairenin ne kadar tükettiğini görmek ve toplam tüketim doğrultusunda maliyeti paylaştırmak

2- Enerji verimliliği ve ihtiyaca göre tüketim gerçekleşmesi için Radyatörlere termostatik vana eklemek ve sirkülasyon pompasını frekans konvertörlü olarak düzenlemek. Dönüş suyu sıcaklık kontrolü için 3 yollu motorlu vana eklemek.

Merkezi sistemin ana mantığını oluşturan kısımlar bunlardır. Ancak kat malikleri tarafından kabul edilmezse en azından tüm dairlerdeki Radyatörlerin üzerine montaj edilecek ısı pay ölçerle ısıl tüketim hesaplanarak toplam maliyete oranlanarak fatura çıkartılabilir.

Eğer bu durumda kabul edilmezse daire metrekarelerine göre oranlanabilir.

Aslında kat mülkiyeti kanununda ve merkezi ısınma ve sıcak su ile ilgili yönetmelikte yapılması gerekenler net bir şekilde belirtilmektedir. Toplantı da yönetmeliği de inceleyebilirsiniz.
(2.0k puan) tarafından
merhaba,

sn. medaratörün tekliflerine bende iştrak ederim,ancak en adil dağılımı pay ölçerli dağılımdır.ayrıca  %70/30 dağılımınında adaletli yapılması şarttır.aksi halde yanlış sonuçlar ortaya çıkabilir.yönetimle konuşarak şikayetinizi gündeme getirip ,çözüm istemelisiniz.aksi halde hukuki yoldan sonuca gitmeniz icap eder.kısaca bilgi verirsem, 1 ay içinde sarfedilicek  %30 ortak pay,%70 ise pay ölçer bazında hesaplamaya girer.ayrıca ısıtma peteklerine termostatik vana konursa tam adalet sağlanır.istiyen çok yanarsa fazla öder.az yanan ise daha az ödemesi adaleti sağlanmış olunur.saygılarımla.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
22, Haziran, 2020 Genel Sorular kategorisinde denizay (25 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
2, Kasım, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde ArdaGöktuğ (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap
21, Ekim, 2020 Isıtma Tesisatı kategorisinde Aslanbey (22 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap
20, Ekim, 2019 Isıtma Tesisatı kategorisinde akın (22 puan) tarafından soruldu
...